Det är fullt möjligt att avnjuta godsaker med det goda samvetet i behåll. Till och med i diettider. Det gäller bara att välja de rätta varianterna. Smaklig diet!
- Foto: Eva Jakobsson
- Tack till Cervera
CHOKLADKAKA MED VANILJKRÄM 8 bitar
NÄRINGSINNEHÅLL
- 182 kcal
- 24 g protein
- 8 g kolhydrater
- 6 g fett
CHOKLADKAKA INGREDIENSER
- 250 g lättkesella
- 2 stora morötter
- 1 ägg
- 3 äggvitor
- 2 dl chokladproteinpulver
- 4 msk kakao
- 50 g mörk choklad, min 70 % kakao
- 2 tsk bakpulver
- 1 tsk flytande sötningsmedel
- 1 msk Milda Culinesse lätt, till formen
- 2 msk vetegroddar, till formen
VANILJKRÄM INGREDIENSER
- 4 dl lätt sojamjölk
- 1,5 dl kaseinproteinpulver, vaniljsmak
- 1 msk vaniljsocker
TILLAGNING
- Skala och finriv morötterna. Finhacka den mörka chokladen. Vispa samman samtliga ingredienser till chokladkaksmeten.
- Smörj eller pensla insidan av en rund bakform i teflon med löstagbar botten med Milda Culinesse. Bröa formen med vetegroddar och häll därefter i chokladsmeten.
- Grädda i mitten av ugnen 30 minuter på 175°.
- Vispa samman ingredienserna till vaniljkrämen eller kör ingredienserna i en mixer tills krämen är klumpfri. Ställ i kylen.
- Servera chokladkakan lätt avsvalnad tillsammans med vaniljkrämen. Toppa eventuellt med färska hallon och strö lite sötningsströ över kakan.
JORDGUBB- OCH LIMESMULPAJ MED MANGOMJUKGLASS 4 port
NÄRINGSINNEHÅLL (per portion)
- 297 kcal
- 19 g protein
- 44 g kolhydrater
- 5 g fett
PAJ INGREDIENSER
- 500 g jordgubbar
- 150 g lättkesella
- 2,5 dl fiberhavregryn
- 1 dl sojamjöl
- 1,5 dl + 1 msk sötningsströ
- 1 msk potatismjöl
- 1 liten limefrukt
GLASS INGREDIENSER
- 250 g frysta mangokuber
- 200 g lättkesella
- 1 dl Milda Minimat
- 1 tsk flytande sötningsmedel
- 1 tsk vaniljsocker
TILLAGNING
- Börja med att förbereda mangomjukglassen. Mixa samman samtliga ingredienser till glassen i en mixer eller matberedare tills allt blandats till en jämn massa. Bred ut glassmassan i en plastlåda med lock och ställ i frysen medan du gör pajen.
- Skölj limefrukten, finriv det yttersta gröna lagret av skalet och pressa ur limesaften i en skål. Blanda limeskal- och saft med 1 msk sötningsströ.
- Skiva eller halvera jordgubbarna och blanda dem med limesaften i en bunke.
- Knåda samman lättkesella, havregryn, sojamjöl och 1,5 dl sötningsströ.
- Bred ut jordgubbarna i en ugns- eller pajform och strö potatismjöl över.
- Smula kesellamassan över jordgubbarna. Grädda i mitten av ugnen cirka 25 minuter på 200°, tills smuldegen fått en gyllenbrun färg.
- Ta ut glassmassan ur frysen och rör om med en sked så att den får en jämnt frusen konsistens.
BLÅBÄRSCUPCAKES 9 st
NÄRINGSINNEHÅLL (per cupcake)
- 123 kcal
- 19 g protein
- 5 g kolhydrater
- 3 g fett
INGREDIENSER
- 200 g blåbär
- 3,5 dl vaniljproteinpulver
- 1,5 dl lätt sojamjölk
- 2 ägg
- 8 äggvitor
- 2 dl sötningsströ
- 1 msk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk rapsolja
TILLAGNING
- Vispa ägg, sötningsströ och vaniljsocker poröst i en hushållsassistent eller med elvisp.
- Blanda i sojamjölk och rapsolja, samt därefter även proteinpulver och bakpulver. Vänd slutligen försiktigt i blåbären i smeten.
- Placera ut nio stycken stora muffinsformar på en ugns- eller muffinsplåt. Fördela smeten jämnt i formarna. Grädda i mitten av ugnen 25-30 minuter på 175°.
HAVREBOLLAR cirka 20 st
NÄRINGSINNEHÅLL (per havreboll)
- 50 kcal
- 3 g protein
- 5 g kolhydrater
- 2 g fett
INGREDIENSER
- 250 g minikeso
- 4 dl fiberhavregryn
- 1,5 dl sötningsströ
- 4 msk kakao
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 msk Milda Culinesse lätt
- ¾ dl kokosflingor, till garnering
TILLAGNING
- Knåda samman samtliga ingredienser till havrebollarna tills allt blandats väl.
- Forma smeten till ungefär 20 stycken runda bollar och rulla dem i kokosflingorna.
- Låt gärna havrebollarna stå i kylen en stund innan servering.
OSTKAKA 4 port
NÄRINGSINNEHÅLL (per portion)
- 162 kcal
- 21 g protein
- 6 g kolhydrater
- 6 g fett
INGREDIENSER
- 500 g minikeso
- 1 ägg
- 4 äggvitor
- ½ dl sötningsströ
- ½ dl sojamjöl
- ¼ dl sötmandel
- 1 tsk Milda Culinesse lätt, till formen
TILLAGNING
- Hacka sötmandlarna. Vispa ägg och sötningsströ poröst. Tillsätt därefter sötmandel och sojamjöl, samt slutligen även minikeso till smeten.
- Smörj en ugnsfast form med Milda Culinesse och häll i ostkaksmeten. Grädda ostkakan i 1 timme och 15 minuter lite längre ned än i mitten av ugnen på 175°.
- Ät ostkakan som den är eller servera tillsammans med färska bär.
Gillade du recepten ovan? Då är en prenumeration på BODY Magazine något för dig, varje utgåva har minst tre recept från vältränade och matintresserade atleter.