Recept: Så fixar du saftiga grillspett

Henrik Ryman är kostcoachen och personliga tränaren som driver hälsorestaurangen Locals med filosofin att mat ska vara god, nyttig, lättlagad, mättande och gjord på bra råvaror som allra helst finns i vårt närområde. localsfood.wordpress.com

Proteinboostad lunch med bara grönsaker och minst 300 gram kött per person. Lågt i energi men rikt på protein, bara att lägga till kolhydrater om du vill. Henrik använder ingen krydda på grönsakerna då han tycker att de smakar bäst naturellt, men det är en smaksak.

4 port


Ingredienser

 

* 2 msk rapsolja

* 1 citron 

* 1 tsk salt

* 1/2 tsk svartpeppar 

* 1 st vitlöksklyfta 

* 600 g nötkött

* 600 g kycklingfilé 

* 1 st lime

* 1 tsk chiliflakes

* 1 st zucchini 

* 2 st paprikor

* 2 st rödlök 

* 250 g cocktailtomater

Sås

* 3 dl naturell yoghurt 0.5%

* 3 msk mangochutney

* 1 krm cayennepeppar 

* 1 msk pressad citron

* 2 msk mynta 

 

Tillagning

1. Blanda rapsolja med rivet citronskal från en hel citron, salt, svartpeppar och pressad vitlök i en bunke. 

2. Skär nötköttet i bitar, lägg ner det i bunken och rör om. 

3. Skär kycklingfilé på längden en gång och gnugga sedan in bitarna med lime och chiliflakes.

4. Skär zucchinin på längden till fyra bitar, samt paprika och rödlök till önskad storlek.

5. Trä upp köttet, kycklingfiléerna och grönsakerna (förutom zucchinin) på separata spett då de kräver olika lång tid på grillen. 

6. Grilla spetten efter eget tycke, samt zucchinin vid sidan av.

7. Mixa ihop naturell yoghurt,
mangochutney, cayennepeppar,
pressad citron och mynta till en sås.

8. Lägg upp på en tallrik och avnjut de goda spetten med den somriga såsen.

Tips! Om du använder träspett, glöm inte att blötlägga dem innan. 

 

Näringsinnehåll/port

341 kcal
62 g protein
12 g kolhydrater
5 g fett 

Energiprocent

73 E% protein
14 E% kolhydrater
13 E% fett