Del 2 av artikeln Alexandra Vusir: Tjejen med ’det’. Alla delar av artikeln:
Faktaruta
Namn: Alexandra Vusir
Ålder: 27 år
Längd: 165 cm
Tävlingsvikt: 64,6 kg
Vikt off-season: 70 kg
Yrke: Försäljare
Familj: Sambo med pojkvännen Jyrki
Har tränat i: 10 år
Favoritbodybuilder, kvinnlig: Cory Everson & Marjo Selin
Favoritbodybuilder, manlig: Francis Benfatto
Övriga intressen: Läsa böcker, sy gymkläder, mysa framför tv:n
Meritlista
- 4:a DM 1985
- 2:a Götalandsmästerskapen 1986
- 6:a SM 1986
- 3:a EM-kvalet 1988
- 2:a Swedish Cup 1988
- 1:a Götalandsmästerskapen 1988
- 4:a SM 1988
- 1:a Götalandsmästerskapen 1989
- 1:a SM 1989
- 2:a EM-kvalet 1990
- 2:a SM 1991
- 2:a Nordtyska Mästerskapen 1991
Karriär före familj
Alexandra har tre yngre bröder. Två av dessa har blivit så inspirerade av storasyrran att även de börjat träna på gymmet.
De tycker att det är häftigt med en syrra som tränar bodybuilding och dessutom tävlar. Föräldrarna däremot tycker inte att det är speciellt feminint med muskler på en tjej. De ser hellre att hon och hennes pojkvän börjar tänka på tillökning.
Kanske grundar sig deras åsikt på hur man ser på muskulösa kvinnor i deras hemland, Jugoslavien. Det är nämligen därifrån hon kom med sina föräldrar till Sverige, då hon var ett år gammal. Så där fick ni en förklaring till hennes ovanliga men häftiga efternamn.
Pyramidträning & ganska lätt
”När jag och min kompis började träna bland alla styrkelyftare föll det sig naturligt att vi tränade samma övningar. Det blev med andra ord väldigt mycket basövningar – och då speciellt knäböj. Jag älskade att köra denna övning. Ben är fortfarande min favoritmuskelgrupp som jag gärna tränar väldigt tungt. Fast passen var ännu tyngre förr. Som mest klarade jag en etta på 155 kg. Idag kör jag 8-10 repetitioner på 70 kg. Men så har jag som så många andra gått över till den typ av träning som går ut på att sträva efter så bra muskelkänsla som möjligt.”
”Idag spelar just muskelkänsla den största rollen i min träning. Jag litar dessutom på hur kroppen mår. Med det menar jag att jag känner efter vilka muskelgrupper och vilka övningar som är de bästa just den dagen. Jag varierar mig väldigt ofta. Det dröjer innan jag åter kör exakt samma övningar för en och samma muskelgrupp på samma sätt. Jag har märkt att denna typ av träning passar mig bäst. Vad det gäller viktmotstånd, så kan jag nämna att jag – trots strävan efter muskelkontakt – tränar ganska tungt. Emellanåt varvar jag dock med lite lättare träning.”
”En gång varje lågsäsong brukar jag ha en mycket tung period som innefattar 4-6 veckor. Under den här tiden tränar jag vråltungt. Settalet ligger på 10-12 set för varje muskelgrupp. Annars tränar jag enligt pyramidprincipen sedan flera år. Detta är den absolut bästa träningsvarianten för mig.
Fram till 1989 låg mitt settal för varje muskelgrupp på 30 set. Idag ligger jag runt 15-20 set. Benen och ryggen tycker jag personligen ligger ganska bra till muskulärt sett. Axlar, vader och triceps är de muskelgrupper som jag tycker släpar efter och som jag därför prioriterar.
Dessutom har jag börjat träna underarmar då de är alldeles för klena. Ben, rygg och biceps är muskler som jag kör tungt. Till följd av en gammal axelskada är jag mer eller mindre tvungen att träna bröst lättare.”
”När det gäller kosttillskott kan jag bara säga att jag inte tror så mycket på det. Jag tror på att äta en allsidig och bra kost. Till den kan man, om man känner behov, ta en proteindrink. De enda gångerna jag äter tillskott är före en tävling. Då blir det multivitaminer och extra mineraler. Detta gör jag för att försäkra mig om att min kropp får i sig vad den behöver under en krävande diet. Att hålla sig från sötsaker är det säkert många som tycker är svårt. Till er kan jag varmt rekommendera mineralen krom. Denna mineral tillintetgör så gott som allt sötbegär.”
”Idag har jag inga problem med att hålla mig från sötsaker. Det är däremot svårt att avstå från mat. Tidigare år har min off-seasonvikt legat på cirka 75 kg. Men nu har jag bestämt för att inte gå upp till mer än 70 kg. Detta för att underlätta själva deffen före tävling.
Mitt kaloriintag ligger under lågsäsong på 3 000-3 500 kcal. Jämfört med 2 000 kcal före tävling. Dietperioden påbörjar jag minst 12-15 veckor före tävling. Under den tiden har jag en ätardag i veckan. Då äter jag uppåt en 5 000-6 000 kcal.
De sista 6-8 veckorna börjar jag varje morgon med en timmes lång promenad. Förutom den promenaden cyklar jag en halvtimme på gymmet varje dag.”
”Under lågsäsong unnar jag mig lasagne eller pizza. Fast det blir endast på ätardagen. Jag vill ha kontroll över vad jag stoppar i mig. Ingen koll leder lätt till ett för stort kaloriintag utan att man tänker på det.
Jag dricker alltid väldigt mycket vatten. Det brukar bli omkring 4 liter/dag. Vatten håller bl a förbränningen igång och ger mättnadskänsla.”
Dopning
På frågan om vad Alexandra anser om dopning, svarar hon;
”Det är tråkigt att det förekommer dopning inom vår sport. Å andra sidan lägger jag mig inte i vad andra människor gör, det är deras sak. Fast man ser ju helst att alla tävlar på samma villkor.”
Alexandra deltog den 10/11 i Nordtyska öppna Mästerskapen. Hon placerade sig som tvåa och vann priset för bästa posör, trots att hennes posemusik stängdes av efter en minut – och hon hade en halv minut kvar. Mycket bra gjort. Nu är det bara att önska Alexandra lycka till med det hon företar sig.
Och ifall det ligger något i det som Ingvar Larsson yttrade under fotningen på 1991 års SM, att ”Alexandra har bättre struktur att bygga på än självaste Cory Everson”.
Ja, då kommer hon att gå långt!
Alla delar av artikeln: