Carina Isaksson: Total harmoni

Bild: Anita Eggeborn.

Endast 14 månader innan Carina vann SM-guld i bodybuilding fick hon en annan guldklimp – Oliver. Carina hade blivit mamma för första gången. Åtta veckor efter förlossningen började hon träna och på SM visade hon hur vackert det kan vara när det råder total harmoni mellan kvinnlighet och muskler.

Fakta

Namn: Carina Isaksson
Ålder: 30 år
Längd: 160 cm
Väger off season: 60-62 kg
Tävlingsvikt: 54 kg
Har tränat styrketräning i: 11-12 år
Yrke: Jobbar inom det egna företaget Sport Support
Familj: Maken Kenny och sonen Oliver
Meriter:
1990 Norrlands, -52 kg, 1:a (plus overall)
1990 SM, -52 kg, 2:a
1991 Norrlands, -57 kg, 1:a
1993 SM, -52 kg, 2:a
1994 SM, -52 kg, 1:a
1995 Oliver +57, 1:a
1996 SM, -57 kg, 1:a

BODY: Är det farligt att träna under en graviditet?

– Svaret är nej, under förutsättning att man inte plötsligt börjar idiotträna eller att man äter för lite mat. Du måste till varje pris undvika attityden ”det ska inte synas att jag är gravid”. Tyvärr existerar det personer som resonerar så, det blir en slags fix idé och det är väldigt tråkigt. Själv tycker jag att det var otroligt mysigt att vara gravid!

BODY: Hur långt in på graviditetsperioden kan man träna?

– Så länge man mår bra kan man träna lika mycket eller lite som innan graviditeten. Med andra ord kan du leva som du brukar, men naturligtvis utan tobak och alkohol. Träna helt enkelt med sunt förnuft.

BODY: Är det några speciella övningar du tycker att man inte bör göra?

– Min förändring av träningsupplägget började jag med runt 16-20 veckor in i graviditeten. Då slutade jag med liggande lårcurl (det var inte så bekvämt längre). Istället blev det stående lårcurl, raka marklyft och bendrag i cable cross. Benpress och knäböj körde jag så länge det kändes bekvämt, men mot slutet av graviditeten blev det mest benspark och sissy squats. Rygg, bröst, armar och axlar körde jag precis som vanligt ända mot slutet. Magen slutade jag träna efter 3-4 månader, det kändes bäst så.

BODY: Hur tungt körde du?

– Under hela perioden körde jag medeltungt, runt 15 repetitioner per set. Under den här perioden ska du ju inte gå in för att bygga muskelmassa, utan bara underhålla det du har och hålla dig i någorlunda form.

BODY: Hur snart kan man räkna med att komma igång med träning efter en förlossning och hur bör man träna den första perioden?

– Efter en förlossning brukar man vila ungefär fyra-sex veckor. Vid kejsarsnitt (som i mitt fall) får man räkna med ca åtta veckor. Jag började med en halvtimmes träning, fyra dagar i veckan. Så höll jag på en månads tid. Förresten hann jag inte köra längre pass, för min man ringde alltid till gymmet och sa att Oliver var hungrig och eftersom jag var lika med mat, var det bara att åka hem. Efter någon månad kunde jag öka min träningstid något. Så var det fram tills Oliver blev fyra månader.

Efter julen -95, samtidigt som jag slutade att amma, började jag satsa på SM 1996. Stegvis ökades antalet träningspass, och längden på dem. Två muskelgrupper attackerades varje pass och jag varvade mellan lättare och tyngre träning. Dessutom blev det ett aerobicspass per vecka. Under maj månad började jag min diet, men hade ätardagar på lördagar ända fram till sex veckor innan tävlingen. Från den första augusti delade jag upp styrkepassen på två tillfällen per dag. Det första var mellan 06 och 08 på morgonen. Den tiden inkluderade också min morgonpromenad på en timme. Det andra passet var mellan 17 och 18. Kvällspromenader började jag med först i september. Då gick jag ut först efter klockan åtta på kvällen, när Oliver somnat. På så vis slapp jag ”stjäla” tid från honom.

BODY: Är det lättare att träna upp sig efter en graviditet om man varit aktiv innan och under densamma?

– Ja, mycket lättare vill jag påstå. Efter en förlossning måste man vila, oavsett om man vill eller inte och har du då en grund att stå på blir det lättare att komma igång sedan. Mitt råd är att man bör träna under graviditeten, för sedan vet man aldrig när man får tid! För många nyblivna föräldrar blir omställningen en stor chock, framför allt tror jag många inte inser vilken tid det tar med småbarn. Bara amningen tar runt 30-60 minuter per gång. Det ska göras måltider, bytas blöjor, badas, städas, kläs på och av (både sig själv och barnet), handlas osv. Man vill ju spendera kvalitetstid med barnet också. Till slut har hela dagen gått och man är helt slut. Det gäller att försöka planera tiden så gott det går. Råkar man sedan få ett kolikbarn måste man acceptera utebliven träning i tre-sex månader, för den lilla tiden man får över, den går till sömn!

BODY: Är det sant att bröstmjölken blir dålig om man tränar under amningsperioden och/eller under graviditeten?

– Nej. Det man bör tänka på om man tränar på elitnivå är att väldigt hård träning under lång tid kan orsaka att mjölkproduktionen minskar. Men detta går att åtgärda genom att man pumpar ut mjölk ur brösten innan träning. På så vis stimuleras mjölkproduktionen och dessutom finns det mjölk hemma som pappan kan ge till barnet om så behövs. Det kan också hända att man får mjölksyra i bröstmjölken efter ett extremt hårt aerobicspass. Det blir en besk smak för barnet men det åtgärdas genom att man pumpar ut den första mjölken som kommer och slänger den innan man matar barnet.

Kosten är väldigt viktig, både under och efter en graviditet. Barnet tar mycket av den näring du får i dig under själva graviditeten. Man behöver inte äta för två, men en bred, allsidig kost är att rekommendera.

BODY: Vilka effekter har du själv märkt när det gäller träningen, så här efter graviditeten (och under graviditeten)?

– Jag har inte märkt några negativa effekter alls. Snarare tvärtom, jag har lagt på mig ca två kg muskelmassa på två års tid. Dessutom har jag fått distans till träningen tack vare Oliver. När jag tränar fokuserar jag bara på det och tävlingen. Men när jag kommer hem kan jag koppla bort allting som har med det att göra och bara få vara mamma, med allt vad det innebär. På så vis tappar jag inte gnistan inom något område, utan fortsätter att träna och kanske tävla om tiden räcker till.

Ryggträning: V-form för symmetri

Carina, som under många år var en hästtokig tjej, lade tidigt grunden för sina muskulösa ben och tillika rygg. Just rygg, ja. Ska man hålla in en bråkig häst måste man arbeta med ryggen, man orkar inte dra med armarna någon längre stund. Rörelsen kan liknas vid sittande rodd. Efter mer än elva års erfarenhet av styrketräning har Carina haft god tid på sig att hitta sina rygg-favoritövningar.

Ryggen, liksom alla kroppens muskelgrupper, tränar hon en gång i veckan. Ett pass med tyngre vikter (6-10 reps) och påföljande ryggpass lättare (12-15 reps).

”Det grundläggande med all träning är att köra tills man blir riktigt trött. Jag pressar mig verkligen. Har jag gjort åtta repetitioner och är trött händer det allt som oftast att det flyger i mig en liten djävul och så klarar man två-tre reps till.”