Armbryterskan från Ensamheten

Nu som DVD i BODY:s shop!

Nu finns den prisbelönta dokumentärfilmen från 2004 om armbryterskan Heidi Andersson på DVD i BODY:s webbshop! En svensk ”Rocky”!

Mitt ute i Lapplands ödemark, ligger den lilla byn Ensamheten. Här bor 16 personer som alla är släkt med varandra. Det skulle kunna vara som vilken by som helst, om det inte var så att alla delar en ovanlig passion: alla bryter arm.

I Ensamheten bor Heidi Andersson. Hon är 23 år och fyrfaldig världsmästarinna i armbrytning. Gemenskapen i byn har lärt Heidi att ”Ensam är man stark och kan nå långt, men tillsammans är man starkare och når längre”.

Filmen vann en guldbagge på filmgalan den 25 januari 2005 i kategorin ”Bästa dokumentär”.

80 minuter. Textning: Svenska, engelska, norska och finska.

Extramaterial

  • Kommentatorspår av Ronny Svensson med Heidi och Kent Andersson
  • Bortklippta scener
  • Bilder från premiären i Storuman (SVT)

Du kan läsa mer om dokumentären och se trailer på www.armbryterskan.se.
Passa även på att besöka Heidi Anderssons hemsida www.heidiandersson.com.
Läs Ove Rytters intervju med Heidi; Krognisses mardröm: Bioaktuella Heidi Andersson, 23.

Fakta om armbrytning

Armbrytning är en utbredd sport. Det är t ex Indiens andra nationalsport efter kricket. Världsledande nationer inom sporten är Ryssland, Vitryssland, Georgien, Kanada, USA, England, Japan, Finland, Sverige med flera.

Man tävlar i:

  • dam- och herrklass
  • vänster- och höger arm
  • olika viktklasser
  • junior, veteran- och handikappklass

Matcherna utförs stående, vid specialtillverkade armbrytarbord. En match kan avgöras blixtsnabbt på några sekunder, eller ta lång tid – upp till 12 minuter.

En till två domare startar och dömer matcherna. Om de tävlande släpper greppet mitt i brytningen, används remmar. Då binder domaren ihop de tävlandes händer med remmar, och matchen fortsätter tills man får ett avgörande.

  • En skicklig armbrytare måste vara stark – särskilt i fingrar och handled.
  • Det gäller att vara snabb i starten, uthållig, ha bra och starkt tävlingspsyke, bra teknik och använda sig av hela kroppen.
  • Det är viktigt att behärska olika brytningstekniker och kunna läsa sin motståndare.

Svenska Armsportförbundet anordnar varje år svenska mästerskap som kvalificerar till EM och VM. Svenska Armsportförbundet är inte med i Svenska Riksidrottsförbundet. Det står alltså helt utan ekonomiskt stöd och det råder delade meningar om armbrytning är en sport eller ej. Trots det finns ett tiotal klubbar i Sverige och ca 600 aktiva armbrytare.

Heidi Andersson tränar i Lappmarkens Armbrytarklubb – den största och framgångsrikaste klubben i Sverige. Hon tävlar i både vänster- och höger arm och hennes viktklass är -65 kg (60-65 kg). Hon är även med i Svenska landslaget tillsammans med flera släktingar från Ensamheten.