Reflektionsdebatt: Att gjuta olja på vågorna

Eller ”Var det bättre förr?”

Nyligen kunde vi i TV3 se en ”dokumentär” om livet bakom musklerna, steroider och avarter i det tränande släktet.

Och en av de profiler som visades var Syntholkungen, alias Gympajasen, Greg Valentino. En trasig människa som desperat famlar efter dollarsedlar från hugade filmbolag eller andra, som vill se en riktig pajas trycka nålar med infektionsframkallande medel och olja, rakt in i biceps.

Att ta fram honom såsom något typiskt för oss gymtränande är som att använda en uppenbar alkoholist i reklamen för Champagne. Eller att ha en storrökare som frontfigur i Non Smoking Generation.

Jag tycker synd om de föräldrar som såg detta horribla porträtt av en oljemissbrukande muskelalkoholist, som tappat greppet om livet. Ursäkta Greg; Men du ryktas vara den mest hatade människan i gymvärlden. Och jag förstår ryktet.

Men, kära läsare. Och föräldrar. Förnuft vinner över galenskap. Vi som producerar BODY och BODY.se älskar att träna våra muskler. På ett förnuftigt och normalt sätt. Vi värnar om de hälsobringande effekterna, samtidigt som vi skriver om det extrema. Det senare för att all toppidrott är just extrem.

Greg tillhör dock inte dessa hårt tränande män och kvinnor, utan han befinner sig inom utslagsprocenten i träningsnischen. Tyvärr finns det sådana i alla samhällsskick och inom alla företeelser.
”Det var i det forna Grekland som gymnastiken först vann anseende som ett viktigt uppfostringsmedel. Gymnasium (av gymnos, naken) var en offentlig lokal för gymnastik, kroppsövningar, första tiden bara för vuxne ynglingar och män”.

— (Nordisk Familjebok)Bakgrunden till dagens gym & företeelsen gymträning

Bodybuilding är den mest effektiva metoden att bygga upp sin muskulatur! Långt innan TV, multigym och medlemsrådgivare och gymkedjor såg dagens ljus tränades det med vikter världen över. Redan under 200-talet före Kristus kunde man i Kina läsa om träningens gynnsamma påverkan på hälsan. En läkare vid namn Hua Tuo sa:
”Människans leder är som dörrens gångjärn. Om de inte används, rostar de.”Den första renodlade boken om styrketräning skrevs av engelsmannen Sir Thomas Elyot 1531. Och landsmannen Eugene Sandow, född 1867, skapade ordet ”bodybuilding”, vilket finns återgivet 1904 i boken ”Bodybuilding – Man in the making”.

Dessa grabbar tränade, svettades och fick enormt vältränade kroppar, utan några som helst hjälpmedel. Annat än kallt järn och vilja.

Jag såg att det nyligen arrangerades ett seminarium, kallat ”Att forma sin kropp – misshandel eller framtidsinvestering”, avhållet av paret Fredrik Paulún & Paolo Roberto. Och det är vad det har handlat om i de flesta kulturer sedan tusentals år.

Redan under antiken ägnade man sig åt kroppsövningar och styrketräning som liknar de man kan se på dagens gym. En av antikens mest inflytelserika läkare, Klaudios Galenos skrev ett verk ”Om hälsans vidmakthållande” omkring år 150 e. Kr. Han var den förste i Europa som formulerade genomtänkta program för att utveckla kroppens krafter, ett för barn, ett för vuxna och ett för åldringar. Galenos ansåg att träningskonst och läkekonst var likvärdiga delar inom hälsoläran.

Hälsoträning

Med rätt träningsteknik och bra kost och regelbundenhet så är det hälsoträning vi håller på med i gymmen. På motions- eller elitnivå. Utöver detta finns det en superelit, som tävlar på amatörsidan samt en mer cirkusbetonad del som kallas proffs, vilka försörjer sig på att visa upp sig. Den senare delen är extremt liten, men syns mest. Och här talar vi om ett yrke, inte friskvård.

Vid början av 1800-talet vaknade intresset i vårt land för att använda gymnastik ”för behandling af medfödda och förvärfvade missbildningar”. Ett gymnastiskt – ortopediskt institut grundades i Stockholm 1821.

Per Henrik Ling var den som i början av 1800-talet ordnade kroppsövningar mer systematiskt och indelade övningarna så att de tillgodosåg kroppens rörelsebehov. I Linggymnastiken ingick inte träning med vikter, det är först i Viktor Balcks Illustrerad idrottshandbok från 1888 som antikens hantlar beskrivs som redskap i svensk gymnastik.

Bodybuildingtävlingar i London 1901

Begreppet bodybuilding lanserades av Eugen Sandow 1904 i en av hans böcker. Sandow var född 1868 i Tyskland men slog igenom som cirkusartist i England. Där startade han en gymkedjan Institute of Physical Culture som blev en stor framgång. 1897 kom boken ”Strength and how to obtain it” samt under många år Sandows Magazine där han sålde kurser per postorder. Han konstruerade också olika träningsredskap och organiserade världens första tävling i bodybuilding i London 1901.

I USA arrangerades den första tävlingen 1903 av Bernarr Macfadden som gav ut tidskriften Physical Culture. Macfaddens tidskrift hade bland annat avskräckande artikelserier som gjorde upp med läkemedelstillverkare och andra ”hälsans fiender”. 1922 började han sälja brevkursen ”Du kan bli en ny man på bara sju dagar” och den såldes i tre miljoner exemplar till år 1972.

Skapat av entusiaster

Styrka har sedan urminnes tider förknippats med förmågan att lyfta tunga föremål. Den vetenskapliga forskningen inom styrketräning har med ovanstående som förklaring inte tillkommit över en natt. Grunden har lagts av alla de pionjärer och entusiaster som lyft, burit, skapat redskap och testat olika träningsmetoder. Praktisk erfarenhet är ofta det som ligger till grund för den frågeställning som den vetenskapliga studien skall försöka få ett svar på.

Det var dock inte alla som var positivt inställda till träning. Den romerska poeten Martial (40-104 f.Kr) var måttligt imponerad av träning. Om styrketräning sa han:
”Varför arbetar starka män med idiotiska hantlar? Ett bättre arbete för män är att gräva vindiken”.Och vi säger detsamma om herr Greg Valentino;
”Varför arbetar starka män med idiotiska och förbjudna metoder? Ett bättre arbete för män är att anamma det sunda. Inte det sjuka”.Vad vill jag säga med detta inlägg? Jo; Bodybuilding är en form av kulturarv. Låt oss vårda det. Och låt inte en pajas förstöra din träningsgnista eller motivation.

Träna smart!

Bild 326045

Skriv till: BODY, Box 3417, 103 68 Stockholm, märk kuvertet ”Ove”.

ove@body.se

PS. Den omdebatterade profilen i dokumentären som visades på TV3 kommer aldrig att hamna på denna lista: Kända muskelinnovatörer från A-Ö