Den senaste utgåvan av Svensk Styrkelyft, 7:2007, finns nu online som PDF-tidning (direktlänk). Svensk Styrkelyft är officiellt organ för Svenska Styrkelyftförbundet (hemsida) och Nordiska Styrkelyftförbundet.
Innehåll Svensk Styrkelyft 7:2007
- VM Styrkelyft Sölden – 2
- Ledaren av Karolina Arvidson – 3
- Distriktsordförandespalten – 7
- Domarspalten – 7
- Kort referat från IPF – 8
- Domarlicens – 8
- Veteran VM i styrkelyft – 9
- Bänkpress DM i Västra Svealand – 11
- Magnus Carlsson 40 år – 11
- DM bänkpress Karlskrona – 12
- DM styrkelyft Sydsvenska – 14
- Kalottkampen 2007 – 16
- Omg. 4 SL Trossö – 18
- EM i bänkpress – 19
- Läger i Laxå – 21
- Näring och kost – 22
- 35 år med styrkelyften – 23
- Frågor till Anki Sundin – 24
- Annonsera i Svensk Styrkelyft – 24
Nedan några korta utdrag ur PDF-tidningen:
Ledaren av Karolina Arvidson: Tidsbrist!
Ibland är det svårt att få tiden att räcka till, överallt händer det saker som kräver uppmärksamhet och tid. Nyss hemkommen från 10 dagar i Österrike, som ”åskådare” på VM i styrkelyft. Underbart roligt, men fullt upp. Igång varje dag kl. 07.00 för första invägning, sen fullt upp hela dagen till tävlingsslutet runt 21.00. Hem till hotellet för att sova några timmar och sen börja om igen.
Det är trevligt att damer och herrar tävlar ihop men börjar det närma sig smärtgränsen för hur många tävlande man kan trycka in på en vecka?
Sen när allt var slut, då började hemfärden. 200 mil från Sölden till Eskilstuna, 30 timmar i en liten bil. Sova ut och upp igen, börja plugga till tentan; orbitaler, (bana för elektron i molekyl eller atom: redaktionens anmärkning), elektroner mums mums…
Näring och kost
Är det någon människa av idag som tvivlar på att män och kvinnor är helt olika varelser? Vi inte bara ser olika ut; vi tänker olika, är bra på olika saker och intresserar oss i allmänhet för olika begivenheter. Vore det därför inte konstigt om vi rent fysiologiskt inte var olika? Låt oss göra ett litet nedslag i närings- och träningsfysiologi och lära oss några av de mest väsentliga skillnaderna.
Naturen är hård men orättvis…
Att män av naturen har lättare att träna upp sin fysiska styrka än kvinnor är bara ett av alla exempel på hur orättvis naturen kan vara ibland. Just den förutsättningen är givetvis starkt kopplad till vår inre hormonmiljö, våra gener och vår muskelfibersammansättning. Till hundra procent kan vi inte styra dessa egenskaper, men bevisligen är det lönt att äta och träna på ett särskilt sätt för att bli riktigt stark. Med mat, träning, sömn och återhämtning kan vi nämligen i stor utsträckning påverka såväl hormonmiljö som gener och muskelfibersammansättning. Alla vet att vi behöver äta mycket, träna hårt och sova länge för att bli starka. Men män och kvinnor fungerar inte alltid på samma sätt.
Kalottkampen
Kalottkampen är en, i många avseenden, unik tävling. Det är en landskamp mellan de nordligaste delarna av Sverige, Norge och Finland (Nordkalotten). Från Sverige återfinns lyftare från Norr och Västerbotten, Finska från Lappland och Uleåborgs län samt de Norska dito från Finnmark, Troms och Nordland. Mig veterligen är detta en av de få officiella landskamper vi har inom styrkelyft. Reglementet gör gällande att minst halva laget skall bestå av ungdomar och juniorer vilket är ett trevligt sätt att låta yngre förmågor smaka på landslaget. Lagen består av 7 lyftare, där dessutom en damlyftare ingår. Tävlingen avgörs sedan på sammanlagd poängskörd.