I helgen kämpade det svenska landslaget om medaljerna bland minst 86 juniorer från 21 länder och 137 veteraner från 35 länder:
- Erika Andersson, BB-junior (GULD!)
- Lisbeth Grape, BB-veteran (TIA)
- Carina Isaksson, BF-veteran (SEXA)
- Peter Rudling, BB-veteran (FEMTONDE)
- Ingvar Larsson, BB-veteran (FEMMA)
Läs mer om tävlingarna på BODYs forum, avdelningen för Junior- och Veteran-VM i Ungern.
IFBB har en inspektionsrapport samt länk till Googles världskarta som visar var tävlingen sker. IFBBs nyhetsbrev gör också en förhandsgranskning av klassarna:
There will be a lot of top master’s stars and many duels seem to be extremely exciting. Can you imagine Barbara Panarese (Italy), Silvia Pickelmann (Austria), Carina Isaksson (Sweden), Monika Szekely (Hungary) and Maria Luisa Lopez (Spain) in one master’s bodyfitness class?IFBB anger i förhandsgranskningen ovan att sex länder är med vid dessa mästerskap för första gången: Barbados, Moldavien, Norge, Peru, Schweiz och Thailand. BODY är dock säkra på att Norge har deltagit många gånger förr. Nedan en rapport från Junior & Veteran-VM 1991 skriven av dåvarande förbundsordföranden Kent Gustafson:
Två svenska damvärldsmästarinnor!
Lissabon 9-10 november 1991. Efter att ha lämnat ett kallt och regnigt Stockholm, anlände ett förväntansfull svenskt lag till ett soligt och varmt Lissabon.
Fredag
Efter besök hos borgmästaren var det dags för invägning och dopingkontroll. Som vanligt var det ett mindre kaos bland aktiva och funktionärer som skulle vägas och dopingtestas. Nerverna ligger utanpå och allt händer på en gång!
Lördag
Förbedömningar. Först ut var damveteranerna med vår Gunilla Söderberg. De var åtta damer i klassen, varav fyra var mycket bra. Kastner från Tyskland, Belgiskan Popyos, Norges Torild Nesveen och Gunilla var de personer som skulle göra upp om medaljerna.
Förbedömningarna fortsatte med damjuniorerna och vår nyblivna svenska mästarinna Sara Sjödin. Det var endast tre deltagare i denna klass. Och det var ganska klart att det stod mellan Sara och ryskan Khorkova.
Så var det Dan Bergqvist tur att äntra scenen med 16 mycket bra veteraner i klass -80 kg. Skulle han lyckas ta sig till final?
I klass +80 kg kom Jorma Varhevaara in tillsammans med 10 grova killar. Vilken stenhård klass! Österrikes Herbert Tschaudi och tysken Frans Eder, och även holländaren Rudy van Gent, var otroligt grova. Men vår Jorma ”växte” allt mer ju längre förbedömningarna gick. Men skulle det räcka? Juniorer -70 kg kom hela 17 man till start. Sveriges Jesper Kvarnhammar hade volym och symmetri men inte den hårdhet som behövs. En mycket jämn klass med en massa superdeffade killar.
Juniorer -80 kg. 14 man kom till start. Här hade Danmark ett toppnamn i Michael Poulsen. Han var mycket bra, kanske tävlingarnas bästa byggare i mitt och de andra svenskarnas tycke.
Juniorer +80 kg. Sex man i denna klass med en supergrov italienare: Fabricio Martinetto. Lägg det namnet på minnet, vilka vader! För övrigt en mycket bra klass med det nya landet, Litauen, representerat.
Finaldagen
Det började med damjuniorer. Där vände Sara ett underläge – från första ronden mot ryskan – till seger! Nu kan Sara kalla sig juniorvärldsmästarinna! Grattis! Tvåa var Irina Khorkova från Ryssland och trea Maribel Fuentes, Spanien.
Vår Jesper tog sig inte till final och slutade som 12:a. Klass -70 kg vanns nu av Alexander Sasi från Tjeckoslovakien.
I klass -80 kg segrade den fantastiske Dansken Michael Poulsen. Vad månne det bliva av honom? Perfekt symmetri och en härlig utstrålning!
Herrjuniorer +80 kg vanns klart av italienaren Martinetto.
Grattis, Gunilla!
Nu var turen kommen till vår Gunilla. Och tro det eller ej – knep hon inte guldet i denna klass för tredje gången! Otroligt! Man kan inte annat än beundra denna kämparprofil, som lyckas komma i kanonform, år efter år!
Dan Bergqvist lyckades inte ta sig till final, men kom efter en ”strong” insats på åttonde plats. Klassen vanns av en inte helt obekant Esmat Sadek från Egypten, som varit med som senior i massor av år! Jag måste också nämna klassens trea, japanen Toshio, var där i form av delegat och domare. Sedan svidade han av sig och klev upp på scenen! Inte illa, va!
Jorma Varhevaara kom till final och placerade sig på en i denna hårda klass hedrande 5:e plats. Här vann den enorme österrikaren Tschaudi med ett par ”jätteklubbor” till armar. Ett härligt landslag – som gav allt vad de hade!
Foto: Hans Bender, Kent Gustafson, Per Bernal