Gymmens och svensk bodybuildings historia

Bild: Tekniska Museet. Träning i kostym 1865!

Som lektyr kan följande historielektioner komma väl till pass. Här får du rötterna till bodybuildingen, gymmen och födelsen av den svenska kroppskulturen. Håll tillgodo!

Utställningen Gym förr och nu…

Utställningen Frisk, stark, och vacker: Gym förr och nu – invigdes i oktober 2001 på Tekniska Museet. BODY Magazine förlade sin 20-årsjubileumsfest på museet med anledning av denna händelse. På invigningen kunde vi bland annat se Arne Tammer, Malte Rellos, kraftkarlhistorikern Ulf Salvin och idrottsprofessorn i idrottshistoria, Jan Lindroth.

På utställningen kunde du se dig själv i en muskulös kropp från 50-talet (du vet en sådan där stick-in-huvudet-grej), se prylar från Eugen Sandow, träningsredskap från 1800-talet, samt maskiner fram till dagens moderna gym från Nordic Gym, samt framtidens rymdgym.

Utställningen finns inte kvar, men väl en skrift som sammanställer fotografier och texter som kan betällas från Tekniska Museet:

Frisk, stark och vacker – gym förr och nu av Gert Ekström

En historik om gymmens historia med förhistoria och fram till idag. Huvuddelen beskriver den svenske läkaren Gustav Zanders ”mediko-mekaniska” apparater från 1860-talet till 1910-talet. Som mest fanns det 73 olika apparater på 300 gym över hela världen. Tekniska museet 2001. 48 s. 160×210 mm. ill. hft. ISBN 91-7616-021-1.

Frisk, stark och vacker

Att träna på Gym är inget nytt! Vad sägs om gymredskap för magknådning, bålsträckning och lårhackning? Det var på 1860-talet som den svenske läkaren Gustaf Zander började tillverka träningsapparater för att stärka ömma ryggar och för andra åkommor.

Apparaterna hade stor framgång och fanns inom trettio år på ett par hundra gym, så kallade Zanderinstitut. Vid sekelskiftet 1900 hade gymredskapen exporterats till ett stort antal länder över hela världen, från Ryssland till Argentina.

På Zanders tid användes apparaterna till 80 procent för sjukvård, på dagens gym används redskapen till 80 procent för friskvård. Frisk, stark och vacker – en utställning om gym förr och nu, öppnar på Tekniska museet den 13 oktober 2001.

På utställningen får vi se ett tiotal av Zanders apparater i sin gamla miljö. Figurer i tidsenliga kläder visar hur apparaterna fungerar. Vi får också följa utvecklingen av gymapparater – från äldre efterföljare som testcyklar och roddmaskiner fram till de apparater som finns på gym i dag.

Frisk, stark och vacker är en interaktiv utställning. Här visas gamla och moderna gymredskap som besökare kan prova. Det blir demonstrationer av gym förr och nu och skolklasser kan få en guidad tur genom seklerna i de olika miljöerna.

Utställningen vänder sig till barn och ungdomar, gymnastik- och friskvårdsintresserade.

Ove Rytters ledare från sommarutgåvan av BODY för fem år sedan (2002) passar väl in:

Att träna sin kropp med vikter är ingenting nytt, om någon nu tror det. De första gymmen byggdes redan i det antika Grekland, och engelsmannen Sir Thomas Elyot skrev 1531 den första boken om styrketräning. Nordens första gym startade i Köpenhamn 1827.

”Människans leder är som dörrens gångjärn. Om de inte används, rostar de.” *

Här tränade bland annat svensken Per Henrik Ling, ”Svensk gymnastiks fader”. Han upprättade 1813 lärarutbildningar på Gymnastiska Centralinstitutet. Träningsprogrammen var inspirerade av engelsmannen William Blaikies bok ”How to get strong and how to stay so”. Och detta är just kärnan i gymmet; Hur vi ska träna oss starka – och hur vi ska förbli så.

Tack vare svensken Gustaf Zanders apparelj, som utvecklades i slutet av 1850-talet, och är föregångarna till dagens moderna gymmaskiner världen över, kunde vi träna mer effektivt. Det första Zanderinstiutet i Stockholm öppnade 1865 på Arsenalsgatan med 27 apparater. Apparaterna, som drevs med muskelkraft och sköttes av säsongsarbetande dalkullor och Stadsbud. Men från 1868 med de hypermoderna ångmaskinerna, tills elmotorer kom på 1890-talet. Svensken Arvid ”Starke Arvid” Andersson, föddes 1873, och var redan som 15-åring starkast i bygden. 1887 satte han sitt första världsrekord i stöt med kulskivstång; 152,5 kilo! Han var stark. Med endast sin genetik som ”dopning”.

Han, liksom efterföljarna Kalle Sven, Siljanäs-Anders, Hercules-Nisse och Roslagsbjörn, byggde upp sig med hjälp av potatis, grönsaker, kött och hård träning med tunga vikter. 1901 arrangerades den första ”bodybuildingtävlingen” i London. 150 vältränade män ställde upp. Huvuddomaren var Sherlock Holmes-skaparen Sir Arthur Conan Doyle och speaker var Eugen Sandow. Än idag imponeras vi av hur bra de var!

Idag får jag ibland känslan av att vissa individer anser att idrotten lika gärna kan lägga sig ned och dö, eftersom modern medicinteknologi snart sagt har drabbat varenda idrott. Men detta vore att se slaget som förlorat.

Alla som vill träna sin kropp för hälsan, må bra och se bättre ut, prestera mer och njuta av att träna sig till bättre resultat, måste kunna göra så. Med stolthet. Du som läser BODY gör ditt eget val. Alla som går på systembolaget är inte alkoholister.

Få som kör bil är rattonykterister. Vi ”Gymister” ska inte låta oss slås ned av skriverier eller Gymonykterister. Det är deras val. Du gör ditt.

Ha en trevlig sommar. Låt den inspireras av föregångarna och de sanna atleterna. Det gör vi.

* Sagt av den kinesiska läkaren Hua Tuo under 200-talet före Kristus.