Låter rubriken för bra för att vara sann? Det är den också. Att få belöningen direkt och utföra motprestationen senare är något vi vant oss vid när vi köper teveapparater eller bilar, men när det handlar om träning finns ingen motsvarande skön deal. Istället är verkligheten faktiskt precis tvärtom – träningen påminner mer om ett jobbigt pensionssparande.
Vi förklarar varför långsamma resultat är ett problem, och hur du kommer runt det!
Sena belöningar suger
När man tränar utför man prestationen nu, och får sin belöning i form av resultat först långt senare. Att förändra en kropp tar inte sekunder, minuter eller ens dagar – snarare får man räkna med veckor, månader och faktiskt oftast år innan man lyckas uppnå rejäla förändringar. Och samma sak gäller förändringar i kosten: Skillnaden mellan att äta en morot eller en påse godis är försumbar för dagsformen – skillnaden visar sig först i det långa loppet.
För att göra situationen än värre gäller samma långsamma konsekvensmekanism när man förändrar sin livsstil till det sämre. Slutar man att träna märker man ingen skillnad på sin fysik idag, och inte heller imorgon. Börjar man äta skräpmat dröjer det säkerligen en månad innan magen börjar dallra. Det här är naturligtvis tilltalande ur en synvinkel, men problemet är att det gör det lättare att halka in i dåliga mönster.
Med alla dessa fördröjda konsekvenser är det inte svårt att förstå att folk slutar träna, inte orkar hålla sina dieter eller kanske aldrig ens börjar träna och äta bra. Inom nationalekonomin talar man om tidsdiskontering. Det innebär att belöningar i framtiden, vare sig det gäller pengar eller som i det här fallet en bättre fysik, är mindre värda än belöningar idag. Och dessutom är arbete idag värre än arbete imorgon: Prokrastinera mera, är en devis som vi lever efter lite till mans.
Men då är väl loppet redan kört? Om nu belöningarna är så fördröjda kan man kanske lite gärna lägga sig på sofflocket redan från början? Inte riktigt. Det finns faktiskt knep som gör att vi kommer runt detta lilla konundrum. Tricket ligger i att skaffa sig omedelbara belöningar, och som tur är bjuder faktiskt träningen på en hel del möjligheter inom det området.
Lattjo träning
Först och främst ska man göra träningen rolig. Lyckas man med den detaljen är inte bara hälften vunnet, utan nästan allt. Ingen behöver väl tvinga dig att gå på en fest exempelvis? Det beror på att det är roligt att gå på fest. Är träningen rolig blir det med andra ord enkelt att gå till den också. Därför är det A och O att verkligen välja träningsformer du tycker om.
- Gillar du att köra spinning? Kör det! Oavsett vad det står i någon tidning om vad som är effektivast.
- Föredrar du fria vikter? Använd dem! Det spelar ingen roll hur tuff den där nya maskinen ser ut.
Poängen är att om du gör det du tycker är kul, är det mer sannolikt att du de facto kommer att göra det, och det är huvudsaken i det här fallet. Sedan skadar det aldrig att testa nya grejer för att se till att träningen inte blir enformig eller långtråkig.
Bli en träningsjunkie
Har du svårt att hitta någon träningsform som känns en fest? Oroa dig inte – vi har sparat vårt tyngsta vapen till sist. Den här gången ska vi faktiskt låna en sida ur knarkarnas bok. Vi ska bli träningsknarkare. Det fina med det här knarket är att det varken kostar pengar eller gör att du hamnar på plattan – din kropp kan faktiskt tillverka det helt på egen hand. Det kallas endorfiner och är härliga hormoner som utsöndras när du tränar hårt. Du kommer att märka det redan första gången du tränar. Efter passet har du en positiv känsla i kroppen, och även om du rent fysiskt kan känna dig trött är du mentalt utvilad.
Men det allra bästa med endorfinerna är inte de akuta effekterna direkt efter första passet – det är att de är beroendeframkallande. Precis som med allt annat knark börjar du nämligen att må sämre om du inte får din fix på regelbunden basis. Nu kanske du tycker att det låter hemskt, men i det här fallet ger det dig bara en välbehövlig spark i träningsbaken de dagar då du annars kanske inte riktigt hade haft tid eller ork.
Pianot lirar på egen hand
Det är precis av den här anledningen som regelbundenheten är så viktig. Så fort du uppnår regelbundenhet blir träningen något av ett självspelande piano. Du behöver inte längre ha någon som tjatar på dig att gå iväg och träna – det sköter din kropp bra på egen hand. Men kosten då? Ja samma mekanismer finns faktiskt även inom det området. När du ätit nyttigt under en period börjar du inte längre må lika bra av att smälla i dig en chokladkaka, och är inte heller alls lika sugen på det. Dessutom underlättar träning och kost för varandra. Om du tränar tenderar det att vara enklare att äta bra, och om du äter bra tenderar det att vara enklare att träna.
Det allra bästa med de här omedelbara belöningarna? Du försakar inte de långsiktiga belöningarna. Bara för att träningen är kul eller endorfinutsöndrande hindrar det inte att den ger långsiktiga resultat – tvärtom. Det är just då som resultaten i det långa loppet blir som bäst!