Från lantbruksuniversitetet i Luzern, Schweiz, kommer nu spännande forskningsrön. Efter omfattande studier som innefattade alla världens olika proteinkällor, visar sig tuppäggsprotein vara överlägset – både för muskelbyggnad men även aptitreglering och fettviktskontroll. Exakt vad i dessa ägg som gör dem så effektiva vet man dock ännu inte.
– Vi har ännu inte nått dit i våra rön, men initiella observationer tyder på att det kommer an på samspelet mellan aminosyror och äggens könsbestämning, säger forskningsledaren Piero Gros.
När tuppäggen kan nå marknaden är i nuläget också osäkert.
– Med nuvarande forsknings- och produktionstakt så räknar vi med att kunna nå en storskalig produktion under 2014, säger Gros.
Fakta tuppägg
- Äggen produceras av frigående höns av arten Belgisk Brahma.
- Protein per ägg: 55 g (utan skal)
- Fett per ägg: 3 g
- Kolhydrat per ägg: 0 g