Toppatleterna fortsätter att samlas hos oss, senast ut i raden av meriterade mästare är ingen mindre än den dubbla CBB-mästaren Younes Laroussi. ”Riktigt kul att ha med Younes i vårt exklusiva toppgäng”, säger chefredaktör Alex Danielsson.
Besök hans BODY.se-blogg nu (inlägg startar ikväll) och se även hans hemsida. Younes kunde ses på omslaget till BODY 272, utgåvan där han fick berätta om sitt CBB-tävlande:
Classic med Klass: Younes Laroussi har hittat hem
När vi mötte Younes Laroussi förra gången utlovade han förbättring till SM 2006. Föga anade vi exakt hur mycket förbättring han talade om… Möt en av de klarast lysande stjärnorna på den svenska Classic Bodybuilding-himlen!
Omslaget med Younes fanns även på den löpsedel som gick ut till alla butiker i Sverige som för BODY!
Utdrag från artikeln av Andreas Guiance:
Även om ett SM alltid är taggande i sig, finns det alltid grenar som känns mer exalterande än andra. Åtminstone för oss i publiken. I mitt fall ska villigt erkännas att Classic Bodybuilding inte var en av dem – åtminstone inte på förhand. Det kändes lite som byggning, fast sämre typ. På årets SM ställdes dock alla mina fördomar på skam.
Den förste jag fick syn på var Alexander Henden, och jag minns att jag tänkte för mig själv: ”Torrt med en klass som är över redan innan den har börjat”. För så bra var verkligen Alexander. Och sedan uppenbarade sig Younes Laroussi… Inget ont om vare sig Alexander eller den muskulöse trean Istvan Nemeth – de var båda i kanonform – men den här dagen stod Younes i en klass för sig.
Med karakteristiskt formidabla magmuskler och massiva pecs kom han in i en oklanderlig form. Dessutom var det uppenbart att vikt. På det viset blir det symmetrin som fäller avgörandet istället för enbart massan, menar han.
Younes körde sedan vidare på NM, och även om formen enligt honom själv inte var riktigt lika vass som på SM, stod han för ytterligare en stark insats då han blev tvåa efter den minst sagt kompetente dansken Stiven Schmidt. För Younes blev dock NM lite marginaliserat mellan den triumfartade SM-insatsen och höstens verkliga äventyr – VM.
CBB-VM 2006
Det var en riktigt stark svensk trupp som åkte den här gången, och Younes är lyrisk när jag ber honom beskriva resan.
– Man kände sig verkligen som en riktig atlet, förkunnar han. Redan när man blev välkomnad och upphämtad förstod man att det här var något helt annat. Allt från den specialfixade maten som man fick, till arenan i sig, höll toppklass. Dessutom fanns det människor som hela tiden sprang runt och hjälpte till – en kanontävling helt enkelt. Av 32 startande grabbar (som för övrigt utan problem fick plats på scen samtidigt – bara för att ge dig en idé om storleken på stället) placerade sig Younes på en meriterande trettondeplats. Och var givetvis stolt? Nej, mycket besviken.
– Det var bittert. Jag hade inte lyckats toppa tillräckligt. Det blev helt enkelt för svårt för mig med både SM, NM och sen VM. Så det är klart att man skulle vilja ta revansch och förbättra sig.
Summa summarum kan dock Herr Laroussi lägga en kanonsäsong till handlingarna. Nycklarna till framgång kan naturligtvis alltid diskuteras, men i Younes fall verkar hans nya träningssplit offseason ha fallit väl ut.
– Tanken är att överkroppen ska få vila två dagar mellan varje pass, förklarar han. Det har faktiskt känts riktigt bra – jag har varit fräsch hela tiden och dessutom mycket mer förskonad från skador och förslitningar.
Skador
På tal om skador känner vi ju alla till hur förödande det kan vara, rent fysiskt sett. Men Younes vill även framhålla den psykiska stressen som en skada kan medföra.
– Det är just frågetecknen kring huruvida man kommer hinna till tävlingen eller inte som är väldigt stressande. Det brukar leda till att man går och tränar trots skadan – det blir som en ond cirkel. Det är just därför det har varit så bra att slippa eländet med det här nya upplägget, säger han. Kostmässigt är han en allätare.
Dieten
Det viktiga offseason är att han får mat. Ofta. Det spelar ingen roll var han befinner sig. Både på jobbet, i bilen och hemma ligger alltid bars, färdigblandade proteindrinkar och frukt redo. Var tredje timme äter han.
Häri ligger egentligen de största problemen med att kombinera ett så pass krävande jobb som account manager med en seriös satsning mot scenen. Möten kan bli lååånga, och för en hungrig byggare frestar det på när målen kommer alltför sällan. Under offseason går det an, men under dieten berättar Younes att han ibland kan känna sig lite grinig när det drar ut på tiden som värst.
Dieten klaras för övrigt vanligtvis av på tolv veckor. Younes filosofi är egentligen rätt enkel. Utan att gå in på detaljer går den ut på att först sänka kolhydraterna och fettet lite, och sen köra på till det att utvecklingen stagnerar. Då adderar han kardio.
Kardio
Morgonpromenader är vanligtvis hans weapon of choice, men även motionscykel förekommer (men då helst till en dvd-film eller något liknande, annars blir det för mycket tristess). Sen kör han på igen tills förbränningen återigen stannar av, och då sänker han kolhydraterna ytterligare något steg. Fettet hålls kvar runt 50 gram per dag genom hela dieten och proteinintaget är detsamma som offseason, 250-300 gram. Rädd för kolhydrater är han dock inte. Det blir aldrig mindre än 150-200 gram, och i början av dieten ligger han på 300-400.
– Jag svalt mig inte alls på samma sätt den här senaste dieten, förklarar han. Jag åt mer kolhydrater och körde nog aningen mindre kardio också faktiskt.
Framtiden
Framtiden då? Ja, Younes är ganska förtegen när det kommer till den punkten. Han vet helt enkelt inte själv vad som blir nästa steg. Jobb, familj och livet i övrigt – det är många pusselbitar som ska falla på plats. Men om jag får våga mig på att spekulera lite skulle jag inte bli förvånad om vi får se en än bättre Younes på scenen då Classic Bodybuilding får ett eget VM år 2008.
Han har ju som sagt hittat hem.