Gunilla Söderberg ny i Hall of Fame!

Gunilla nu med i BODY Hall of Fame!

BODY är stolta över att som andra medlem i vår egen Hall of Fame utse värmlandstösen Gunilla Söderberg.

Vi har sagt det förr: Många äro de som på ett eller annat sätt gjort starka intryck på byggar- och fitnessvärlden. Men de som med sin fysik och sina gärningar förstärkt, förändrat och utvecklat hur vi alla idag ser på hela träningsindustrin är desto färre. Det är dessa individer vi vill hedra genom att upphöja dem till de sportens övermänniskor de så uppenbart utgör. Detta är tanken med att instifta vår egen framskjutna plats på hyllan. Vår egen Hall of Fame!

För att kunna bli invald i detta celebra sällskap så ska man ha gjort en betydande insats inte bara som tävlande, utan även som förebild och ambassadör för sporten. Som tävlande atlet ska man dessutom ha avslutat sin tävlingskarriär sedan minst fem år.

Vi väljer kontinuerligt in nya medlemmar i detta exklusiva sällskap. Dessa presenteras i tidningen, och får dessutom sin estrad cementerad på body.se. Förutom ära och berömmelse, får våra pristagare också en unik kristallstatyett. Som förste medlem av BODY Hall of Fame utsåg vi ifjol Johan Oldenmark, och som årets första medlem har valt att utse ingen mindre än Gunilla Söderberg.

Gunilla Söderberg har satt världseliten på plats i veteransammanhang fem (5!) gånger.

Gunilla menar själv att slumpen spelat in när det kommer till hennes val av hobby. Och kanske har hon rätt. Hundsport har varit, och är fortfarande, ett av Gunillas stora fritidsintressen. Och det var via en hundkompis hon halkade in på styrketräningen. Som 30-åring klev hon in på Atlas Gym, som så träffsäkert låg på Atlasgatan i Stockholm, och sedan dess var hon fast.

Gunillas talang och träningspsyke var redan då exceptionellt. Efter bara två års träning ansåg ingen mindre än Lennart ”Hoa” Dahlgren att hon hade var redo för scenen, och att det därmed var dags att tävla. Hon fick hjälp av grabbarna på gymmet med träningen och dieten inför tävlingen, och när det kom till poseringen så ryckte ingen mindre än Ove Rytter (ja, vår egen anfader och allsmäktiga mentor) ut. Gunilla vann i sin första start, kom tvåa i sin andra, fyra i sin tredje och blev till slut femma i sitt första SM samma år.

Det blev starten på en fullständigt formidabel karriär. Gunilla gjorde totalt 45 tävlingar, av vilka hon segrade totalt 38 gånger. Av dessa segrar var 25 vid någon form av kval, 8 var segrar på SM, och 5 av dem innebar guldmedalj på VM.

Gunilla var under i princip hela sin karriär som gjuten i det svenska landslaget, och har i blågul tjänst rest runt hela jordklotet. I Leningrad tävlade hon inför 9 000 personer, i Sevilla inför 200, på Island flexade hon på ett diskotek där domare och publik satt och rökte, och i Mexiko genomfördes tävlingen utomhus, i solljus på förbedömningen och i usel belysning under finalen. Trots alla dessa erfarenheter är det enligt Gunilla inget som går upp mot ett fullsatt SM, på hemmaplan.

Gunilla bestämde sig för att sluta 1998, mest för att åldersklasserna här hemma inte riktigt motsvarar damer av Gunillas egen kaliber.

En av hennes livs stora händelser är när hon av denna tidnings läsare röstats fram till Millenniets Meste Bodybuilder, och 2000 fick ta emot ett pris som under vår livstid aldrig mer kommer att delas ut.

Gunillas huvudintresse idag är hundar, men hon fortsätter att träna i gymmet flera dagar i veckan.

Gunillas visar med tydlighet att ålder bara är en siffra. Med rätt engagemang, glöd och vilja kan man förbli stark och vältränad hela livet. Med det är det en självklarhet att utse Gunilla som andra medlem i vår egen Hall of Fame!

Då 45-åriga Gunilla 1996 vid en vikt av cirka 65 kg, fotograferad av Per Bernal.