Hur gör man en knäböj i rymden?

Ammoniaktanken är det tyngsta föremål som hanterats av astronauter på rymdpromenad.

Besättning på rymdstationen ISS evakuerades tidigare i dag till ryska delen efter rapport om läcka i ett kylningssystem, ett falsklarm tror man nu. Passa på att lära dig om tränings- och näringslära för rymdfarare – en dag kanske det är din tur?

Få andra är så noga övervakade som besättningen på den internationella rymdstationen, och de är ofta själva delaktiga i olika former av experiment.

Fuglesang är för övrigt starkast i universum!

Alla kralliga rymdvarelser får ursäkta, vår egen Christer Fuglesang har 2009 stått för alla tiders styrkeprestation. Eller vad sägs om att bolla omkring med en över 800 kg tung ammoniaktank? Det får till och med Sveriges Starkaste Man Johannes Årsjö att verka klen.

När Karolinska Institutet tidigare i mitten av 2000-talet ville ha försökspersoner för att testa den träningsutrustning som eventuellt skulle användas på ISS (International Space Station) vände man sig till BODY Magazine för att finna dem.

BODYs dåvarande annonschef, Stefan Elfving, erbjöd sig att bli försökskanin.

Stefan Elfving i full färd med att förtjäna sitt arvode som försöksperson.

Rapport från Presspytt:

Låter viktlös styrketräning mesigt? Det är det inte. Det är rent av en förutsättning för att kunna hålla igång musklerna i en gravitationslös miljö, något som länge har gäckat astronauter.

Yoyo Technology, som det kallas, bygger på svänghjulsteknik som motstånd, och är utvecklat av bland annat BODY-bekantingen och tillika något av det tyngsta världen har att uppbringa inom muskelforskning, Professor Per Tesch. Eftersom Tesch alltid varit en av Presspytts idoler blev vi helt enkelt tvungna att skicka ut en försökskanin för att testa det här minst sagt spejsade träningsredskapet.

Valet föll på annonschef Stefan Elfving. Trots att Stefan måste hamna högt på listan bland Sveriges mest genom-tränade annonschefer (han är en sån där typ som alltid ger en dåligt samvete genom att komma incyklande till redaktionen, glad i hågen, när det är -10 grader ute) rapporterade han att det var ett riktigt jobbigt pass.

– Jag kan garantera att astronauterna kommer att ha minst lika bra fysik även efter sina rymdeskapader, konstaterar Stefan trött.

Vill ni kolla in Teschs mästerverk mer i detalj rekommenderar vi nHANCE.se.

Sveriges Radio: Kroppen bryts ner i rymden

Lång tid i rymden kan leda till bestående kroppsliga men. Främst är det skelettet och musklerna påverkas.
– Vid längre tid i rymden så kalkas skelettet ur och ger sämre hållfasthet hos skelettet, vilket blir ett problem när du kommer tillbaks till jorden. Det blir bräckligare och det finns risk för frakturer, berättar Per Tesch docent i fysiologi vid Karolinska Institutet.

Sveriges Radio: Svensk konditionsträning i rymden

Vetenskapsradion har tidigare berättat om ett svenskt styrketräningsredskap som ska testas i rymden av Nasa. Nu har forskare vid Mittuniversitetet utvecklat redskapet så att man kan träna både styrketräning och konditionsträning i samma maskin. Det ökar förhoppningarna att Nasa ska välja just den här apparaten, berättar professor Per Tesch.

Sveriges Radio: Forskare samlas för seminarium om muskelhälsa

Före detta elithockeyspelaren Nils Ekman berättar om vägen tillbaka efter den stroke han drabbades av 2010. Svenske professorn Per Tesch är expert på träningsmetoder för astronauter vid rymdfärder.

Astronauten Daniel Tani använder en tidigare maskin kallad IRED (Interim Resistive Exercise Device).