Segra eller dö?

Foto: Seth Janson

Chefredaktör Stasinski undrar om förlust kan vara lika viktigt som vinst.

Vinnarskalle, vad betyder det egentligen? frågar en av redaktionsmedlemmarna och jag skruvar plötsligt på mig. Ja, jag borde väl veta det, tänker jag, eftersom jag alltid tänkt att jag är en verklig vinnarskalle. Jag menar, komma tvåa eller trea är inget jag går i gång på men samtidigt, när sjutton var det jag stod överst på en prispall senast med en gyllene medaljong runt halsen? Tidiga tonåren?

Att gå in i olika delar av livet med inställningen ”jag ska bli bäst”, har jag länge tänkt varit det enda rimliga. Varför skulle jag INTE vilja vinna, segra, lyckas och glänsa? Varför bli en medelsvensson, ett slags mellanmjölk, en medioker halvmesyr? Efter hand har jag insett att trots att tävling gör oss starka, disciplinerade och fyllda av energi så finns det något jag tror vi tränat på alldeles för lite – att förlora.

I detta nummer av BODY gör vi en ordentlig genomgång av vad som krävs för att tävla inom byggning och alla de kategorier som finns i denna sport. Detta är starten på en längre serie om tävling som vi kör i BODY framöver, håll utkik efter det i kommande nummer. Vi har talat med en rad experter på området – atleter, domare, coacher – och alla listar en rad olika tips och fördelar med att gå in för en tävlingssatsning. För de allra flesta som dyker upp i denna tidning har dessutom tävlandet gått väldigt bra, det är en del av våra kriterier för att driva en kvalitetstidning – du ska vara en vinnare för att synas i BODY.

Men ibland glömmer man att slutmålet med en tävling, anledningen till år av slit och träning egentligen inte är att ta emot prisbucklan, checken och medaljen uppe på scenen. Det är inte slutmålet. Det är resan man gjort för att nå dit som är målet. Att jobba, slita och blöda dag ut och dag in, det är det som stärker dig och ger en livsläxa utöver det vanliga. För någonstans på vägen kommer du garanterat stöta på motgångar och misslyckanden som du måste ta dig ur. Kriser och problem som få kunnat förutse. Det är då du växer och lär dig att möta världen med lite mer kunskap, lite mer skinn på näsan, även om du inte avslutar på topp.

Att tävla behöver alltså inte betyda vinna eller försvinna, segra eller dö. Det kan helt enkelt betyda att du utmanar dig och din kropp och testar vad som händer med psyket under stor press. Hur hanterar du vardagen fyra veckor innan en tävling? Hur lätt är det att äta enligt ett exakt kalorischema under flera månader? Inget av detta vet man innan man varit där, så det kan vara en god idé att göra den resan någon gång i sitt liv. Och om du nu ska göra den så vill vi på BODY guida dig igenom varje steg på vägen. Varför inte börja redan i dag?

Robert Stasinski
Chefredaktör

Redaktören listar: Det bästa med 2015

  1. Inga fler influensor
    Efter åtta (8!) veckor med allehanda infektioner börjar det ljusna och de tunga vikterna kan än en gång slängas över huvudet. Halleluja!
  2. Bench 2015
    Glöm beachen, jag lyfter tung skit. Personbästat i bänkpress ska slaktas detta år. 
  3. Större, bättre, starkare
    När mina två goda vänner Karl Dyall och Alex Danielsson, som bägge är ett gott stycke över 40-årsstrecket nu är starkare än någonsin, blir jag riktigt lycklig. Det är verkligen aldrig för sent att peaka. 
  4. Att misslyckas
    Min nya hobby är att misslyckas. Då menar jag inte på börskraschnivå, utan små och många misstag som snabbt kan identifieras, rättas till och vändas till styrkor. Testa det, du riskerar bli beroende.
  5. House of Cards
    Tredje säsongen av världens bästa TV-serie bjuder på politisk maktkamp, drönare, sexskandaler och överlagt mord. Och Kevin ”Keyser Söze” Spacey. Inget mer behövs.