Redaktionens tips är att fyrtiofemåriga Dexter Jackson tar hem Arnold Classic i helgen. Han skulle därmed bli femfaldig segrare och innehavare av rekordmånga titlar (före Flex Wheeler som har fyra)!
Dexter har tillhört världseliten i över femton år, och har på senare tid visat upp ny kämparglöd. Vi anar att han är hungrig efter en ännu en seger i ”sin” tävling – Arnold Classic 2015. De tidigare segrarna skedde 2005, 2006, 2008 och 2013.
Samma antagande gör de flesta bedömare, i bodybuilding.coms förhandstitt på Arnold Classic låter det:
Dexter Jackson looks to take his fifth title in the men’s bodybuilding open. Several seasoned vets and some promising up-and-comers have other ideas!
Och podcasten Pro Bodybuilding Worldwide ägnade ett helt avsnitt åt frågan ”will anyone beat Dexter?”:
A 45 year old Dexter Jackson comes in as the favorite, but he’ll have to outlast a long list of contenders, including Branch Warren (winner of 2 of the last 4 Arnold Classics), Evan Centopani, Roelly Winklaar, Cedric McMillan, Pakulski, Beyeke, Curry, and several other challengers, including celebrated newcomer Justin Compton.
I aprilutgåvan av BODY förra året så tog vi ett snack med Dexter Jackson. Här nedan återgiven.
Fakta
- Född: 25 november, 1969
- Längd: 168 cm
- Vikt: Cirka 98 kg vid tävling
- Bor: Jacksonville, Florida, USA
- Familj: Tre barn, flickvän
- Tränar: Ofta på Gold’s Gym, Venice, Kalifornien tillsammans med Charles Glass
- Sponsorer: Muscular Development
Dexters Träning
- Måndag: Bröst och biceps
- Tisdag: Framsida lår och vader
- Onsdag: Vila
- Torsdag: Axlar, triceps och vader
- Fredag: Rygg och baksida lår
Text: Alex Danielsson
Foto: Alex Ardenti
Tre händelser har starkare än något annat format min uppfattning om amerikanen Dexter Jackson:
- HÖSTEN, 2002
Min vän KP Ourama, som på den tiden fortfarande tyckte det var roligt att vara professionell IFBB-domare, berättade hur han fått ömma ”Thanks, so much…” av en glädjegråtande Dexter Jackson efter att denne tagit sin första seger som professionell. - VÅREN, 2005
Som nybliven Arnold Classic-segrare tog Dexter flyget till Sverige, och fick åka min Volvo till hotellet. Under två dagar var jag sedan hans värd, hans tolk, hans chaufför, servitör, väckarklocka, ja i princip allt man kan tänka sig. - HÖSTEN, 2008
I skuggan av en otoppad Phil Heath och en halvdassig Jay Cutler kunde Dexter Jackson nå sitt livsmål – att vinna proffsbyggningens allra finaste titel: Mr Olympia.
Under i princip hela min tid här på tidningen har Dexter varit en stor redaktionsfavorit, delvis baserat på händelserna ovan – men också för att han alltid haft en av de mest symmetriska och harmoniskt dominerade fysikerna sporten sett. Visst, lite i minsta laget för att rå på jättarna (undantaget 2008) men alltid med detaljerna på rätt ställe, och nästan helt utan undantag alltid i superform.
Det är nu dussinet år sedan Dexter tog sin första proffsskalp, och på något märkligt sätt fortsätter han att leverera – nu 44 år gammal. Enfaldigt trodde jag att tid är en faktor som berör oss alla. Men tydligen var Dexter Jackson sjuk när de delade ut bäst-före-datum i skolan.
”THERE’S NO GATORS IN FLORIDA…”
Dexter är född och uppväxt i staden Jacksonville, i nordöstra Florida. När jag en gång på skämt frågade Dexter om staden möjligen var uppkallad efter honom så landade det inte alls. Det visade sig nämligen att Jacksonville inte är den där sömniga lilla landsbygdshålan där inavlade lokalkändisar hälsar en välkommen, där fridlysta blommor växer fritt i trädgårdarna eller där bestånden av herrelösa hundarna hålls i schack av proppmätta krokodiler (1). Långt därifrån. Istället är det Floridas största stad (ja, till och med större än både Miami och Orlando). Amerikansk fotboll är det som dominerar orten, och det var där Dexter började sin styrketräningsbana.
Dexter var som ung ganska späd och finlemmad. Och i kombination med att han dessutom var, och fortfarande är, relativt kortväxt så blev hans främsta kärlek ganska snabbt de vikter som fotbollen fick honom att komplettera med. Efter att dessutom ha varit riktigt bra på kampsport så bestämde han sig ganska tidigt för att satsa på byggningen.
BANTAM I BÖRJAN
1991 gjorde Dexter sin tävlingsdebut som 18-åring. Maffiga 65 pannor vägde han då, och det motsvarar kraven för att få tävla i bantamvikt. Hur märkligt det än kan låta så var han redan från början förfärligt bra. Visst, han var lätt, för att inte säga tunn och slanig. Men hans linjer var enastående, och den talang han besatt var omöjligt att bestrida.
Sakta men säkert växte han, och med det också hans framgångar. Sju år efter premiär stannade vågnålen på närmare 80 kg, varför Dexter under North American Championships 1998 fick tävla i lätt tungvikt. Segern blev snabbt Dexters, vilket också kan sägas om overalltiteln. Förutom den uppenbara tillfredställelsen att dänga dit ALLA ANDRA, oavsett viktklass, fick Dexter även en annan karriärmässig belöning: ett proffskort.
Direkt året efter klev Dexter upp bland proffsen, och även i de djupaste vattnen skulle hans symmetriska fysik visa sig räcka långt. Sjua på uppstuds på Arnold Classic, och sedan trea på Night of Champions, vilket gjorde honom klar för Olympia redan under jungfrusäsongen (i en tävling där han blev 9:a).
Och så höll det på. Under hans första två år var han en stabil topp-10-kille även på Arnold och Olympia, och från och med 2001 var han ett solitt inslag bland topp 5 i världen. Faktum är att Dexter under hela sin 23-åriga karriär aldrig varit sämre än 9:a. En helt sagolik bedrift och ett tydligt tecken på den kvalitet Dexter besitter och fortsätter att visa upp.
TÅRARNA I LONDON
Så kom då första segern, i London 2002, på British Grand Prix. Dexter slog då inte bara hemmahoppet Ernie Taylor, utan även kompisen Chris Cormier och den maffige Dennis James. Som jag inledde med så var det en stor dag i Dexters liv, och ett minne som han än idag förvarar på ett särskilt ställe.
– En av de bästa stunderna i min karriär, helt klart. Naturligtvis tävlar man alltid för att vinna, men jag hade aldrig vunnit som professionell tidigare, så den segern var mycket omtumlande och speciell, berättar Dexter.
Framgång föder framgång. Dexter tog ytterligare en seger säsongen efter (2), och ytterligare tre titlar 2004.
Året avslutades dock till lite mollaktiga toner. Efter att ha blivit trea på Olympia året innan kom Dexter tillbaka till Las Vegas för att göra ännu bättre ifrån sig. Till den tävlingen hade dock arrangören bestämt sig för att experimentera lite. Man införde ett nytt moment till finalen, ”Challenge Round”, där samtliga sex finalister fick utmana varandra i en valfri pose. Det hela slutade med att Dexter förlorade sin tredjeplats till en pånyttfödd Gustavo Badell, och Dexter bestämde sig där och då för att helt enkelt bojkotta Olympia året efter (3).
Istället la Dexter sitt krut 2005 på att vinna världens näst största tävling, Arnold Classic, vilket han också gjorde, före Chris Cormier.
– Helt sagolikt, en dröm som blev sann, berättade en mycket rörd och stolt Dexter bakom scenen efteråt.
Därigenom hade Dexter Jackson bevisat sig tillhöra det allra yppersta toppskiktet inom proffsbyggningen. Och han har inte lämnat det än.
OLYMPIA BLIR SANN
Att vinna Arnold Classic är en dröm för alla världens kroppsbyggare. Och att vinna 4 titlar är inget mindre än en utopi. I dagsläget är det bara två atleter som kan skryta med det: Ken ”Flex” Wheeler (4) och vår egen Dexter Jackson. Trots dessa herrars klassrader så är det alltjämt en annan titel som saknas för att kunna sluta någon sorts bäst-i-världen-cirkel: Mr Olympia.
Det är svårt att rangordna dessa rent imagemässigt, men – av alla Mr Olympia-segrarna som varit aktiva under Arnold Classics livslängd så är det bara två som ens brytt sig om Arnold Classic. Den då trefaldige Olympia-ettan Ronnie Coleman åkte till Columbus 2001 (och vann), men det var enligt uppgift bara för att han hemskt gärna ville ha en Hummer, som då delades ut som en del av prissumman. Och så en till (5).
Därför gäckades även Dexter av Olympia-spöket.
2008 var året det skulle ske. Förmodligen är det Dexters bästa tävlingsår någonsin – 5 starter, 5 segrar. Men inför Olympia handlade snacket dels om mästaren Jay Cutler, som året innan fått segern till skänks (6), och den främste utmanaren Phil Heath. Men ingen av dessa hade en chans mot den välbyggde Jacksonville-sonen. Dexter tog titeln, och är med det historisk.
Fram till i dag är det blott 13 män som får kalla sig Mr Olympia.
Dexter Jackson – vad gör honom så bra?
- PÅLITLIGHET
Ingen annan i världen har Dexters förmåga att konsekvent dyka upp i riktigt bra form. Vid nästan samtliga tävlingstillfällen har Dexter varit den som visat vägen hårdhetsmässigt, och med det satt tonen. - DETALJERNA
Få, om ens någon, kan matcha Dexters tydliga detaljrikedom i fysiken. Hans sidechest är kanske rentav byggarvärldens bästa, och ett bra tillfälle att visa alla sina separationer och cuts. - MUSKELBALANSEN
Rent muskulärt är det svårt att hitta ett mer komplett paket än Dexters. Hans axlar är fylliga och detaljerade, armarna är i absolut världsklass, bröstet är bra, om än aningen flackt, magen är en av branschens bästa (även om han beskyllts för att se ut som en Ninja-turtle emellanåt), låren är dessutom rakt igenom extremt bra. Ryggen saknar dock en del vidd (framför allt i de lägre regionerna) och vaderna är långt ifrån bra. - SANSAD UTVECKLINGSTAKT
En av Dexters absoluta styrkor är hans sansade hållning till att öka i volym och muskelmassa. Genom att träna smart och kontrollerat så har han kunnat hålla sig skadefri i stort sett hela karriären, och genom att inte falla till föga för massatrycket så har han kunnat bibehålla sin symmetri, sin balans och alla sina detaljer. - LÅGMÄLD OCH SJÄLVSÄKER ÖDMJUKHET
Dexter är inte en vän av stora ord. Faktum är att han alltid själv brukar säga att han låter sin fysik sköta snacket. Det gör att han sällan hamnar i situationer där han blir kontroversiell, impopulär eller respektlös. Istället ses han som en småloj och hårt arbetande kille som helt enkelt gillar att träna. Och det ger honom alltid ett positivt utgångsläge, oftast utan förväntningar och favorittryck.
TRÅNGT I PRISHYLLAN
Skulle man i dag summera Dexters bravader bland världens alla byggarscener så får man ta i ordentligt. 15 säsonger som proffs, 19 segrar, däribland 1 Mr Olympia och 4 Arnold Classic. Dexter är dessutom unik med det faktum att han är den ende Olympia-mästaren som dessutom segrat på Masters Olympia (7).
Dexters hela karriär saknar som tidigare nämnts en placering lägre än 9, och han har aldrig tvingats till längre avbrott på grund av skador. Därför är det en oerhört imponerande och lika inspirerande 44-åring som nu står inför sin 16:e säsong som proffs.
Han har inte visat några prov på att varken mattas av eller tappa intresset, så vi vågar nog lova honom åtminstone ett par produktiva år till.
Och ett flertal segrar, såklart.
- Under ett samtal när jag tog upp det där med krokodilerna sa Dexter skrattades: ”There’s no gators in Florida…” och lät säker på sin sak. Att södra delarna av Florida i själva verket har USAs största bestånd av alligatorer är uppenbarligen inget man behöver bry sig om i Jacksonville.
- Där han bland många andra slog Jay Cutler, Kevin Levrone och Günther Schlierkamp.
- I övrigt slutade det årets Olympia precis som det brukade. Ronnie Coleman vann, följd av Jay Cutler.
- Flex Wheeler vann 1993, 1997, 1998 och 2000.
- Ja, Dexter, när han ställde upp 2010, 2011, 2012 och när han till slut tog sin fjärde seger 2013.
- Den rättmätige segraren heter Martinez, med Victor i förnamn.
- 2012, där han slog bland andra Toney Freeman och Dennis James.
TÄVLINGSMERITER (SOM PROFFS)
- 1999
7:a Arnold Classic
4:a Grand Prix, England
3:a Night of Champions
9:a Mr Olympia
4:a World Pro Championships - 2000
5:a Arnold Classic
2:a Grand Prix, Ungern
3:a Ironman Pro Invitational
8:a Night of Champions
9:a Mr Olympia
2:a Toronto Pro Invitational - 2001
5:a Arnold Classic
3:a Grand Prix, Australien
4:a Grand Prix, England
3:a Grand Prix, Ungern
2:a Night of Champions
8:a Mr Olympia
2:a Toronto Pro Invitational - 2002
3:a Arnold Classic
2:a Grand Prix, Australien
2:a Grand Prix, Österrike
1:a Grand Prix, England
3:a Grand Prix, Holland
4:a Mr Olympia
3:a San Francisco Pro Invitational
6:a Show of Strength Pro Championship - 2003
4:a Arnold Classic
3:a Maximus Pro Invitational
3:a Mr Olympia
3:a San Francisco Pro Invitational
1:a Show of Strength Pro Championship - 2004
3:a Arnold Classic
1:a Grand Prix, Australien
1:a Ironman Pro Invitational
4:a Mr Olympia
1:a San Francisco Pro Invitational - 2005
1:a Arnold Classic
2:a San Francisco Pro Invitational - 2006
1:a Arnold Classic
4:a Mr Olympia - 2007
2:a Arnold Classic
3:a Mr Olympia - 2008
1:a Arnold Classic
1:a Grand Prix, Australien
1:a Grand Prix, Nya Zealand
1:a Grand Prix, Ryssland
1:a Mr Olympia - 2009
3:a Mr Olympia - 2010
4:a Arnold Classic
2:a Grand Prix, Australien
4:a Mr Olympia - 2011
2:a Flex Pro
6:a Mr Olympia
1:a FIBO Pro
1:a Pro Masters World Championship - 2012
5:a Arnold Classic
4:a Mr Olympia
1:a Masters Olympia - 2013
1:a Arnold Classic
1:a Grand Prix, Australien
5:a Mr Olympia
2:a EVLS Prague Pro
1:a Tijuana Pro - 2014
3:a Arnold Classic
1:a Dubai Open
5:a Mr Olympia
2:a EVLS Prague Pro
3:a San Marino Pro