Under 2014 års utdelning av Guldhjärtat fick Lena Trulsson ta emot det prestigefyllda hederspriset för sitt bidrag till att kvinnlig kroppsbyggning gjorde sitt intåg i vårt avlånga land.
Motivationen till Årets Hederspris 2014 från fitnessfestivalen.se/guldhjartat:
Tusentals kvinnor har inspirerats av denna person. Förmodligen även tusentals män.
Det var sent 70-tal. Antalet kvinnor som tränade på gym var få, eftersom det inte fanns gym som var öppna för dem. Men med sin verbala och kroppsliga suveränitet visade hon plötsligt att muskler var kvinnligt. Och att muskler var snyggt.
Hon reste land och rike runt och lärde andra kvinnor hur man tränade, utan att bli en man. Gymskräcken bland den kvinnliga befolkningen dog snabbt ut och plötsligt startade gym efter gym med duschar även för damer.
Spaltkilometer av artiklar och ett otal TV-framträdanden efter sin seger i Sveriges första SM i bodybuilding för kvinnor hade gett en oanad effekt.
Det var inte farligt att lyfta vikter. Man blev ju bara vackrare.
BODY fick ett samtal med Lena efter ceremonin:
Grattis! Hur känns det?
– Jättekul och väldigt hedrande. Det var längesedan jag själv var aktiv i branschen, så det kom oväntat. Jag var ju med och drog igång hela karusellen från början, då när vi bara var en liten klick tjejer i Stockholm tränade på gym. Det var Ove Rytter som introducerade oss till ett gym på Söder, det fanns inte ens dubbla omklädningsrum.
– Jag fastnade och bestämde mig för att tävla, något TV snappade upp och gjorde en serie om. Då exploderade det. Tjejer fick en ny syn på vikter och började styrketräna, vilket är kul eftersom det är det enda rätta, haha!
Ditt roligaste minne?
– Det roligaste är väl ändå att ha varit med att pusha för den fitnesstrend som råder i dag. Atmosfären runt den lilla grupp av aktiva som rådde i början på 1980-talet. Att få åka land och rike runt och tala om för tjejer/kvinnor att de lika väl som män kan träna styrketräning!
Hur tycker du att fitnessbranschen har förändrats?
– Den har blivit otroligt stor på både gott och ont. Negativt är den totala utseendefixeringen som den har fortplantat. Innan, när vi fitnesstjejer ställde oss på scen i vaxade kroppar och små bikinis höjde andra på ögonbrynen. Nu är det norm. Många tjejer i dag verkar stå under stor press och förväntas leva upp till andra ideal än de som rådde när jag var ung.
– Å andra sidan har folk rent allmänt blivit medvetna om träningens vikt för välbefinnande, vilket är positivt.
Något råd till dagens generation?
– Försöka ha balans i träningen, du ska kunna njuta av att koppla av och vara ledig. Träningen är inte allt, och när den är det har det gått för långt. I min bok ”Själ att Träna” var målet att förmedla att träning handlar lika mycket om in- som utsidan.
– Dagens krav på ständig uppkoppling och nåbarhet påverkar oss också negativt i förlängningen. Våga koppla från och ”bara vara” ibland.
Fakta
- Namn: Lena Trulsson
- Född: 1959
- Gör: Lounchvärdinna på Landvetter flygplats
- Meritlista: 1:a SM 1980, 2:a EM 1981, Deltog i Miss Olympia -82
I ett avsnitt från första säsongen av Fångarna på fortet från hösten 1990 ser vi i Jerrys borgkrossargäng Jerry Williams, Annika Metsä, Ulf Bengtsson, Stefan Svensson, Leif Malmgren och inte minst Lena Trulsson.
Erik Blix var programledare, Anne Barlind var guide och Martin Myrberg var Oraklet i tornet:
Lena Trulsson vann det första officiella SM:et för kvinnor i Sverige! Om det inte varit för Lena, så hade det inte funnits lika många gym i dag! Lena var (och är) snygg, verbal och var – till pressens förtjusning – polis. Lena var med i snart sagt varenda tidning, tv-program och jippo i detta land. ”Den tränande polisen i bikini” var den föga upphetsande journalistiska vinklingen.
Lenas snygga bok ”Själ att träna” visade svensk, kvinnlig kroppsträning på en nivå som allmänheten kunde acceptera. Lenas framtoning, distans och sätt att framföra träningsbudskapet på, gav en fantastisk respons. Tusentals kvinnor har inspirerats av denna kvinna. Förmodligen även tusentals män. Hon har betytt mer än hon själv – och många andra – anar. Vi hade tur att det var en Kvinna som vann det första SM:et!
Men mest minns vi på redaktionen hennes farmor anka-bil med fluffig rattmuff. Föga kvinnligt, men kul. En egenskap denna förebild också innehar.