Jag får ofta frågan om vad den största trenden inom träning och fitness är. Det finns många saker man skulle kunna svara – nya dieter, träningsprotokoll, gymutrustning – men, jag skulle säga att den största träningstrenden just nu inte har så mycket med träning att göra. Den har med sociala medier att göra. I själva verket, den största träningstrenden just nu ÄR de sociala medierna.
Sedan flera år av dagligt Facebookanvändande är vi vana vid kattvideor, semesterbilder och politiska utspel. Men de flesta av oss var nog fram till några år sedan lyckligt ovetandes om alla de selfies, groupies, wefies och belfies från gymmet, frukostbordet och toaletten vi skulle matas med varje dag. I dag ser vi en tendens att träning inte är något människor gör med självklar glädje med en vän eller kompisgäng som peppar. Nej, i dag verkar det för många vara viktigare att publicera än att prestera på gymmet.
Och jag vet att jag med dessa ord riskerar att trampa många på tårna, inte minst eftersom jag själv arbetar med bilder av vältränade män och kvinnor. Men jag pratar inte om elitatleter som kollar sin form inför tävling, för dem är ju bilderna framför spegeln en del av satsningen och det kommande scenframträdandet. Nej, jag talar om något annat.
Att jaga klick och likes genom att pusha sin träning och kost riskerar för många – men absolut inte alla – att bli en ohälsosam spiral. Det riskerar att förvandlas till ett beroende som bara är ytligt och du riskera att missa själva syftet med hård träning och dedikation – disciplin, självinsikt, tålamod och ökad självkänsla och självkännedom. Självklart är bekräftelsen är fantastiskt kvitto på att du gjort något som inspirerar andra och att du är på rätt väg, men det kommer knappast vara hållbart för en längre, seriös satsning om du behöver 200 likes varje gång du ska på en morgonpromenad.
Men vi är trots allt bara människor och vi gillar att tänka på oss själva, så mycket kan vi vara säkra på. En Harvardstudie från 2012 visar att när människor får tala om sig själva aktiveras samma belöningssystem i hjärnan som pengar och mat gör – det är helt enkelt dödsskönt med självkärlek. Och i en annan studie fann man att 80 % av alla statusuppdateringar på Facebook handlar om personernas omedelbara upplevelser.
Så vi har alla varit där. Känt oss duktiga för att vi gått och tränat järnet, trots en rosslig hals, piskande snöstorm, när man egentligen velat sitta hemma i sällskap med Game of Thrones och Ben & Jerrys. Och vi behövde den där lilla extra energikicken just då, så vi checkar in, tar en snygg bild vid knäböjsracket och hoppas att mobilen snart plingar av likes och träningsemojis.
Men det finns en skillnad mellan att publicera för att inspirera och att publicera för att själv kunna motiveras. Jag, liksom miljontals med mig älskar duktiga atleter och träningsfreak som inspirerar på nätet, det är en fantastisk grej med sociala medier. Men jag menar att du kommer aldrig lära dig nå dina långsiktiga mål för träning, kost och hälsa om du gör dig alltför beroende av yttre bekräftelse.
Träning oavsett vad du har för mål handlar om förhållandet mellan dig och din kropp, hur du lär dig mer om den och hur du kan pressa den till max. Vad andra tycker om din kropp och träning är egentligen helt oväsentligt annat än på tävlingsscenen.
Med det sagt förväntar jag mig inget mindre än att du i sommar kör #BeastMode #Gunshow #Legday så ofta som möjligt. Men fundera några varv extra innan du instagrammar kring vad som är viktigast – att mörda vikterna på gymmet eller läsa kommentarerna i mobilen efteråt.
Trevlig sommar!
Robert Stasinski
Chefredaktör
Redaktören listar: Saker jag gör med hantlar i sommar
- Utfall
Det finns knappast någon övning som slår denna vad gäller att bygga benen, rumpan och bålen. Så simpel men tuff rörelse och du orkar alltid ett steg till. - Ryck
Jag älskar jag ryck med hantel nästan lika mycket som med olympisk skivstång. Det går liksom inte att gömma sig bakom teknik. Få upp den över huvudet i en rörelse. Basta! - Manmakers
Den djävligaste av alla flerledsövningar heter thrusters. Lägg till hantelrodd och burpees på det så kommer du nära Manmakers. OBS! Kräkvarning. - Marklyft
Marklyft med böjda ben med hantlar blir nästan som med trap bar. Alltså mindre skaderisk men samma vidriga genomkörare för ben, rygg och rumpa. - Ryckböj
Med hantlar är detta det riktiga mandomsprovet. Kräver bra mobilitet och stabilitet i lederna och själv är jag inte riktigt där ännu. Men när den väl sitter då ska instgram fan få veta det.