Kost har närmast blivit religion i Sverige, och vi bombarderas dagligen med myter från alla håll. Vi skärskådar några av de vanligare – och kan konstatera att de ofta motsäger varandra.
Sverige är ett lugnt land, befolkat av ett lugnt folk. Få ämnen väcker känslor, och än färre väcker känslor så starka att de ventileras öppet. Det finns ett motstånd bland svenskarna att torgföra sina åsikter – oavsett hur kunniga de må vara inom ämnet.
Men det finns ett lysande undantag. Testa att ha margarin på mackan nästa gång i personalmatsalen och det finns en god chans att du får en rabiat LCHF:are på dig. Eller varför inte göra det omvända: Ta en ordentlig mängd smör. Då blir det istället någon gammal viktväktare som kommer varna dig för hjärtproblem. Inom kost är nämligen alla experter, och alla känner ett enormt behov av att uttala sig.
Av någon märklig anledning verkar det nämligen kost vara det område som både engagerar och upprör svenskarna mest av allt – långt mer än både religion och politik.
Och ju fler människor som engagerar sig i ett ämne, desto fler myter poppar också upp som svampar ur jorden. Eftersom alla dessutom har sin egen kostreligion står ofta myterna i rak motsats till varandra. Vi har valt att titta på 10 områden där myterna spretar rejält, och slå hål på dem en efter en.
1. Protein
Myt 1A: Man måste äta enorma mängder protein för att lägga på sig muskler!
Fakta: När man vill gå upp i muskelmassa brukar man generellt äta mycket mat överhuvudtaget och ju fler kalorier man trycker i sig, desto mindre måste man tänka på proteinet. Är energibehovet täckt med råge behöver nämligen inte kroppen använda aminosyrorna som bränsle, utan kan använda dem som byggstenar – och då behövs de inte i lika stor mängd.
Myt 1B: Proteinbehovet är överskattat – man klarar sig med väldigt lite!
Fakta: Det finns ingen anledning att begränsa sig till ett lågt proteinintag, speciellt om man inte bulkar. Vill man gå ner i vikt bör man prioritera proteinet i kosten eftersom det både mättar bäst och sparar muskelmassa.
2. Fett
Myt 2A: Man ska undvika fett för att inte bli fet!
Fakta: Det finns inget magiskt som gör dig fet av just fett, tvärtom bör fett ingå i en balanserad kost. De gamla råden om att skära bort fettet helt och hållet funkar absolut under en diet, men är inte hälsosamma i det långa loppet.
Myt 2B: Det går att äta hur mycket fett man vill utan att bli fet!
Fakta: Lika lite som fett gör dig fet på ett magiskt vis, håller det dig smal med samma slags magi. Många tror att de kan panga på med hur mycket fett som helst utan att bli feta eftersom det inte genererar samma insulinsvar som exempelvis kolhydrater, men kroppen är en fiffig maskin och kan lagra fettet alldeles utmärkt helt utan insulinets hjälp.
3. Kolhydrater
Myt 3A: Utan kolhydrater går det inte att prestera!
Fakta: Möjligtvis sänks prestationsförmågan något, men det finns gott om exempel på byggare som kör ketodieter och ändå har bra driv i träningen. Även inom andra idrotter klarar sig folk bra på små mängder kolhydrater.
Myt 3B: Kolhydrater gör dig trött och seg!
Fakta: Många verkar tro att vi alla är diabetiker vars blodsockerkurvor ser ut som rena bergochdalbanorna. Tvärtom kan friska personer käka en tallrik pasta utan problem – helt utan att gå in i något slags insulinkoma efteråt.
4. Måltidsfrekvens
Myt 4A: Du måste äta var tredje timme, oavsett om du vill bli stor eller hård!
Fakta: Att man behöver äta ofta för att hålla igång förbränningen är en seglivad myt som det räcker med att kolla på ett svältande barn för att spräcka. De blir inte smala för att de äter för ofta. Och även om det rent teoretiskt skulle kunna finnas en fördel i att stimulera proteinsyntesen ofta när man vill bli stor, är det tveksamt om det har någon praktisk betydelse överhuvudtaget. Kroppen är duktig på att tillgodogöra sig större mängder protein över längre tid, även om man äter dem i en och samma måltid.
Myt 4B: Äter du för ofta blir du hungrig och fet!
Fakta: En relativt ny variant av myten, som kommit som en naturlig motreaktion på den gamla varianten. Bara för att det inte är nödvändigt att gå med sondmatning för att komma i form, är det inte heller någon nackdel att få i sig sina kalorier vid flera tillfällen. Oavsett hur bra periodisk fasta må vara.
5. Klockan
Myt 5A: Ät frukost som en kejsare, middag som en kung och kvällsmat som en tiggare!
Fakta: Förvisso är glukostoleransen lite högre på morgonen, men bra mat är bra mat – oavsett vad klockan är. Ingenting tyder på att du skulle bli en tjockis bara för att du lägger ditt största mål på kvällen.
Myt 5B: Kroppen kan inte klockan!
Fakta: Kroppen kan visst klockan och även om tidpunkten inte är avgörande i sig, är det fördelaktigt att äta på regelbundna tider. Dessutom är näringstajming alltid intressant för dig som tränar: att äta lite extra kring träning är en god idé för att få maximala resultat.
6. Ren mat
Myt 6A: Man bygger bäst på ren mat!
Fakta: Till att börja med kan man fråga sig vad ren mat är? Nu för tiden handlar det ofta om att den ska vara fri från tillsatser och e-nummer. Det må vara bra för hälsan, men muskelbyggandet påverkas troligtvis högst marginellt. Dessutom är inte alla tillsatser och e-nummer skapta lika: det farliga E300 är exempelvis…C-vitamin.
Myt 6B: Man får cancer av allt nu för tiden – man behöver inte bry sig om tillsatser!
Fakta: Ur ett hälsoperspektiv kan det som sagt vara vettigt att hålla nere på åtminstone vissa tillsatser. E250, eller nitrit, har exempelvis misstänkta cancerkopplingar. Och varför trycka i sig skit om man inte behöver? Bara för att din farfar har rökt hela livet och fortfarande som 90-åring är frisk behöver inte detsamma gälla dig.
7. Kosttillskott
Myt 7A: Kosttillskott är steroider!
Fakta: En seglivad myt, men det gör den inte mer sann. De flesta kosttillskott är helt enkelt mat i pulverform, varken mer eller mindre. Naturligtvis finns det gråzonspreparat, men man behöver inte oroa sig för bitch tits om man käkar svenskt proteinpulver.
Myt 7B: Man måste käka tillskott för att bygga!
Fakta: Det finns inget magiskt med kosttillskott. De kan vara praktiska, och vissa av dem kan ha effekter som är svåra att få med vanlig mat (exempelvis kreatin), men de är ändå en väldigt liten detalj i det stora muskelbyggarpusslet. Sköter du din kost och träning perfekt? Då kan du börja fundera på tillskotten, annars är det som att bygga en skorsten i guld innan man lagt grunden på huset.
8. Svält
Myt 8A: Äter man för lite går kroppen in i svältläge och man bränner inget fett!
Fakta: Det är sant att kroppen förbrukar något färre kalorier när man äter mindre, men testa att gå utan mat i en vecka och se vad som händer på vågen. Eller förresten testa inte – du kan lita på oss när vi säger att du kommer att tappa vikt.
Myt 8B: Äter man inte på några timmar går blodsockret i botten och man blir apatisk!
Fakta: Inte lika spretig som övriga myter eftersom den för en gångs går i linje med den första, men felaktig likafullt. Efter två hela dygns fastande visar studier att dina blodsockernivåer fortfarande håller sig normala, så några timmar ska nog gå att hantera. Visst kan man känna sig lite seg och grinig om man inte får äta på ett tag, men då handlar det generellt inte om blodsockerfall utan snarare om att man kanske äter fel.
9. Kalorier
Myt 9B: Kalorierna är allt som räknas!
Fakta: Absolut inte. Stephan Rössners klassiska exempel om att man kan banta på hallonbåtar stämmer förvisso, men för dig som bryr dig om vilken typ av vikt du förlorar spelar det också roll vilken typ av mat du äter. Det finns en anledning till att byggarna väljer ris och torsk framför de där hallonbåtarna när de deffar. Och samma sak gäller självklart när du vill gå upp i vikt.
Myt 9A: Kalorier saknar betydelse!
Fakta: Oavsett om du vill gå upp eller ner i vikt är fortfarande kalorierna kung. Makrokomposition och annat spelar naturligtvis in, men äter du mer än du gör av med går du upp – och tvärtom.
10. Bulk
Myt 10A: Ska du lägga på dig muskler bör du äta allt du kommer över!
Fakta: Det stämmer att du måste äta rejält om du ska upp i vikt, men tänk på att överflödet ska skalas av sedan också. Och varje deffvecka är en vecka när du inte bygger muskler. Dessutom består din viktuppgång av en större andel fett ju fetare du är. Bulka med måtta med andra ord.
Myt 10B: Du ska ligga på ett minimalt överskott för att inte lägga på dig onödigt fett!
Fakta: I teorin är det här vettigt, men i praktiken har det nackdelar. Till att börja med är det svårt att veta sin exakta kaloriförbrukning, och då är det bättre att jobba med lite marginal. Dessutom finns det en fördel i att åtminstone bulka en aning: du får betydligt bättre tryck i träningen, kan hantera tyngre vikter och bygger därmed mer muskelmassa.
Artikeln ursprungligen införd i BODY #332.
Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!