Sophie Arvebrink – på egna ben

Foto: Seth Janson

Sophie Arvebrink är ett fenomen. Det är det mest specifika ord jag kommer på då jag ska beskriva henne. Men på engelska, det språk hon föredrar i sociala medier skulle man nog inte kalla henne ”phenomenon”, man skulle istället säga ”maverick”.

Enligt ordboken Merriam-Webster är en ”maverick” någon som är oortodox eller fritänkande som person. Som inte passar in i vanliga mallar, typ.

Det tror jag faktiskt kan beskriva Sophie ganska bra. Det är verkligen svårt att placera in henne i de vanliga kategorierna i träningsbranschen. Hon är personlig tränare men hon är också skribent, bloggare och profil för bodybuilding.com och daglig inspiratör för hundratusentals följare på instagram, youtube och facebook.

Hon är tveklöst en av Sveriges största träningsprofiler på sociala media, i skrivande stund har hon sammanlagt nästan 400 000 följare på de stora sociala sajterna. Så kanske hennes titel till slut helt enkelt blir ”sociala media-fenomen”.

Fakta om Sophie 

  • Ålder: 22 år
  • Bor: Gärdet, Stockholm 
  • Vikt, on, off: 63 kg
  • Längd: 163 cm
  • Gör/arbete: Personlig tränare, studerar/arbetar med marknadsföring och mina sponsorer via sociala medier där jag tjänar det mesta av min inkomst.
  • Antal timmar i veckan jag tränar: 10–12
  • Bästa muskelgrupp: Ingen
  • Sämsta muskelgrupp: Vaderna
  • Favoritövning: Backintervaller
  • Förebilder: Arnold
  • Sponsorer: Gymshark, EHPlabs
  • Tidigare sporter: Friidrott 
  • Instagram: @sophiearvebrink
  • Facebook: arvebrink
  • Youtube: youtube.com/user/suuphie

Sophie Arvebrink i BODY Radio-studion.

Lyssna även på BODY Radio-intervjun med Sophie:

Sophie Arvebrink är ett socialt fenomen inom träningsvärlden och våra värdar lyfte på locket för att ta reda på vem denna atlet egentligen är. Hör hennes egna ord kring sin träning och eventuella tävlingsplaner.

Innan jag ska träffa henne funderar jag på vilket perspektiv jag ska fokusera på – träning, sociala medier, sponsorer, bodybuilding, styrka? Jag bestämmer mig för att ta upp samtliga. Vi ses en tidig morgon över en kaffe på Delta Gym – Stockholms nav för elitbyggare där gymfadern Dimitrios ”Dimman” Skarmutsos välkomnar oss med öppna armar och några klunkar av sin nya aminodrink. Det här är hemma-plan där lyftare, coacher, atleter och allmänna träningsfreak trivs som fisken i vattnet. Jag börjar med den kanske mest uppenbara frågan, men likväl något många vill ha svar på:

Vem är Sophie Arvebrink egentligen?

– Jag är egentligen bara en vanlig tjej med friidrottsbakgrund som älskar känslan av att träna och bli starkare och större. Jag tränar mycket men gör andra saker också, just nu pluggar jag retorik på Stockholms universitet. Men jag gillar ju att testa nya saker hela tiden och vem vet jag gör om 5–6 år, berättar hon.

Foto: Seth Janson

Knäböj – underbar basövning som aktiverar nervsystemet och bygger kraftiga ben. Denna övning startar jag alltid med. Jag kör generellt explosiva, tunga böj. Värmer först upp med lättare vikter i 10–15 minuter innan jag kör 2–3 riktigt tunga set. Efter det drar jag av vikt från stången och kör några set högreps på mindre vikt. Jag varierar denna ibland genom att köra frontböj där man tvingas jobba med en annan rörelsebana.

Efter att Sophie skrivit flera artiklar för den prestigefulla sajten bodybuilding.com började det hagla in tusentals förfrågningar, mail och erbjudanden. Antalet följare mångdubblades på några veckor. Fanbasen finns i dag mest utanför Sveriges gränser. Hon har i sina olika sociala media-kanaler under perioder testat att skriva på svenska men märker att hon inte når lika mycket folk, vilket fått henne att hålla sig till engelskan. 

Hon bloggar även regelbundet om sin träning som alltid är tung, hård och brutal. Och uppenbart inpirerande. En stor anledning till hennes attraktionskraft består i att hon bryter mot normerna kring vad som är en styrketränande kvinna. Hon är inget muskelberg men är väldigt bred över både rygg och ben. Hon framstår som glad, kvinnlig och stenhård på samma gång. Hon är rent ut sagt en rätt unik personlighet med en passion för hård träning.

Byggning?

Sophie tävlar inte i byggning, men trots att hon inte har några planer på att stå på scen är hon ändå engagerad i de estetiska idealen som finns och frodas i branschen.

– Balansen är väldigt svår för kvinnor vad gäller just muskelbyggande, tycker jag. Det gäller att vara både deffad och samtidigt vara hälsosam och trivas med sin kropp. Det är nog tuffare för kvinnor än män i den här branschen, förklarar hon. Det är väldigt viktigt att aldrig tappa sig kvinnlighet, säger hon vidare. Jag tror att branschen förlorar i längden på det. 

Så hänger du alltid enbart på gymmet eller i sociala medier? 

– Nej, jag tror man måste ha lite distans för att inte bli knäpp av all träning och kommentarer och hålla huvudet ovanför vattnet hela tiden, så att säga. Jag har ju vilodagar då jag bara promenerar eller kopplar av på andra sätt.

Hon slänger under vårt samtal fram massa åsikter och resonemang som knappast är vanliga hos traditionella byggare och som bidrar till min bild av henne som en som går sin egen väg.

Utfall – underskattad övning för benen och dessutom riktigt jobbig. Jag brukar köra denna med hantlar eller skivstång. Under rörelsen ser jag till att hålla ryggen helt rak medan jag går väldigt djupt i det nedre läget, tills knät touchar marken. På gymmet går jag alltid 20–25 steg i varje set. Jag varierar denna genom att köra i Smithmaskin så man kan köra lite tyngre och mer kontrollerat i rörelsen.

Foto: Seth Janson

Träningsvolymen

– Jag tränar mycket och jag tror exempelvis inte att överträning enbart är negativ, alltså jag tror att man kan köra ganska hårt, utan att kroppen reagerar dåligt.

Kan överträning vara bra?, tänker jag. Jag tvingas vrida och vända på mina idéer om träning, kroppar och ideal efter att han hängt med Sophie. Efter ett tag trillar polletten ned och istället för att hitta en kategori att stoppa in henne i försöker jag komma på en ny. Hennes kropp verkar ju exempelvis palla för ett ganska monstruöst tryck och hög träningsvolym och ändå återhämta väl.

– Jag tränar 10–12 pass per vecka, inklusive högintensiva intervaller som varar cirka 30–40 minuter. Det är mycket, men jag tror som sagt inte det är negativt för mig att ligga på en väldigt hög volym.

Jag frågar Sophie om hon någonsin känner sig som en del av byggarvärlden och hon svarar efter viss betänketid ”Nej”.

– Det känns inte som att jag riktigt kommit in i byggar- eller fitnessvärlden, speciellt inte i Sverige. Utomlands har jag fått sponsorer och andra erbjudanden men det har faktiskt varit ganska lite kring mig i Sverige. Men jag gillar ju ändå de olika momenten av byggning, fitness och även bikini. Alla kör sin grej och är skitsnygga utifrån sina ideal. För mig är det ju båda delarna – både estetik och prestation – som är viktiga. 

Men du har ju en stor följarskara bland traditionella byggare, finns det något i den världen som lockar dig?

– Dietandet skulle jag kunna tänka mig att göra bara för min egen skull och för mina följare i sociala medier, det hade varit kul, säger hon. Det måste man ju gå in för väldigt seriöst och jag kan tänka mig att göra det, men det skulle i så fall inte vara för att gå upp på scen. Jag ser liksom ingen poäng med att visa upp mig för 500–600 personer när jag på sociala medier kan få respons från flera hundratusen.

Sophie håller under tiden för denna intervju på att förhandla med en stor kosttillskottstillverkare, självklart ingen svensk produkt, inflikar hon. Hon framhåller hur konstigt många av hennes fans skulle tycka att det var om hon associerade sig med kosttillskott som bara finns i Sverige. Det globala perspektivet är alltid en del av hennes utblick i livet. Osvenskt skulle man kunna kalla hennes synsätt. Eller kanske snarare visionärt, av en person som redan har luft under vingarna.

Foto: Seth Janson

Benpress – perfekt övning för att bygga extra massa över benen. Jag brukar köra denna efter mina set knäböj och utfall. Här kör jag alltid dropset med assistans där jag börjar ganska tungt och går ned i vikt så att jag sammanlagt utfört 25–30 reps. Jag brukar variera genom att flytta fötterna på plattan. Placerar man fötterna väldigt brett aktiveras gluteus. Sätter du dem smalare, alltså axelbredd eller smalare, blir det snarare yttre svepet av låren som aktiveras.

Dags för benslakt

Ben kör Sophie varannan dag, uppdelat på fram- och baksida. Hon tränar inte efter ett strikt schema utan känner sin kropp tillräckligt väl för att veta när hon ska kötta på extra allt och när hon ska hålla tillbaka. Från friidrotten har hon dessutom tagit med sig de grisiga intervallpass som hon antingen bränner av i löpspåret eller på löpbandet.

– Jag springer mycket intervaller, minst två gånger i veckan. Jag känner att mina ben utvecklas bättre av det. Då brukar jag ofta vara på gymmet och drar då upp löpbandets lutning på max och även hastigheten på max. Jag kör det ofta under de dagar då jag inte tränar ben, men ibland börjar jag faktiskt passet med det, men då tappar jag lite av ”edgen” när man lyfter tungt. 

Kanske är hennes bakgrund som friidrottare med en stabil bas av aerob träning någon typ av ledtråd för att förstå hennes höga träningsvolym och goda återhämtning. 

Följer en tung formel 

Det är dagsformen som bestämmer upplägget, men det måste vara tungt när Sophie kör ben, det är väldigt tydligt. Hon är ju känd för att ha breda lats och stora armar, men hon markerar tydligt hur allvarligt hon tar benträningen. 

– Överkroppen känner jag bara att jag leker med, men benen kör jag på riktigt. Jag kör inte så många övningar per pass, men ofta runt 5–6 set i varje övning så att jag verkligen är helt utpumpad innan jag går över till nästa övning.

Hon börjar ofta med lätta vikter i en övning och lyfter tills blodet börjar strömma igenom musklerna. Att få muskelkontakt i just knäböj är inte viktigt för henne, där lyfter hon bara tungt utan att tänka så mycket. När hon sedan går över till utfall, benpress och benspark blir muskelkontakten viktigare. 

– Då jobbar jag ofta med dropset eller superset för att variera och få kontakt med de olika delarna av benen.

Hip thrusters – fantastisk övning för glutes som kan köras utan motvikt, men jag gillar såklart att lägga på några kilon här. Placera stången på höften och se till att du utför rörelsen kontrollerat och sträck ut i toppositionen. Här vill jag oftast köra aningen lättare och få bra kontakt och enbart jobba med rumpan. Cirka 20 reps per set.

Återhämtning i bastun

Hur vilar du upp dig efter veckans stenhårda pass?

– Jag tar regelbundna vilodagar och lyssnar på kroppen ifall den behöver extra vila. Men jag bastar nästan varje kväll också, det är otroligt skönt och avslappnande. Jag har bastu hemma, skrattar hon. Det gör jag mest för att det är skönt, men man svettas ju samtidigt ut massa slaggämnen, och ådrorna blir tydligare på armarna, vilket ger en skön kick precis när man kommer ut.

Hunden Ludde avbyter oss regelbundet under intervjun och Sophie bryter ut i ett megastort leende medan de myser. Då påminns jag om Kenny Dahlström (BODY Radio-värd och Sophies kollega på Delta Gym red. anm.) och hans beskrivning av Sophie:

– Hennes personlighet speglas liksom inte i den hårda fysiken, hon är som en snäll kattunge i en lejonhonas kropp, beskriver han målande när vi talas vid.

Han fortsätter överösa henne med vitsord:

– För mig är Sophie en person som tar träning på högsta allvar, hon förkroppsligar på något sätt träningsglädje. Kosten är för henne prestationsbaserad, hon vill främst kunna lyfta tungt och hårt. Hon hämtar inspiration vitt och brett, från framgångsrika människor i olika branscher. Jag tror att hennes framgång på sociala medier kommer från hennes genuina personlighet, hon är alltid sig själv när hon fotar eller filmar sig själv. Det tror jag syns hela vägen, säger Kenny. 

Foto: Seth Janson

Sophie 5 tips för benträning

  1. Mind to muscle – tänk vilken muskel du jobbar med. Fokusera.
  2. Träna explosivt – använd hastigheten för att bygga massa och styrka.
  3. Halva kroppen består av ben – lägg därför alltid lika mycket tid på dem som du gör på överkroppen.
  4. Värm upp ordentligt innan du går på tunga vikter. Jag brukar rekommendera 10–15 minuter på en lättare vikt.
  5. Lägg in lite backintervaller eller sprinter så ser du snart riktigt bra resultat.

Sophies benupplägg

  • Varannan dag framsida, varannan baksida.
  • 5–6 set set av varje övning.
  • Variera mellan tungt, högreps och super- och dropset.

Framtiden 

Nu pluggar Sophie som tidigare nämnt retorik under ett år, där målet är att vidga sina kanaler.  

– Jag har tänkt att jag är intresserad av att tala inför folk och kommer få användning av det i framtiden. Jag har fått många förfrågningar om att föreläsa så jag tänker att jag vill lära mig mer om det. Just nu har jag tackat nej till alla sådana jobb för jag känner inte att jag kan leverera tillräckligt bra.

Vi återkommer igen till frågan om tävling eller att stå på scen. Många runtomkring henne peppar henne att ställa sig på scen men det verkar knappast som Sophie är där, ännu. 

– Jag lever ju för att träna på gymmet, att bli starkare och att prestera, bygga upp mig kropp så att den fungerar och känns bra, förklarar hon. Därför är hon mindre sugen på att bli tvungen att dra ned på kalorierna och därmed dra ned på vikterna.

Foto: Seth Janson

Benspark – jag supersetar ofta benspark och hip thrusters. I bensparken har jag bälte så jag kan isolera benen, så inte höften aktiveras för mycket. Tryck ner rumpan och krama liksom upp vikten. Var även avslappnad i fotleden.

Men styrkelyft då?

– Kanske, men en av anledningarna till att inte tävla är att jag känner att marknadsföra sig i dag, att vara ”out there”, kräver liksom inte att man tävlar, inte för mig i alla fall. Jag når ut ändå och jag kan kontrollera helt själv hur jag framstår.

Sophie verkar testa olika saker men har inga planer på att slå sig ned inom ett område.

– Nu på sistone har jag kört mycket boxning, jag tycker det gör stor skillnad i fysiken, tycker att det ger andra typer av ”cuts”, en annan sorts fysik. Det är bra som komplement och det är helt annan grej än att bara lyfta stång.

Den allmänna träningstrenden välkomnar Sophie med öppna armar, hon har själv sett den utvecklingen på nära håll. Under gymnasietiden blev hon ofta mött med skepsis och snorkiga kommentarer när hon drog fram sina proteinshakers.  

– I dag känns det som varenda unge springer runt med en shaker i handen, vilket är jätteroligt. Jag tycker ju att all typ av träning är bra, bara folk gör det. Styrketräning har folk dessutom blivit bättre på, de flesta är mer pålästa i dagsläget, säger hon.

Foto: Seth Janson

#sophiearvebrink

Vad gör du om fem år? 

– Hmm… jag vill nog flytta utomlands. Jag gillar USA, har ju bott där tidigare, kanske Florida, Los Angeles eller New York. Vi får se, jag håller det mesta öppet. 

Vi är rätt säkra på att Sophie med sin driftighet kan nå hur långt som helst som fitnessinspiratör, och vi ser fram emot en lång karriär.

Artikeln ursprungligen införd i BODY #370.

Foto: Seth Janson