Janae Marie Kroc – tidigare Matt ”Kroc” Kroczaleski och känd inom styrkelyfts- och bodybuildingkretsar för sina supertunga högrepshantelrodd – har nyss offentligt berättat vad många bekanta vetat länge…
I ett uttalande för en dryg vecka sedan berättade den 42-årige Kroc mer:
Jag har varit väldigt öppen med det här i många år i min familj, med nära vänner och inom styrkelyftskretsen, men jag förstår att det blir en stor chock för många av er. Jag har handskats med den här frågan hela mitt liv och det har varit mycket svårt för mig. Det höll till och med på att driva mig till att begå självmord.
Detta var varken något jag eftersökte eller önskade, och jag har länge kämpat emot det så hårt jag bara kunnat. Jag har slutligen nått till ett läge där jag är bekväm och stolt över vem jag är.
Samtidigt berättar Kroc att som person har denne aldrig passat i någon av de klart definierade roller samhället velat sätta på individer:
Jag identifierar mig med både etiketterna transgender och genderfluid eftersom de är de som kommer närmast att beskriva vem jag är. Som jag skriver i min profil är jag både en alfahanne och en girly girl; hypermaskulin och hyperfeminin.
På senare tid sadlade Kroc om från styrkelyft till att tävla i kroppsbyggning. Det han dock bli både världsmästartitel och världsrekord inom styrkelyftförbundet WPO. Mest känd inom bodybuilding-kretsar är Kroc för sina supertunga högrepshantelroddar, så kallade Kroc Rows.
Dave Palumbo intervjuade Janae Marie Kroc häromdagen för RxMuscle.coms räkning:
Träna Nu! (en specialutgåva från BODY Magazine) blev förra året första fitnesstidning i världen att sätta en transsexuell person på omslaget: CrossFit-atleten Chloie Jönsson.
Robert Stasinski skriver i utgåvans ledare:
I detta nummer av Träna Nu! möter vi Chloie Jönsson, en CrossFit-atlet som just nu kämpar i stark motvind på grund av vem hon är, snarare än för vad hon presterat – diskriminering. […]
Chloie är bara en i raden av sexuella och kulturella minoriteter som diskrimineras utifrån okunskap och rädsla för det okända.
I dagens tidevarv är ödmjukhet, tolerans och förmågan att lyssna på andra inte bara goda egenskaper, utan helt nödvändiga för att skapa ett klimat där alla kan rymmas.
Fitnessvärlden måste alltid hålla dörrarna öppna för nya sätt att leva och tänka. Detta nummer hoppas jag ska bli ett litet steg på vägen mot en mer tolerant fitnessvärld.