Det finns hundratals hjälpmedel för den som vill förbättra sina resultat inom CrossFit. Vilka är egentligen värda att köpa och ger det där lilla extra man kan under en stenhård WOD? Här listar vi den mest nödvändiga utrustningen.
Midjebälte
Ett midjebälte är kanske det viktigaste för styrketränande, då det kan ge avsevärd stabilitet vid tunga lyft och pressar över huvudet. Det finns olika sorters bälten för olika typer av rörelser: ett styrkelyftbälte är oftast tjockt, runt 10 cm runt hela bältet medan ett tyngdlyftarbälte är brett på ryggen, men blir smalare fram för att inte skapa obehag i framåtböjda positioner.
Populärt bland CrossFit-tränande är ett aningen mjukare bälte (ibland kallat WOD-bälte eller tävlingsbälte) som kan användas vid upprepade eller tunga lyft under ett pass eller en tävling. Detta är ofta gjort med kardborrband så att det snabbt och enkelt kan spännas på och tas av. Det är samtidigt inte lika tjockt och hårt som traditionella viktbälten.
Tyngdlyftarskor
Förutom att skapa stabilitet vid ryck och stöt får du en solid grund för knäböj. Hälen är upphöjd mellan 1–2 centimeter beroende på skons märke och modell, vilket är en stor fördel för rygg och axlar då du kan hålla överkroppen mer upprätt. Detta är speciellt bra för personer med stela vader som annars måste luta sig långt fram för att nå bottenpositionen. Om skon sitter som den ska så känns den nästan som ett andra skinn.
I dag finns det så många olika varianter att det är lätt att hitta en sko som passar just din fot och träningsintensitet. Skor som kostar mer än 1 200 kr är antingen till för tävlingslyftare eller de som vill imponera på boxen. Har du inget behov av någotdera så finns det flera bra modeller för dig med en mer deffad plånbok. Adidas, Reebok, Inov-8, Nike och Pendlay gör alla högkvalitativa skor, men med subtila skillnader.
Knä- och armbågskydd
Värmande och stödjande skydd är ett viktigt hjälpmedel inom tyngdlyftning, styrkelyft och strongman. Det kommer sannolikt öka också din maxvikt eller det antal repetitioner du kan utföra på en viss vikt. Men du kommer inte på något magiskt sätt bli starkare av dem, skydden ”lagrar” istället energi så att hastigheten i lyften ökar från bottenläget samt stabiliserar rörelsen.
Men det finns indikationer på att knäskydd kan begränsa rörelsen kring höftleden, vilket i sin tur orsakar större påfrestning på knäleden. Studier har visat att även om skydd ofta bärs för att skydda knäleden, kan de i själva verket öka friktionen mellan knäskål och underliggande brosk, vilket ökar risken för skador. Regelbunden användning av knäskydd är bra att begränsa om du inte är tävlingsatlet. Se till att köpa ett skydd som sitter väldigt bekvämt och är gjorda i materialet Neopren. Kvalitetsmärken är Eleiko, Rehband, Rocktape, Mueller och Ace.
Handledsskydd
De flesta som hanterar en skivstång regelbundet vet att handleden lätt kan börja värka efter ett långt pass med många lyft. Handledsskydd är utmärkta för att stabilisera vid lyft över huvudet och pressande rörelser. Men precis som all stabiliserande utrustning ska de inte överanvändas, då handleden måste utsättas för belastning då och då för att behålla sin naturliga styrka och flexibilitet.
Många handledsskydd görs med en lite ögla längst ut som träs över tummen innan resten av tyget träs i flera varv runt handleden. Det finns hundratals märken och modeller, viktigast är att ha en som är lätt att spänna om och som tål hård belastning.
Kräm för valkar
För den som trivs med skivstången kommer valkar och förhårdnader som ett brev på posten. De går delvis att undvika framförallt med bättre greppteknik i stången, eller med handskydd om du utför pull-ups. Men när de väl uppstår är det viktigt att behandla dem så de inte spricker senare. Ofta räcker det inte med att bara smörja något direkt på valken, du måste först fila eller slipa ned den innan du applicerar en kräm eller salva. Vilken du använder är helt upp till tycke och smak, men en vaxbaserad, naturlig kräm föredras av många aktiva atleter.
Kinesiologitejp
Kinesiologitejp har blivit oerhört populär bland tävlingsatleter inom CrossFit, inte minst på CrossFit Games och Regionals, men från början var det en rehabiliteringprodukt och fick stort genomslag redan i OS i Seoul 1988.
Tejpen anses fungera genom att huden lyfts varvid tryck och irritation tas bort från smärtreceptorer och därmed lindras smärtan i musklerna. Kinesiologitejp har också dokumenterade effekter på återhämtning och blodcirkulationen, samt att slaggprodukter lättare kan transporters bort då lymfflödet i kroppen ökar.
Hur varje person upplever effekten av kinesiologitejp är dock individuellt. Negativt är att du behöver viss träning och kunskap för att applicera tejpen i första hand, och ska du tejpa på rygg eller andra svåråtkomliga ställen behöver du dessutom hjälp av någon vänlig själ.
Handskar
För hård träning och vid tävling är handskar oumbärligt, inte minst vid upprepade pull-ups, repklättning eller bärande av olika objekt. Handskar finns i olika material och olika storlek, välj några som sitter väldigt tajt och som är spännbara. Vissa modeller kan också användas tillsammans med magnesiumpulver. Fundera först på när du behöver handskarna mest innan du bestämmer dig för en modell. Bra handskar görs av Rogue, Reebok, G-Loves och Harbinger (HumanX).
Handskydd
Bland det vanligaste problemen inom CrossFit finns uppslitna valkar och hudflikar på händerna. Oftast uppstår det som en konsekvens av många och snabba pull-ups på stång, men kan även uppkomma vid bruk av skivstänger och annan utrustning. Gymnaster har länge använt sig av handskydd och bland seriösa CrossFit-atleter är det ett måste för att kunna behålla greppet i händerna. Det finns olika modeller i olika tjocklekar, men ofta är det två fingrar som ska stoppas i hålen längst ut och sedan ska den nedre delen fixeras vid handleden.
Magnesium (magnesiumkarbonat, magnesia, krita, chalk)
Allt som ska lyftas, hållas, greppas, plockas, dras eller klämmas blir lättare med magnesia på händerna. Magnesium förhindrar friktionen mellan svettiga händer och skivstång eller oljig utrustning. Det finns både som klossar och flytande på flaska, båda sorter fungerar på liknande sätt. För de som tränar på traditionella gym kan den flytande varianten vara en smart lösning då det inte alltid är tillåtet med pulver som dammar och smular där.