Han behöver aldrig laga något, och gör det heller (nästan) aldrig. Han är för närvarande sponsrad av både Restaurang Thai House och Kungs Kebab hemma i Norrköping, och äter i genomsnitt 3–4 måltider per dag på dessa ställen.
Väl i hemmet är det sambon Jannie som med glädje utfordrar Johannes, men skulle det någon gång knipa så behärskar han numera i alla fall denna rätt.
Johannes om rätten
”En maträtt som är tillräckligt enkel för mig att laga, och tillräckligt god för att göra mig både mätt och nöjd. Den innehåller massor av det jag gillar: protein, kolhydrater och inte minst fett. Dessutom ger den en mustigt kryddig sås med en dominerande vitlökstouch. När jag lagar denna rätt så finns det alltid minst tre till fyra portioner över till kylskåpet. Då har man ju mat till efter träningen också.”
Näringsinnehåll per portion
- 1068 kcal (!)
- 50 g protein
- 64 g kolhydrater
- 68 g fett
”Strongman-kyckling” med ris (4 port)
Ris
- 4 port långkornigt ris
Kyckling
- 4 st kycklingfiléer (cirka 125 g / st)
- 3 dl crème fraiche
- 3 dl vispgrädde
- 2 köttbuljongtärningar
- 3 vitlöksklyftor
- 150 g riven gratängost, 28 %
Tillagning
- Lägg kycklingfiléerna i en ugnssäker form.
- Salta kycklingen lite lätt och krydda med svartpeppar samt smula över köttbuljongtärningarna och pressa över vitlöken.
- Rör ner crème fraiche och häll över grädden. Se till att täcka all kyckling.
- In i ugnen på 225° i cirka 45–50 minuter.
- Koka riset enligt anvisningar på paketet.
- När cirka 20 minuter återstår för kycklingen, ta ut formen och häll över osten. Låt den sedan gå klart i ugnen.
Om Johannes
Johannes Årsjö är sjufaldig mästare i Sveriges Starkaste Man (alla mästerskap sedan 2009), och dessutom tvåfaldig mästare på Nordens Starkaste Man, samt tvåa på Europas Starkaste Man. Han har blivit 9:a och 8:a på World’s Strongest Man, och har dessutom vunnit SM i Klassisk Styrkelyft, +120 kg, med ett personbästa på 870 kg (satt på DM, och därmed inofficiellt svenskt rekord).