En gruppstämning mot företaget StarKist som säljer tonfisk på burk anklagade dem för att snåla på den avrunna vikten tonfisk med ett antal gram per burk.
Top Class Actions rapporterar att företaget inte erkänner anklagelsen, men för att undvika fler utgifter och risken med en fortsatt rättstvist har man löst stämningen genom att erbjuda alla kunder som köpt en burk mellan 2009 och 2014 antingen 200 kr i kontanter eller 400 kr i kuponger på deras tonfisk.
Totalt värde på ersättningen blir 12 miljoner dollar (strax över 100 miljoner kronor).
Bor du i USA och är berörd kan du gå till TunaLawsuit.com, fylla i formuläret och under ed svära på att du köpt en av de StarKist-tonfiskburkarna som berörs mellan februari 2009 och oktober 2014. Sedan är det bara att vänta in checken eller kupongen.
Tonfisk har länge varit ett stående livsmedel i en riktig byggardiet. Något som inte är särskilt konstigt, då det är en fullvärdig och närapå ren proteinkälla. Så amerikanska byggare kommer nog inte vara sena att nyttja detta…
Från Muskelmat delar vi med oss av ett recept på en Tonfisklasagne i byggaranda, näringsinnehållet är:
- 649 kcal
- 54 g protein
- 70 g kolhydrater
- 17 g fett
INGREDIENSER
- 100 g färska lasagneplattor
FYLLNING
- 1⁄4 gul lök
- 100 g tonfisk i vatten, avrunnen
- 100 g krossade tomater
- 100 g Mini Fraiche, 5 % fett
- 1⁄2 tsk timjan
- 1⁄2 tsk basilika
- 1 krm salt
- 1⁄2 krm peppar
OSTSÅS
- 40 g smakrik hård ost, 10 % fett
- 1 dl Milda Extra matlagningsgrädde, 4 % fett
- salt
- peppar
TILLAGNING
- Finhacka löken och blanda samman med resterande ingredienser till fyllningen.
- Varva färska lasagneplattor och tonfiskblandningen i en ugnsfast portionsform.
- Riv osten och blanda samman med Milda Extra, samt en nypa salt
och peppar i en kastrull. Värm upp ostsåsen, och rör om tills osten smält. Häll därefter ostsåsen över lasagnen i ugnsformen. - Tillaga lasagnen i mitten av ugnen på 225° i 20 minuter.