När lusten att träna försvinner behöver man ta fram något extra. Helene tipsar om några verktyg. Foto: Alex Danielsson
Malin frågar: ”Jag undrar vad du kan ge för tips när man tappar lusten att träna fast man egentligen vill?”
Nedan har jag listat några faktorer som kan hjälpa dig på fötter igen.
1. Sätt upp mål som:
- Är mätbara (till exempel via tester, mätningar, foton, utmaningar)
- Är nåbara (möjliga att genomföra)
- Har ett slutdatum (utan slutdatum är det lätt hänt att man skjuter allt framför sig)
- Är positiva (det ska vara roligt att träna, det lägger grunden till att man fortsätter)
- Är utmanande men ändå hanterbara (det får inte vara för lätt, utmaning leder till utveckling)
- Är offentliga för din omgivning (det är svårare att fuska eller strunta i sin träning om omgivningen vet om dina målsättningar)
- Kommer inifrån (om målen är dina egna så har du förhoppningsvis valt dem efter ditt hjärta och ditt eget intresse, och då känns de rätt att kämpa för)
2. Ta ett steg i taget:
- Satsa inte alla kort på en gång. Om ett projekt känns ouppnåeligt, överlista dig själv genom att ta ett litet första steg och sedan ett till, och ett till. Gör exempelvis upp ett träningsschema utan att börja träna just samma dag, eller periodisera och bygg upp din träningsplanering steg för steg med delmål för varje steg. Om du har för stora förväntningar och målsättningar som gör att du kör 110 % från start så blir fallet mycket hårdare om du inte lyckas uppfylla dina förväntningar.
3. Se till att bli belönad så ofta du kan:
- Ge dig själv små belöningar ofta. Ett exempel: när du har tränat strikt enligt ditt träningsschema i en månad och uppnått vissa resultat får du köpa nya träningskläder eller kanske ett PT-pass. Eller sätt delmål som är relativt lätta att uppnå och känn dig nöjd varje gång du når delmålet. Små återkommande belöningar kan motivera dig att kriga ännu hårdare för att nå nästa mål även om träningen ibland för stunden kan kännas tuff och kanske rentav meningslös.
- Låt någon annan styra dina belöningar: Sätt upp delmål där någon annan styr belöningen. Kom överens med din vän om en belöning som du ska få när han/hon tycker att du förtjänar det. Oförutsägbarheten får dig förhoppningsvis att vilja kämpa på så bra som möjligt för att din vän ska tycka att du gjort dig förtjänt av belöningen.
- Se andra lyckas: Motiverande förebilder är en av de bästa drivkrafter som finns! Ta efter andra, se och ta in andras framgångar, gläds med och åt dem, och lär av dem. Hitta dina förebilder som lyckats med det du vill och som har en liknande bakgrund och grundförutsättning, som har visat att det faktiskt går.
- Se till att få andras bekräftelse: Använd hjälpmedel såsom träningsappar och presentera resultaten via sociala medier eller prata med nära och kära om dina mål, din utveckling och dina framsteg, vilket troligtvis leder till positiv feedback tillbaka.
- Skaffa en träningspartner: En träningskompis som alltid väntar på dig på utsatt tid gör att du helst inte missar passet. En träningskompis kan peppa och pusha dig till oanade nivåer och en träningskompis kan passa dig i din träning vilket kan hjälpa dig över nivåer som är svåra att ta sig över själv.
- Byt träningsform för ett tag: Genom att byta träningsform helt ett tag kan du hjälpa dig själv att hitta suget efter din gamla träningsform, eller kanske rentav hitta en ny du gillar mer.
BODYs frågeskribent Helene Ahlson svarar i varje utgåva på läsarfrågor om fitness.
Helene är dessutom personlig tränare, kostrådgivare, Gladiator och arrangerar träningsresor utomlands. Hon håller eventklasser, är skribent och föreläser inom träning, fitness och hälsa. Dessutom är hon Design- & marknadsassistent på deltid på Swedish Fitness, har tävlingsteamet ”Team Forever Fit by Better Bodies”, TFFBB, samt tävlar själv i Bodyfitness både i Sverige & internationellt samt ingår i Better Bodies Athlete Team.