Danny frågar: ”Jag undrar om det finns någon mer ingående vetenskaplig förklaring på hur muskelminnet fungerar?”
Muskler i sig har inget minne. Muskelminne är en process i det neuromuskulära systemet som kan lagra och minnas hur du utför rörelser. Hjärnan lagrar också en viss mängd signaler som de motoriska enheterna sänder ut för att en muskel ska kontraheras.
Har du tidigare tränat hårt har de motoriska enheterna stimulerat muskeln till kraftfulla kontraktioner, och detta kommer det neuromuskulära systemet ihåg. Eftersom styrketräning påverkar muskelkärnbildningen i en positiv riktning kan dessa finnas kvar även om du inte tränat under en längre tid.
När du väl kommer igång med träningen igen har därför proteinsyntesen en högre hastighet än vad som skulle vara fallet om du hade varit nybörjare.
Om du tränat länge och byggt på dig en större mängd muskelmassa blir detta alltmer ett normaltillstånd för kroppen och musklerna att befinna sig i. Ju längre tid du tränat hårt desto lättare är det att återgå till detta normaltillstånd, det vill säga att du får tillbaka den muskelmassa som du förlorat om du varit inaktiv.
Att träna hårt innebär vanligtvis även att du under den här tiden har skaffat både kunskap och uppbyggande rutiner. Om du efter ett länge uppehåll återgår till dessa rutiner (som kan ta många år att införskaffa) påverkar sannolikt även det att du snabbare når en tidigare status.
BODYs frågeskribent Anders Graneheim svarar i varje utgåva på läsarfrågor om bodybuilding. Alltid pedagogisk, alltid tydlig, aldrig raljant eller undflyende. Av Anders får man tålmodigt genomtänkta svar som alltid landar rätt.
Anders arrangerar också ett årligt träningsläger (Tammer Traning Camp) på Lögdö Herrgård cirka 2,5 mil norr om Sundsvall samt en nybörjartävling i Sundsvall (Tammerpokalen). Lägret är alltid fullbokat till sista plats och tävlingen alltid proppad med både talangfulla tävlande och en engagerad publik.
Anders håller också inspirerande föredrag och utbildningar i hälsa, livsstil och även själslig omvårdnad.