Vardagsrutinerna, som jag älskar, är i mina ögon en pålitlig räddare och vän. De små, vardagliga och inplanerade detaljerna är faktiskt underbara, vilket man upptäcker först då man varit ifrån dem ett tag.
De egna rutinerna sviker inte, även om solen lyser, regnet skvalar och världen kan te sig allmänt galen, samt i vissa avseenden deprimerande.
Rutiner är just rutiner och läggs in i agendan och efterföljs, oavsett yttre omständigheter. Och de blir då till glädje, istället för ett inslag som medför stress och ger utrymme för avvikande från den plan du har.
Mötena med dig själv och andra, både i och utanför gymmet, bör bokas i så god tid som möjligt. Annars finns det risk att någon annan syssla gör anspråk på den tiden.
Just nu gäller i det Rytterska hemmet följande rutiner:
- Sköna frukostar kryddade med nyttiga boostdrinkar, Dagens Industri på bordet och TV4-nyheter i bakgrunden, innan det vid 08.00-blecket är dags för en tre kilometer kort promenad till gymmet och intensiv morgonträning.
- Jag följer dessutom alltid en rutin inför träningspasset, där jag sneglar på min lilla fusklapp (som jag har fastsatt i telefonfodralet) på vad som är dagens träningsprogram. Här står vilka muskelgrupper som ska tränas enligt gällande planering avseende veckans uppdelning.
- Mentalt är jag sedan laddad och klar att gå till drabbning så fort jag sätter foten på gymmet. Hjärnan är inprogrammerad på att jobba hårt, även om det självklart finns utrymme för fantasi och anpassning vad gäller intensitet, övningar och belastning.
- Jag har förmånen att träna på ett gym där träningskläderna tvättas efter varje träningspass och läggs in i mitt eget fack, så man slipper släpa på dem fram och tillbaka. Verkar lyxigt? Tja, i så fall är det välinvesterad lyx, då jag ser träningen som en viktig del av jobbet. Fler gym borde faktiskt ha den servicen. Det kan ju vara värt en extraslant och minimerar dessutom en av de tristare rutinerna i vardagen; Att tvätta träningskläder.
- Så kommer det efterlängtade morgonfikat plus en proteindrink och efter en snabb dusch och med en nyöppnad MacBook på kontoret är dagen igång.
- Nästa rutinparad: Lunchpromenaden till min favoritlunchrestaurang (med bara bra mat utan konstigheter och tillsatser), fäljt av ett avslutande eftermiddagspass. Det där med mobilen är jag dock sämre på, den tenderar att ofta störa rutinerna. Det är därför jag älskar jag e-post.
Vad vill jag ha sagt med detta? Jo att rutiner inte är tråkiga, utan stimulerande och gör vardagen mer effektiv och målinriktad.
Rutiner är dessutom ofta rena rama välmåendemedicinen och förbättrar din sömn, dina stressnivåer och gör dig även mer nöjd med dig själv, så länge du till största delen skapar rutinerna själv.
Att kliva upp i tid på morgonen, äta bra mat och hålla ett fast träningsschema kan vara en del av kuren för att må bättre, inte slutresultatet. Alltså: goda vanor tror jag uppkommer först efter du hållit dig till fasta rutiner under en period, hur paradoxalt det än låter.
Gör detta enkla frågetest för att se om du har ordning på de basala rutinerna:
- Utför du ungefär samma aktiviteter (äta, jobba, träna) på ungefär samma tider under veckans dagar?
- Går du upp ungefär samma tid varje dag och lägger dig ungefär samma tid?
- Har du speciella rutiner du håller dig till inför träning, måltid och läggdags?
Om du svarat nej på en eller flera av dessa frågor är det hög tid att tänka över om du lider av brist på rutin.
Så hur fixar du enklast dina rutiner?
- Skriv ned dem och lägg in dem i dina anteckningar på telefonen. Eller på en hederlig liten papperslapp, som alltid finns i din plånbok eller i ditt telefonfodral.
- Du kanske ska tänka om, göra klart vad du vill och justera dina rutiner på vägen mot målet. Ju tydligare mål desto större möjlighet har du att då och då bryta mot rutinerna, utan att det får negativa konsekvenser.
Buddha har en gång sagt: ”Det finns bara två misstag man kan göra på vägen mot sanningen: att inte gå hela vägen eller att inte ens starta.” Se till att du inför bättre rutiner redan idag.
Ove Rytter är grundaren av BODY Magazine (då B&K Sports Magazine) som startades 1981. Han startat ett flertal företag, skrivit träningsböcker, tävlat i judo och bodybuilding och har även skapat Fitnessfestivalen, en av Europas största fitnessmässor.