Unika hälsofördelar med fiskprotein

Epidemiologiska studier visar att fisk tycks ha en antiinflammatorisk effekt samt att även ökar insulinkänsligheten.

Foto: Lauri Patterson

Kronisk låggradig inflammation, vilket man tror är en bakomliggande orsak till många olika sjukdomar, är kopplat till insulinresistans och typ 2-diabetes. Några av markörerna för kronisk inflammation är högsensitivt C-reaktivt protein (CrP) och interleukin-6 (il-6).

Denna studie ville vidare undersöka sambandet mellan fisk och olika inflammatoriska markörer genom att jämföra en fiskrik diet med en köttrik diet. Den bygger även vidare på en tidigare studie av samma forskare som visar att fiskprotein leder till bättre insulinkänslighet hos insulinresistenta.

Deltagarna följde här en av två olika dieter under två fyraveckors perioder. Kosthållningen var nästan identisk i termer av kaloriintag och makrokomposition (50 % kolhydrat, 30 % fett och cirka 20 % protein), men skiljde sig proteinmässigt åt då den ena dieten huvudsakligen innehöll animaliskt protein, ägg och mjölkprodukter, medan den andra gruppen fick allt sitt protein från torsk.

Även dieternas fettsyresammansättning var identisk, och kompletterades i den första gruppen med fiskolja för att likna den fiskrika dieten och utesluta eventuell inverkan av omega-3. Före och efter varje fyraveckors period togs blodprover.

Resultaten visar att fiskdieten reducerade CRP med 24 %, vilket var en signifikant skillnad mot den andra dieten som ökade CRP med 13 %. Andra inflammatoriska markörer som IL-6 och adiponectin skiljde sig däremot inte signifikant mellan dieterna.

 

Illustration: Seth Janson

Känns det ändå inte lockande att byta ut nötfärsen och kycklingfilén i kylskåpet mot mer torsk för att reducera inflammatoriska markörer är det kanske värt att påminna om en annan studie, då det visade sig att fiskdieten ökat insulinkänsligheten med hela 29 %.

I detta fall handlar det visserligen om överviktiga och insulinresistenta individer, och det är lite väl optimistiskt att tro att samma dramatiska effekt skulle ses hos friska och normalviktiga. men att en mindre effekt på insulinkänslighet skulle fås även där är absolut inte långsökt. Bättre insulinkänslighet är angeläget för alla som vill bränna fett och bygga muskler.

Forskarna tror att hemligheten bakom dessa positiva effekter ligger i det vita fiskköttet, som är unikt i sin aminosyrekomposition då det innehåller mycket mer arginin och taurin jämförelse med annat animaliskt protein. Dessa aminosyror har i tidigare studier på människor (arginin) eller djur (taurin) visat sig förbättra insulinkänsligheten eller glukosupptaget till musklerna, samt nedreglera inflammatoriska markörer som CRP.

Goda nyheter för fiskkonsumenter alltså, och för ovanlighetens skull inte direkt relaterat till omega-3-fetter.

Källor

  • Ouellet, et al. Dietary cod protein reduces plasma C-reactive protein in insulin-resistant men and women. J Nutr. 2008 dec;138(12):2386-91.
  • Ouellet, et al. Dietary cod protein improves insulin sensitivity in insulin-resistant men and women: a randomized controlled trial. Diabetes Care. 2007 nov;30(11):2816-21. Epub 2007 Aug 6.

Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!