I svallvågorna av fitnessbranschens expansion de senaste åren har företag med inriktning på träning och hälsa brett ut sig ordentligt på marknaden. Tränings- och kosttillskottsbranschen spås fortsätta växa i hög takt, vilket skapar goda förutsättningar för den som vill jobba med sin hobby, och i många fall sin stora passion.
En som såg chansen och tog den var Hugo Rosas. Förutom att han är en av våra mest lovande crossfit-atleter har han en lång bakgrund som entreprenör och har bland annat drivit två av landets största bloggportaler, flertalet e-handelstjänster och en rad andra verksamheter.
Med ett sinne för affärer och en kropp som andas träning kombinerade han sina största intressen och startade företaget Clean Drink som lanserades på Fitnessfestivalen i slutet av 2015. I mars släppte han sin första bok, som även den går i linje med det stora träningsintresset.
Fakta
- Namn: Hugo Rosas
- Ålder: 26 år
- Bor: Söderort till Stockholm
- Längd: 184 cm
- Vikt: 87 kg
- Arbete: Driver och äger Clean Drink AB, mephisto.se, samt bloggen hugorosas.se
- Familj: Paula, dottern Molly 3 år, och dottern Leonore 8 veckor
- Tränar på: CrossFit Nordic
- Sponsorer: Reebok, Naprapatlabbet, Gymgrossisten.com, Olympus
- Motto: Ingen kommer ihåg innan man föddes, samma händer när man dör
- Jag vill tacka: Min familj som stöttar mig i allt jag gör
- Instagram: @huggson
- YouTube: Coach Hugo
Learning by doing
Ambitionen och drivet att göra något eget har alltid funnits där, berättar Hugo. Han startade sitt första företag i form av en livsmedelsbutik på nätet redan sista året i gymnasiet. Det gick, citat, åt helvete.
– Att få en verksamhet att växa fungerar lite som att få en kropp att växa – man måste få i sig mer kalorier än vad man gör av med. Samma grundprincip gäller för företag, fast då med pengar i fokus, förstås. Och jag var duktig på att slösa pengar… , skrattar han.
Trots att Hugo stötte på motgång från start vägrade han ge upp drömmen om att driva eget. Istället för att utbilda sig för att få de bakomliggande kunskaperna för företagande valde han att gå den praktiska vägen med ledorden ”learning by doing”.
– Jag har fått lära mig allt om hur det är att driva verksamhet den hårda, riktiga vägen. Vissa pluggar sig till hur man undviker minor, jag lär mig genom erfarenhet. Jag begår fortfarande misstag och trampar på en mina då och då, men jag lär mig också hela tiden, berättar han.
En dag i Hugos liv
- 08.00 Lämnar äldsta dottern Molly på dagis.
- 08.30 Tränar 1,5 timme; fokus på styrka.
- 11.00–14.00 Jobbar effektivt; möten, mail, kundbesök med mera.
- 14.30 Tränar 1 timme; fokus på flås.
- 16.00–19.00 Familjetid; helst inga telefoner (smyger dock in på toaletten var femte minut och tjuvkikar).
- 19.00–23.00 Arbete; jag och Paula sitter med varsin dator och jobbar. Vill vi något så chattar vi som de moderna människor vi är.
Ambitionens bakslag
Även när det kommer till idrottsliga verksamheter har Hugo inte legat på latsidan. Han menar att han i princip har testat på varje lag- och individuell sport som fanns att tillgå under uppväxten i Södertälje innan valet till slut föll på hockey som han sedan spelade på elitnivå. Men samma driv som fick Hugo att hårdsatsa på hockeyn var också det som till slut fick honom att ge upp den.
– Jag nådde en gräns där hockeyn inte längre kunde tillfredsställa min rastlöshet och ambitionsnivå. Det slutade med att jag lade ned hockeyn för att söka lyckan på annat håll, berättar han.
Åren som följde ägnade Hugo främst åt andra, mindre hälsosamma aktiviteter, såsom deltagande i diverse dokusåpor och planlöst festande.
– Jag tyckte jag var king of the world, snyggast, bäst. Man var ju inte direkt ödmjukt, konstaterar han innan han fortsätter;
– Så levde jag ett par år. Jag höll igång träningen, främst för att se bra ut och hålla fysiken i schack. Men jag kände aldrig någon ambition, vilket inte är likt mig.
Sedan kom verkligheten ikapp. Efter en lång tids ohälsosamt leverne började Hugo ifrågasätta sin livsstil och hur den egentligen fick honom att må. Inte så bra, blev det korta svaret. Vändningen kom när han, inför ytterligare en tv-inspelning, träffade Paula, sin blivande sambo och mamma till hans barn.
– När jag träffade Paula vände allt. Jag började styra upp mitt liv och hittade i samma veva min andra stora kärlek – crossfit, berättar han stolt.
”Många säger att ’fan, det händer ingenting med min träning’ och ger upp, men det är när man fortsätter som vinden vänder.”
Hugos matdag
- Frukost: Mixar ihop ingefära, proteinpulver, kokosmjölk, frukt, linfrön, chiafrön, mandel, ja, allt nyttigt jag kan hitta hemma i princip, till en stor drink som jag sveper i farten.
- Efter första träningspasset: Proteindrink.
- Lunch: Husmanskost.
- Efter andra träningspasset: Stannar på en mack på vägen hem och köper lite nötter och en frukt.
- Middag: Husmanskost.
- Kvällsmål: Pappa är från Chile, och där äter man 3-4 löskokta ägg som man mosar i ett glas tillsammans med en halv pressad citron och lite olivolja. Perfekt kvällsmål!
Vikten av att hålla sig till planen
Att driva ett framgångsrikt företag och en framgångsrik tränings- eller tävlingskarriär skiljer inte sig enligt Hugo så mycket åt. Båda kräver en helhjärtad insats och ofta mer tid och energi än vad man räknar med från början. Hugo visste direkt att crossfit var något han ville bli bra på, och att det även skulle kräva 100 % dedikation av honom för att nå dit.
– Från att jag satte foten i min första box visste jag att jag ville satsa på crossfit. Jag kom in,
såg eliten, och hur sjukt starka de var. Och jag ville också dit. Jag började analysera vad jag skulle behöva göra och därifrån tog en plan form, förklarar han.
Sedan väntade bara det som för många av oss är det svåra – att följa planen. Grundstyrkan hade han, men alla som har testat crossfit eller någon form av styrkelyft vet betydelsen av god teknik – teknik som man måste träna sig till.
Med hjälp av sin målmedvetenhet och med hård, konsekvent träning två gånger om dagen utvecklades Hugo snabbt till en lovande crossfit-atlet. Efter sju månaders träning ställde han upp i sin första tävling, och vann! Han förklarar framgången med att han höll sig till planen och inte gav vika för de motgångar man villkorslöst stöter på längs vägen.
– Om alla mina jobb- och träningsdagar var bra skulle jag vara miljonär och världens bästa
atlet vid det här laget. Men man kommer alltid ha dåliga dagar, det går liksom inte att undvika.
– Det är när man slutar låta sig brytas ned av sådana dagar och istället gör det bästa av situationen som man kan nå framgång. Många säger att ”fan, det händer ingenting med min träning” och ger upp, men det är när man fortsätter som vinden vänder, konstaterar Hugo.
Hugos tips för att lyckas som entreprenör
- Var beredd på att du inte kan bygga en karriär som entreprenör samtidigt som du har andra foten någon annanstans. Du måste vara beredd på att det kommer ta tid, och det kommer inte alltid vara roligt, men du måste satsa helhjärtat.
- Skapa ett bra kontaktnät. Omge dig av människor som stödjer dig och din satsning, och förstår att det kommer kosta tid och energi. Lever du tillsammans med någon är det viktigt att båda är införstådda med vad det kommer innebära för relationen.
- Gör det tillsammans med någon, gärna någon som kompletterar dig och dina styrkor och svagheter. Dock inte någon som står dig för nära, då riskerar du att förstöra relationen om något går fel.
Våga gå sin egen väg
Förutom de fysiska kraven kände Hugo länge behovet av att visa att han rent tillhörighetsmässigt hör hemma i den seriösa träningsvärlden. Med sitt förflutna i nöjesbranschen blir man enligt honom själv lätt placerad i ett fack som inte är helt lätt att ta sig ur.
– Jag har fått jobba aktivt för att bevisa att jag är seriös med det jag gör, både affärs- och
träningsmässigt, och jag skulle vilja säga att jag förtjänar att vara där jag är i dag. Men vägen dit har inte alltid varit rak, erkänner han.
Hugo berättar vidare att han inte upplever att han är ensam om att bli dömd på förhand, att svenskar överlag är bra på att döma folk som inte följer normen. Med sitt jobb som i stor utsträckning innefattar sociala medier har han fått uppleva många självutnämnda experter som inte är rädda för att uttala sig om saker de många gånger varken vet något om eller har med att göra.
– Vi svenskar är väldigt försiktiga av oss och drar oss för att göra saker vi inte är bekväma med. Vi kliver helst inte ur vår comfort zone, utan håller oss gärna där det är mysigt och bekvämt. Jag är inte sådan, och det kan nog vara provocerande för många, menar han.
Hugo fortsätter förklara att han tror att rädslan för att bli måltavla för andras fördomar bidrar till att fler inte vågar följa sina drömmar och ta steget och göra det de egentligen vill, oavsett om det handlar om träning, tävling eller något helt annat.
– Man måste skita i vad andra tycker, hade man alltid gjort som alla andra hade man aldrig blivit bäst på något. Vågar man gå sin egen väg är chansen bra mycket större att komma fram till målet, och man är antagligen gladare på vägen med, menar han bestämt.
”Man måste skita i vad andra tycker, hade man alltid gjort som alla andra hade man aldrig blivit bäst på något.”
Meriter 2015
- 1:a Halmstad Throwdown
- 7:a CrossFit Games Regionals
- Semifinal Gladiatorerna
- 5:a Roslagen Open
Hugos personbästa
- Frivändning: 150 kg
- Ryck: 115 kg
- Stöt: 140 kg
- Frontböj: 165 kg
- Marklyft: 230 kg
- Överstöt: 147 kg
Definitionen av framgång
Under fotosessionen undrar BODYs fotograf om Hugo vill se bilderna under tiden de tas. Hugo verkar inte bry sig nämnvärt.
– Hade det varit för några år sedan hade jag velat kontrollera varje bild som togs på mig. Nu är jag inte lika fåfäng längre. Jag antar att det är en mognadsgrej, när man får barn blir andra saker viktigare än utseende. Att jag dessutom sysslar med en idrott som är helt prestationsinriktad och där utseende spelar ytterst liten roll bidrar antagligen också till den utvecklingen, konstaterar han.
Hemma i södra Stockholm har familjen precis fått påökning genom andra dottern Leonore, åtta veckor i skriven stund. Därför handlar mycket av förklarliga skäl om just familj. Men Hugo verkar inte ha några planer på att sakta ner varken jobb- eller träningskarriären. Däremot ser han på begreppet framgång med lite andra ögon än när det begav sig en gång i tiden.
– Jag säger alltid att ”bara jag har åstadkommit det där så ska jag ta det lugnt”, men det håller jag mig ju aldrig till. Min kompis sa till mig att ”Fan, du kommer aldrig lägga av, du är inte sån som person.”, och det är jag nog inte. Jag kommer alltid sträva efter nästa steg, nästa mål, tror han.
Men i dag definierar Hugo framgång på ett annat sätt. Även om han fortfarande har stora ambitioner med både jobb och träning handlar det inte alltid om att bli bäst på gymmet eller mest framgångsrik i branschen.
– Man blir ödmjuk när man skaffar barn, och i dag är jag glad om jag får göra det jag tycker om och samtidigt se till att min familj har det bra. Sen vill jag ju gärna vara så bra som möjligt på det jag gör, det kommer jag aldrig kunna sticka under stolen med, skrattar han, och man kan inte låta bli att smittas av Hugos positiva inställning som har tagit honom precis dit han vill vara i livet.
Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!