Länge trodde man att konditionsträningen var direkt negativ för muskelbyggningen, men det har nu omvärderats.
Om studien
I den här svenska studien testade man effekten på ett signalsystem som är centralt i musklernas tillväxt och heter mechanistic target of rapamycin complex 1 (mTORC1) efter styrketräning (S) eller efter en kombination av styrketräning och konditionsträning (SK).
Grundhypotesen i varför kombinationen skulle vara dålig är för att konditionsträning leder till en hög aktivering av adenosin monofosfat-aktiverat proteinkinas (AMPK) som hos råttor hämmar mTORC1. Man mätte några fler mekanismer, men jag kommer för enkelhets skull hålla mig till de här två.
Studiens upplägg
Åtta friska och normaltränade män deltog, alltså varken styrke- eller konditionsidrottare. Detta var en så kallad cross-over där man alltså deltog i både S och SK men med två veckors mellanrum.
- Före studien så fastslogs 1RM (ett maxlyft) i benpress och maximal syreupptagning på cykel.
- Konditionsträningen bestod av 15 minuters uppvärmning följt av fem fyra-minutersintervaller på 85 % av maximal syreupptagning där man mellan intervallerna cyklade tre minuter på 100 Watt.
- Styrketräningen bestod av tre uppvärmningsset följt av 10 set i benpress; fyra set med 8–10 repetitioner på cirka 80 % av 1RM, fyra set med 10–12 repetitioner på cirka 70 % av 1RM och två slutgiltiga set till utmattning med en belastning av cirka 60 % av 1RM.
Blodprover togs före, under och efter testerna. Blodprover togs var 30:e minut från och med fyra timmar innan testerna, under testerna samt 180 minuter efter. Muskelbiopsier togs 180 minuter innan, precis innan varje test, precis efter samt 90 och 180 minuter efter.
AMPKα2-aktiviteten (men inte AMPKα1) var signifikant förhöjd i SK men inte i S. Emellertid var mTOR aktiverat i både S och SK, till och med lite mer i SK.
Det bästa är att dock att genomföra kardioträningen i det redskap som passar dig. Foto: Lucky Business
Tolkning av studien
Samma svenska forskargrupp har tidigare visat att mTOR-aktivitet inte hämmas av konditionsträning, men nu visar de även att föregående AMPK-aktivering i sig inte gör det.
Man skulle kunna säga att det är ytterligare ett belägg för att vi åtminstone kan släppa idén om att det skulle vara direkt dåligt att kombinera för den som vill bygga muskler.
Men forskarna kastar inte den idén i soptunnan för det. Det kan fortfarande vara så att konditionsträning påverkar muskelnedbrytning på ett sätt som i alla fall inte gör den optimal i längden.
Kort sagt, vill du bygga muskler ska du förstås satsa helhjärtat på styrketräningen. Men du behöver antagligen inte vara rädd för att konditionsträna lite då och då också. Det är ju hälsosamt om inte annat.
Referenser
- Apró W et al. Resistance exercise-induced S6K1 kinase activity is not inhibited in human skeletal muscle despite prior activation of AMPK by high-intensity interval cycling. Am J Physiol Endocrinol Metab. 2015 Mar 15;308(6):E470-481.
Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!