Intresset för hinderbaneträning i allmänhet och programmet Ninja Warrior i synnerhet har ökat ordentligt de senaste åren. Och inte undra på det, att bli en av få i världen att bemästra världens tuffaste hinderbana ”The Beast” är motivation som heter duga.
Vi tog ett snack med Mårten Nylén, programledare och expertkommentator, om vad som krävs för att bli tränad som en ninja.
- Namn: Mårten Nylén
- Bor: Stockholm
- Familj: Hustrun Malin, dottern Juli och hundarna Ninja och Nitro
- Aktuell med: Expertkommentator och programledare Ninja Warrior, Camp I Am Ready, föreläsningsturnén ”Det sitter i leendet”
- IG: @martennylen. FB: martennylen. WWW: martennylen.com
Vilka är fördelarna med att träna på detta sätt med den egna kroppsvikten i fokus?
– Ninja Warrior och annan hinderbaneträning handlar om funktionalitet och allround-träning, något som kroppen även mår bra av i allmänhet. Alla får vi diverse kroppsliga krämpor, oavsett om vi tränar eller inte, men ju mer balanserad och stark kropp man har desto mindre problem får man.
– En annan viktig faktor är rörelseglädjen. Man ska träna för glädje, och att träna hinderbana är förvisso tufft, men det är framförallt väldigt kul!
Vad tror du lockar folk att utöva den här sortens träning?
– Den funktionella inriktningen ökar mest av alla träningsformer, och jag tror att intresset främst bottnar i att det är så tidseffektivt. I dag lever många efter pressade scheman, och för att få träningen gjord måste man helt enkelt effektivisera den.
– Fördelen med den funktionella träningen med egen kroppsvikt är att man kan ta den med sig var man än befinner sig – kroppen har man ju alltid med sig. Jag själv både reser och tränar en hel del, och den ekvationen hade inte varit möjlig om jag inte hade kunnat vara flexibel med min träning.
Hur ska man då träna för lyckas i Ninja Warrior?
– Först och främst gäller det att öva upp sin kroppskontroll och kroppens funktionalitet. Kroppen ska kunna bära sig och veta vart den är på väg. Att kunna styra kropp och sinne, få dem att samarbeta, är kanske det allra viktigaste. Tvekar du en sekund inför ett hinder så kommer du inte komma upp.
– Det kan även vara bra att sätta sig in i hur banan ser ut och träna därefter, vilket innebär mycket klättring, grepp- och underarmsstyrka, och explosivitet. Utöver det är det viktigt att planera och vara taktisk med hindren.
– Vi ser många klättrare, gymnaster och parkour-utövare som tar sig långt i programmet, och gemensamt för dessa är att de just har den funktionella träningen som grund. Men charmen med Ninja Warrior är att alla har en chans att vinna, och inte bara elitidrottare. I Japan är till exempel en av de sex som klarat banan fiskare, och en annan jobbar som skomakare. Alla är välkomna att testa vad de går för!
Mårtens 5 bästa övningar för att lyckas i Ninja Warrior
- För hindret ringgången: Monkey bar eller annan hängträning för grepp- och underarmsstyrka
- För hindret laxtrappan: Explosiva chins
- För hindren trampetten, väggen och femsteget: Boxhopp för benstyrka och spänst
- För tornet Midoriyama: Repklättring
- För hela banan: Intervallträning. Konditionen behövs för att syresätta musklerna då det är många hinder i rad
Gillade du artikeln? Missa inte att gilla BODY på Facebook!