Träningstrender genom tiderna

Att det kommer och går en hel del trender i gymvärlden är – som i de flesta branscher – inget konstigt. Och oftast ganska kul. Vissa trender borde verkligen ta ett mer fast grepp och etablera sig ordentligt, medan man kunde önska att andra passerade desto snabbare.

Om vi blickar tillbaka lite så är det till exempel rätt svårt att inte dra på smilbanden något när man tänker på hur klädtrenderna på gymmen sett ut genom åren. Det räcker att backa till 80-talet då korta, tighta shorts med höga midjor, ordentligt uppdragna på herrarna, samt toktighta bodys utanpå de turkosa, glänsande tightsen för damerna, var lika naturligt som högteknologiska lyftarskor och mer baggy shorts utanpå kompressionstightsen är i dag. 

När det kommer till själva träningen så har variationer i allt från övningar och upplägg till strategier och metoder förekommit. I dag är styrke- och tyngdlyftsinspirerad träning glödhet. En hel del fokus läggs också på funktionell och högintensiv träning samt övningar av mer eller mindre annorlunda karaktär som utförs i syfte att mejsla fram specifika färdigheter eller valda delar av fysiken.

Men även om styrketräningen i stort var av mer basal karaktär förr om åren så var det inte bara traditionella bicepscurls och knäböj på schemat. Du som går igång på tanken av en lektion i klassiska old school-övningar bör snarast bläddra fram till sidan 80 där classic bodybuilding-atleten Henrik Kjellsson framför några av sina favoriter inom genren. 

Inom området kost har trenderna duggat tätt. Traditionella kombinationer som kyckling och ris har hängt med bra, men fått sig en och annan törn längs vägen när bland annat lågkolhydratskosten var på tapeten. Att fettintaget skulle hållas ordentligt lågt var inom byggarvärlden tidigare en relativt ihållande men på sikt inte särskilt varken hållbar eller hälsosam trend, liksom varianter på både extrema lågkalori- eller bulkupplägg.

Men något som gläder mig är att allt fler nuförtiden, särskilt de som har som mål att åstadkomma något med sin träning och sin fysik, har insett fördelarna med att skaffa sig åtminstone grundläggande kunskap inom nutrition, vilket i många fall leder till att de mest galna kosttrenderna som dyker upp försvinner lika snabbt. Det generella förhållningssättet för många grundar sig i dagsläget på något sätt i ”clean eating”, en trend i sig, vilken i enkla ordalag handlar om att äta rena och bra råvaror. Och har man bara det med sig så brukar det inte bli allt för tokigt. 

En trend som trots allt är konstant är att med de metoder och den kunskap som finns att tillgå eftersträva progression i träningen – en trend vi på BODY på alla sätt och vis vill hjälpa dig att hänga med i. 

Hannah Runsten
Chefredaktör

 

Redaktören listar: fördelar med höstens intåg

  1. Tävlingsboom
    Höstens tävlingsagenda är fullpackad, och du som gärna tillbringar din helg i en arena där doften av spraytan är oundviklig kan framöver se fram emot helgmys deluxe.
  2. Legitim bulk
    Eftersom hösten ofta ses som en bra tid att lägga in en uppbyggnadsperiod finns det skäl att se till att kaloribudgeten fylls ordentligt. Men det finns som vanligt få skäl till överdrivet överätande.
  3. Tid för bildning
    Workshops, träningsläger och -resor, samt andra vägar till utökad lärdom och inspiration har nog aldrig varit mer i ropet. Du missar väl förresten inte vår egen utbildningsdag – BODY Education Day den 29 oktober på Gymmet Stockholm?
  4. Busenkel gymprioritering
    En fördel med att den svenska sommaren är relativt kort är att det blir betydligt lättare att välja gymmet framför strandhäng, rosévin och glass. Vill du ha en kickstart inför hösten bjuds du på både tränings- och kostupplägg för de kommande månaderna på sidan 62.
  5. Ny outfit
    Att uppdatera träningsgarderoben efter sommaren kan sätta extra guldkant på kommande gymbesök. Med alla nya kollektioner och varumärken som poppar upp i dessa tider bör uppdraget inte bli svårlöst.