Det kom en fråga: ”Min motivation pendlar mycket upp och ner, framförallt under dietperioden inför tävling tycker jag det är svårt att verkligen hålla mig till vad jag har bestämt mig för. Kan du ge mig några råd och tips om hur jag kan hålla min motivation mer på topp?”
Utan att veta exakt hur din situation ser ut så kommer jag här att gå igenom några faktorer som påverkar motivationen.
Motivation kan enklast beskrivas som handlingar som du gör som påverkar drivkraften i riktning mot ditt slutmål. Den inre motivationen handlar om din egen utveckling och den yttre mer om belöningar till dig själv och uppmärksamhet från omgivningen.
- Den första frågan jag tycker du bör ställa till dig själv är varför du gör detta, ”what’s in it for me”? Vad vill du uppnå och vilken skillnad kommer det att innebära för dig? I frågan varför finns oftast en stark motivationsfaktor.
- Därefter tycker jag att du ska dela upp ditt mål i del- och slutmål och gärna göra slutmålet synligt för att ständigt bli påmind om det.
Många som upplever motivationsbrist saknar ofta meningsfulla mål eller har alldeles för högt uppsatta mål som de sällan eller aldrig följer upp. Att göra ditt mål synligt kallas för målbild. Gör en målbild och låt den vara synlig, både hemma på väggen, på kontoret och i din mobiltelefon så att du ständigt blir påmind om den.
Om tävlingen till exempel är om tre månader tycker jag att du ska följa upp målet minst en gång varje vecka för att se att du är på rätt väg. Att veta att du närmar dig målet kommer att påverka din inre motivation på ett positivt sätt.
Se till att belöna dig varje vecka när du följer upp ditt mål. Att fira framgångar och belöna oss själva är något vi kan bli mycket bättre på. Belöningen väljer du själv, det kan vara allt från ett biobesök, något nytt och snyggt från shoppingcentret eller något annat som du gärna vill ha eller uppleva.
Att veta att du gör skillnad och närmar dig ditt mål kommer att vara en stor motivator i sig.
Ulf Carlsson är idrottspsykologisk rådgivare, mental coach och ingår numera även i BODYs expertpanel där hans område är mental träning.
- Namn: Ulf Carlsson
- Ålder: 57 år
- Bor: Åkersberga
- Arbete: Emvege AB, eget företag: www.emvege.se
- Tränar: Styrketräning 3–5 gånger i veckan, plus löpning och rullskidor/skidor. Blir totalt 6–7 pass i veckan.
Han har under 20 år arbetat med utveckling inom idrott och i näringslivet, samt har erfarenhet av de flesta idrottsområden, från proffs- till motionärsnivå. Innehållet i hans artiklar, föredrag och coachningsuppdrag grundar sig alltid i forskning och utveckling inom prestationspsykologi, kommunikation samt massor av goda erfarenheter.
I egenskap av att vara BODYs expert inom mental träning, hur gör man för att förbereda sig mentalt inför ett bra pass på gymmet?
– Även om du trivs bra på gymmet kan det ibland kännas svårt att ”ta sig i kragen” och komma dit. Det sker oftast de gånger du inte är förberedd på rätt sätt.
– Se därför till att du är ordentligt förberedd inför ditt pass, med rätt kost och vila i bagaget, och påverka sedan känslan med ett positivt inre samtal som handlar om hur mycket du längtar dit och hur kul det ska bli att få träna. Då kommer passet gå mycket lättare.