Vad driver dig?

Efter att under nästan halva mitt liv ha jobbat med tidningen du håller i din hand samt ha varit biten av att lyfta vikter sedan ännu längre tillbaka, har jag hunnit få en ganska djup inblick i vad styrketräningen faktiskt kan göra.

Inte bara för mig själv, utan även för många jag på ett eller annat sätt kommit i kontakt med genom mitt jobb eller under de många timmar jag spenderat på gymmet. 

Går jag till mig själv har det stadiga gnuggandet haft lite olika huvudsyften under årens lopp. De första åren handlade det i synnerhet om visuella aspekter – jag ville åstadkomma en fysisk förändring, vilken var den starkaste drivkraften att ta mig till träningslokalen de flesta av veckans dagar.

Och visst kom resultaten. Men undermedvetet fanns nog redan i begynnelsen betydligt fler skäl som fick mig att ägna styrketräningen denna väl tilltagna andel av min tid. Skäl som idag tagit över som primära orsaker till mina fortsatt rätt frekventa gymsessioner. 

Att få träna på egna villkor, oberoende av andras tankar eller prestationer, men att ändå vistas bland likasinnade som delar ens passion, och inte minst den förmodligen starkaste drivmotorn av alla – det
påtagliga välmåendet styrketräningen faktiskt åstadkommer. Om det så handlar om ett gnagande huvudbry, att få styr på mentala likväl som fysiska obalanser, eller att bli hög på livet överlag, så är det få gånger ett gympass inte lämnar en både starkare och mer balanserad efteråt. 

Men mina personliga preferenser är förhållandevis milda i jämförelse med vad styrketräningen kan ha för betydelse för vissa individer. Jag vill faktiskt sträcka mig så långt som att påstå att den träningsform vi utövar kan ändra livsöden, något vi ofta får nya bevis på. Det kan handla om allt från att ta sig ur ätstörningsproblematik och förändra diverse olika destruktiva eller mindre bra livsmönster till det bättre,
till stresshantering eller att faktiskt hitta sin egen mening med livet.

En person som styrketräningen spelat en avgörande roll för är branschprofilen Reza Charlie, vars gripande livshistoria du kan läsa om på sidan 40.

Du som BODY-läsare behöver i och för sig sannolikt inte övertygas om styrketräningens förträfflighet. Men då 2016 börjar närma sig sitt slut kan det vara en bra tid att göra en summering av det gångna året, samt reflektera kring vad som faktiskt driver dig att ägna träningen den tid du gör. Det kanske till och med öppnar för nya planer och målsättningar inför det kommande träningsåret?

Med tillönskan om en lika stark som god jul!

Hannah Runsten

Chefredaktör

Redaktören listar: fördelar med en vit december

  1. Ökad aktivitet
    Se snöpulsande och parerande av halkolyckor som bonusträning. Dessa ansträngningar gör dessutom att du bränner några extra kalorier som du sedan kan ha tillgodo på julbordet.
  2. Ljusare tillvaro
    Att en av årets mörkaste månader får en ljus inramning skadar inte. Min övertygelse är att energin stiger märkbart. 
  3. Skäl att stanna inne
    Snöstorm kan faktiskt utgöra skäl att hålla sig inomhus och ägna sig åt förlängda träningspass eller maraton i tillredning av matlådor.
  4. Alternativa kardioformer
    Snöbollskrig, snöskoter och för all del skidåkning är galet kul, och dessutom fysiskt krävande. Vare sig du har kardio på träningsschemat denna månad eller inte bör du testa! För fler tips på bra aktiviteter under julledigheten, missa inte listan på sidan 52.
  5. Förbättrade resultat
    Om vi tar begreppet ”vit” i dess andra bemärkelse så framgår det förmodligen inte som någon överraskning att både din form och dina träningsresultat får sig en positiv skjuts om alkohol-intaget hålls så lågt som möjligt.