Möte byggaren och legendaren Fredrik Carlsson

Han har ben i en klass för sig, nästan 70 tävlingar bakom sig, coachar fler än du tror, och lägger färg på sanslöst många tävlande inom våra fysiksporter. Det finns många sätt att beskriva Fredrik Carlsson, men en sak är säker – vad han än tar sig för gör han det helhjärtat.

Den finns troligen inte många atleter som tävlat de senaste åren som inte har stött på Fredrik Carlsson. Frågan är dock om de vet vem han är, egentligen? Visst är han killen som dyker upp på i princip varje tävling med spraytält och elaggregat i högsta hugg, redo att få de tävlande att skina på scenen. Alltid redo att ”make the most of it”. En inställning han lever efter även utanför backstageområdet.

Redan som tonåring började han lyfta vikter och utveckla sin styrka. När han sedan på gymnasiet fick upp ögonen för kostens betydelse, då började historien skrivas om en av landets mest dedikerade coacher. Låt oss öppna upp pärmen till boken om mannen som dyker upp var du än tittar inom den svenska muskelbranschen.

För svag för sprint

Att Fredrik idag bland annat blir omnämnd för
sina imponerande ben och massiva vader är något av en historia i sig. Som tidig tonåring låg all fokus på löpning och sprint i flera distanser. Dock utan att någonsin riktigt lyckas uppnå den rätta explosiviteten. Hans tränare slog fast att hans ben helt enkelt var för svaga, och att enda botemedlet var att jobba på grunden med tung styrketräning. Sagt och gjort, styrketräning med
fokus på benen lades till på schemat, och han hade i och med detta hittat hem. Benträningen som i synnerhet innefattade knäböj och back-intervaller utgjorde från och med nu en stor del av Fredriks träningsrutin. 

– Ingenting är omöjligt. Det kräver bara lite olika hårt arbete från var och en. Det var enligt den devisen jag växte upp, och det stämmer än, fastslår han med övertygelse i rösten. 

 

Det gäller att ha koll på utrustningen. Färgen kan vara avgörande för atleternas placering.
Foto: Seth Janson

Intresset för kost kom tidigt 

När det var dags att välja utbildning tvekade Fredrik inte det minsta. Med ett brinnande intresse för kroppen och vad man kan åstadkomma med långsiktig planering och disciplin var idrottsgymnasiet det självklara valet. Det var där Fredrik för första gången kom i kontakt med kost och nutrition. Det var ett av ämnena i utbildningen och hans lärare fick honom att förstå hur de livsmedel han valde påverkade resultaten. Till saken hörde också att han vid den här tidpunkten inte var särskilt noga med om det han stoppade i sig var hälsosamt. Nu började han så smått testa olika teorier på sig själv och kunde notera direkt hur kroppen svarade. Redan under andra året på gymnasiet genomgick han sin första diet i syfte att komma i tävlingsform med bibehållen styrka. Väl på scen i sin första tävling vann han inte bara guld i sin klass, utan tog även hem overallen.

Nu började andra få upp ögonen för vad Fredrik höll på med. Han verkade veta vad han gjorde. Det dröjde inte länge förrän en överviktig vän bad om hjälp med kosten, och efter en del experimenterande började Fredriks råd ge effekt. 

– Det var en ögonöppnare för mig att förstå att samma kosthållning inte ger samma resultat för alla människor. Att vi alla är unika. Min vän hade problem med tarmarna, vilket gjorde att han behövde en speciell typ av kost. Det hade begränsat honom, men vi löste det. Det väckte ett intresse i mig att vilja förstå, veta mer. Jag började suga åt mig all information jag kunde och det var så jag till sist bestämde mig för att läsa vidare till Nutritionist, minns han. 

Samma recept funkar inte för alla

Att ingen människa är den andra lik, och att det inte finns någon enkel mall som funkar för alla, är något Fredrik ofta återkommer till.

– Därför har jag valt att jobba även med andra än bara styrketränande och tävlande. Det är väl kanske det som gör mig lite unik. Fitness-världen kan bli lite för egoistisk och subjektiv ibland. Idag upptas halva arbetstiden av träningsklienter och andra halvan av jobb inom sjukvården, främst med personer som har ätstörningar av olika slag. Det har även blivit jobb på ett särskolegymnasium med förstånds-
handikappade, och de senaste tio åren har jag tagit mig an fosterbarn. Allt för att bredda mina vyer och få ett större perspektiv på livet utanför min så kallade ”vanliga verklighet”, berättar han med en ödmjuk ton.

Uppföljning efter tävling 

En tävlingssatsning är inte över när man kliver av scenen. Då börjar arbetet med att återgå till det normala igen, både psykiskt och fysiskt. Tyvärr är detta något som många, både tävlande men även coacher, ofta missar att planera för. I Fredriks fall har det istället blivit en hjärtefråga.

– Många lägger allt krut på de inledande sex–sju månaderna med diet, kardio och styrketräning. Fullt fokus enbart på den lilla stunden uppe på scenen. Men det är efteråt som det svarta hålet kan infinna sig, när många inte vet hur de ska ta sig vidare. Jag tänkte själv inte så mycket på det tidigare, men de sista sex–sju åren har jag lagt allt mer energi där. Det är minst lika viktigt som tiden innan. Ägnar man inte tiden efter en tävling en del engagemang är risken stor att man hamnar i någon form av ätstörning som kan ta lång tid att ta sig ur, varnar han. 

Tid är en annan faktor som återkommer i vårt samtal – den tid det tar att verkligen lära känna en klient så pass väl att man som coach vet exakt vilka trådar man ska dra i för att få bäst resultat. 

– Det kan krävas upp till två år med en klient innan man känner varandra så pass bra, men vid de tillfällena brukar jag medvetet backa tillbaka lite. Låta individen få känna att han eller hon klarar sig själv och inte alltid behöver någon som håller handen. Det är minst lika viktigt.
En del av mina klienter har fått upprörda frågor från omgivningen om varför deras coach inte är med dem på en viktig tävling, men för mig har det varit ett medvetet drag. Jag har hela tiden funnits där ändå, över telefon
eller liknande. Klienten har fått skicka bilder och prata av sig. På så sätt har jag coachat, gett råd och peppat. Det har funkat riktigt bra, till och med över förväntan. Det är stort för många att få känna att de kan själva – då växer man som människa, menar han. 

Team Ironsport är gemenskapen där han är huvudcoach. Det är ett större projekt där atleterna delas in i olika skikt beroende på erfarenhet; nybörjare, tävlande på toppnivå och elit. Namn på de atleter han jobbat med genom åren ger han helst inte ut, även om undertecknad känner till några av dem och vilka imponerande framgångar de har haft.
Hans filosofi är solklar:

– Ta aldrig äran från dina klienter. Det är de som gör det verkliga slitet. Som coach är du bara en vägledare. 

Resultat kräver fokus 

Det händer att Fredrik får höra att folk beskriver honom som ”otrevlig” eller ”osocial”, men det är inget som bekymrar honom. De som känner honom vet att verkligheten är en annan. Det alla inte alltid förstår är att framgångsrika resultat kommer ur en stark förmåga att fokusera och att ”kliva in i sin zon”, när det gäller. 

– För mig är gymmet inte bara en hobby utan också mitt jobb. När jag är med en klient eller bränner av ett av mina egna träningspass som är supereffektiva, då kan jag inte ödsla tid på att vara social med andra. Vid de tillfällena är det bara min klient eller min egen träning som gäller, förklarar han.

Och resultaten har inte uteblivit genom åren. Måhända blev han lite kaxig efter debuten
och trodde att han var oövervinnlig, det erkänner han. 

 – Jag ansåg själv att jag var oslagbar och skulle vinna SM året efter. Men första problemet där var att jag knappt tyckte att jag behövde träna. Det blev en diet på åtta veckor och det hela slutade i storstryk. Meningen var att åka till VM därefter, men det var bara att krypa till korset och inse att jag varit arrogant och kaxig, skrattar han.  

Från högmod till balans 

Året efter lades därför fullt fokus på att bygga igen, och han vägde in på betydligt mer till nästa tävling. Dock är det inte alltid tillväxt och hårdhet går hand i hand, och följande tävlingar sviktade resultaten.

Fredrik som alltid vill gå all in hade dock siktet på världen. Nu följde en tid med resor till Tyskland, Holland, Grekland, Belgien och USA. Åren flöt på och många av världens topptränare och gurus anlitades för att Fredrik skulle utvecklas och få erfarenhet. Även andra lärdomar drogs: 

– VM NABBA 2002 var första gången jag verkligen upplevde vad färgen har för betydelse. På grund av värmen på scen var huden grön – jag såg ut som en mossbit! Efteråt fick jag höra att jag låg femma, men det slutade i en åttondeplacering av fyrtioåtta deltagare. Det var där och då jag började lägga energi på att få färgen rätt, berättar han. 

Men så en dag tog resan slut. Det var vid en tävling i USA som allt inte gick som planerat. Fredrik drabbades av lunginflammation men valde ändå, mot läkarens inrådan, att ställa upp. Det blev helt enkelt för mycket. Resultatet återigen inte fy skam, femma av fyrtio deltagare, men det kändes inte bra. Han hade tappat gnistan.

Idag har Fredrik hittat en träningsrutin som fungerar bra och ger honom balans i livet. Den består i att ofta dela upp träningen på två korta, effektiva pass per dag; ett på förmiddagen och ett på eftermiddagen. Dagens arbetstimmar anpassas sedan efter familjesituationen, beroende på om det är veckan han har sina tvillingpojkar hemma eller inte. Tiden med dem och sambon är väldigt viktig.  

Comeback. Efter mycket tjat. 

Just pojkarna är också en del i orsaken till att Fredrik valde att göra comeback förra året och ställa upp i parmomentet på SM med goda vännen Eva Lagerhorn Blom.

– När Eva kom och frågade om jag kunde tänka mig att ställa upp och partävla med henne på SM var jag först lite tveksam. Hon fick faktiskt tjata rejält på mig. Jag rådfrågade min sambo och pojkarna, som vid det laget inte kom ihåg att de hade sett mig tävla innan. De var så små då. Allihop tyckte det var klart att jag skulle ställa upp. I dag är jag otroligt glad över att jag valde att ställa mig på scenen igen. Det var förmodligen en av de bästa tävlingarna någonsin och det roligaste jag gjort i hela min karriär, utbrister han.

Många järn i elden

Förutom att jobba som nutritionist, PT och coach driver Fredrik också flera företag. Han är delägare i gymmet Ironsport Club i Västerås och driver med sina kollegor även ”On site Spraytan by Ironsport”, en satsning som växt sig stor med åren. Till exempel följer de med landslaget på tävlingar sedan några år tillbaka.

– Förr höll alla tävlande på med kladdiga färger som lämnade märken överallt. Jag minns själv hur jag krånglade och vilken tid det tog. Så blev jag introducerad till spraytanning av Luke Ray (eSunless) som tog hit det från USA redan årsskiftet 2004–2005. Sedan dess har jag tagit konceptet vidare. Idag har vi avtal med de flesta tävlingsarrangörer att vara de enda som får spraytanna atleterna på plats, och vi har
kapacitet att ta hand om många samtidigt. Färgen torkar in snabbt, sitter bra och det blir inget kladd, berättar han.

Ytterligare en sak som sysselsätter honom är att arrangera träningsresor ihop med sina kollegor i Team Ironsport. Resorna har fullt fokus på tung träning och de senaste två åren har de gått till Jojje och Tina Lemors gym i Guardamar, Torrevieja i sydöstra Spanien. Upplägget har varit väldigt uppskattat och det har kommit att bli något av ett träningsläger, med minst två pass om dagen för de cirka tjugo deltagarna.

– Det är något speciellt att få umgås intensivt med andra som delar samma passion som en själv. Det blir alltid en härlig gemenskap i gruppen, lite teambuilding. Även om det är mycket fokus på träning med obligatoriska pass finns det spelrum för egen tid. Det blir massor av träning, mat och sol, berättar han. 

Det räcker med en ganska kort pratstund med Fredrik för att förstå att om han verkligen vill åstadkomma något så kommer han att göra det. Han utstrålar erfarenhet, självmedvetenhet och driv. Egenskaper varje framgångsrik ledare har. Med all sannolikhet har han också en hel del mer att bidra med till vår bransch, vilket han kommer att göra med både elegans och professionalism – vår gode Fredrik.

Av: Diana Pedersen