Nötter är inte bara goda och fyllda med energi och näringsämnen, utan skyddar även effektivt mot en rad sjukdomar. Det visar en ny norsk metaanalys på totalt fler än 800 000 deltagare.
Trots att man såg vissa skillnader beroende på kön, var någonstans i världen man bor, genetiska åkommor och andra riskfaktorer, var nötkonsumtion kopplat till en lägre risk för de flesta sjukdomar.
Minska risken för hjärtsjukdom
En handfull nötter – runt 20 gram – om dagen kan minska risken för hjärtsjukdom med nära 30 %,
risken för cancer med 15 %, och risken att dö i förtid med 22 %. Alltså ytterligare en anledning för alla (som tål dem) att se till att en del av det dagliga kaloriintaget består av nötter.
Källa: Nut consumption and risk of cardiovascular disease, total cancer, all-cause
and cause-specific mortality: a systematic review and dose-response meta-analysis of
prospective studies. BMC Medicine 201614:207.