Recept: Revbensspjäll ”Ras el hanout” med coleslaw

Under sina många år som kock har Jonas Lundgren besökt och samlat på sig recept och inspiration från världens alla hörn som han nu delar med sig av här – självklart i sann BODY-anda med bra råvaror och näringsvärden i fokus! Här bjuder han på Revbensspjäll ”Ras el hanout” med coleslaw.

Om rätten

Ras el hanout betyder ”Kungen av kryddor” och är en kryddblandning med rötterna i den marockanska hettan. Ingredienserna kan variera och det finns lika många versioner som det finns kockar. Vanligt förekommande inslag är kardemumma, kanel, kummin, kryddnejlika, muskot, chili, gurkmeja, ingefära och olika pepparsorter. 

4 portioner

Detta behöver du

Revbensspjäll

  • 1 kg ribs
  • 1 msk honung
  • 3 msk Ras el hanout

Coleslaw

  • 150 g morot
  • 150 g savojkål
  • 200 g spenat
  • ½ dl lättmajonnäs
  • 1 msk senap (utan socker)
  • 1 citron
  • salt
  • peppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Lägg spjällen i en bakplåtspappersklädd långpanna med köttsidan uppåt. 
  3. Rör samman honungen och kryddblandningen, samt pensla spjällen med en del av marinaden. Täck formen väl med aluminiumfolie. 
  4. Tillaga i mitten av ugnen 60–80 minuter. Pensla spjällen med marinaden upprepade gånger under tillagningen. Passa också så att ytan inte bränns.  
  5. Skala och skär moroten i tunna strimlor och skiva savojkålen tunt. Koka i lättsaltat vatten en minut. Skölj sedan kallt. 
  6. Rör samman majonnäs, senap, citronsaft, salt och peppar. Blanda med de kokta grönsakerna och spenaten.
  7. Låt köttet vila cirka 10 minuter. Servera med coleslaw.

    Tips! Ställ på julbordet som kryddstarkt alternativ, eller njut som de är med klassisk klyftpotatis. 

Näringsinnehåll/port

  • 513 kcal
  • 32 g protein
  • 8,5 g kolhydrater
  • 39 g fett

Energiprocent

  • 25 E% protein
  • 7 E% kolhydrater
  • 68 E% fett