Varför inte testa ett nytt inslag i din kosthållning? Tre experter förutspår vad som kommer att gälla under 2017. I flera artiklar berättar de om vilka trender inom mat och tillskott som är värda att haka på, och de du kan undvika rakt av. I den här artikeln svarar experterna på frågan: Är det någon trend som man bör ställa sig kritisk till?
Är det någon trend som man bör ställa sig kritisk till?
Andreas ”King Grub” Abelsson
Tangentbordskrigare, universalgeni och frekvent delaktig på styrketräningsforum. Ett ess på att analysera kost- och träningsrelaterade forskningsrapporter, något han även gör i BODY varje månad.
– ”Fritt från”-trenderna som redan i dag florerar och som antagligen kommer att växa sig ännu starkare inom den närmaste framtiden är något som sällan eller aldrig lever upp till den i det närmaste mirakelstatus de ofta tillskrivs. Från laktosfritt till glutenfritt – har man inte en medicinskt konstaterad intolerans eller allergi finns det inte belägg för att det skulle vara hälsosammare att systematiskt utesluta sådana livsmedel, och alternativen är ofta både dyrare och näringsfattigare. En glutenfri kost är till exempel ofta fattig på en rad mikronäringsämnen, om man inte verkligen har koll på sin kost på en nivå över vad genomsnittsindividen har. På internet och i populärvetenskapliga tidskrifter möts vi redan i dag nästan dagligen av ogrundade rekommendationer att utesluta det ena eller det andra för sin hälsas skull, och alla indikationer tyder på att den trenden växer sig ännu starkare 2017. Det finns ingen anledning att i onödan begränsa sitt eget ätande och utesluta billiga, goda och nyttiga närings- och energikällor bara för att någon annan lider av en intolerans mot dessa.
David Jonsson
Näringsfysiolog med hjärtat i forskningsbaserad kunskap och träningslära. Utbildare på Paulúns Näringscenter och BODYs expert rörande nutrition och kosttillskott.
– I spåren av tramsigheter som ”detox” och ”cleansing” tror jag att vi kommer att se mer av pseudovetenskapligt uppbyggda kosttrender – typ ayurvedisk kost och liknande. Det är ofta väldigt nyttig mat, inte minst med kryddor som ur ett hälsoperspektiv är otroligt spännande men samtidigt med förklaringsmodeller som är rent hittepå.
Fredrik Paulún
En av Sveriges mest välkända entreprenörer och experter inom hälsa, kost och näringslära (70 % av svenskarna i åldrarna 18–70 år känner till Paulún). Lanserar i årsskiftet det nya digitala gymkortet Swiftr.
– Det dyker alltid upp olika mumbo-jumbo-produkter som producenterna lovar ska öka testosteronutsöndringen, stimulera fettförbränningen eller ge bättre syreupptagningsförmåga. Det är väldigt få kosttillskott som faktiskt kan göra detta och därför ska de ha gott om dokumentation och studier från oberoende forskare. Var därför kritisk om det dyker upp något helt nytt som någon knappt hört talas om. Då är det troligen inte effektivt och i värsta fall även skadligt.