Behöver man äta mer antioxidanter när man tränar mycket?

ANKI svarar: 

Antioxidanter finns framförallt i livsmedel med naturligt kraftiga färger och skyddar oss mot så kallade fria radikaler, som bildas naturligt under ämnesomsättningen. Fria radikaler bryter ned vävnader såsom kollagen i huden och förstör cellmembran och DNA genom så kallad oxidation. Antioxidanter antas således skydda mot fria radikaler.

När vi tränar bildar vi också fria radikaler och ger upphov till en mild oxidativ stress. Det kan till en början då verka som något dåligt. Dock kan den milda stressen snarare öka försvaret mot fria radikaler genom att aktivera kroppens eget system av antioxidanter(1, 2).

Fria radikaler spelar också en viktig roll för den glukostransport in i snabba muskelfiber som kommer av själva muskelkontraktionerna(3).

Vi behöver alltså vara noga med att äta livsmedel som innehåller antioxidanter, men skydda mot träningsinducerade antioxidanter verkar kroppen kunna klara av på egen hand.

Livsmedel / Total- ORAC (TE/100 g)

Blåbär / 9 621

Plommon / 6 100

Jordgubbar / 4 302

Broccoli, rå / 3 083

Äpple, med skal / 3 049

Päron, gröna / 2 201

Apelsin / 2 103

Grapefrukt / 1 640

Kiwi / 1 210

Banan / 795

 

Källor:

1.Antoncic-Svetina M. et al. Ergometry inducese systemiv oxidative stress in healthy human subjects. Tohuku J Exp Med. 2010;221:43-8.

2. Kim KS et al. The Effect of Training Type on Oxidative DNA Damage and Antioxidant Capacity during Three-Dimensional Space Exercise. Med Princ Pract. 2010;19:133–41

3. Sandström ME et al. Role of reactive oxygen species in contraction-mediated glucose transport in mouse skeletal muscle. J Physiol. 2006;575(1):251–62.

4. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods – 2010.