ANKI svarar:
Antioxidanter finns framförallt i livsmedel med naturligt kraftiga färger och skyddar oss mot så kallade fria radikaler, som bildas naturligt under ämnesomsättningen. Fria radikaler bryter ned vävnader såsom kollagen i huden och förstör cellmembran och DNA genom så kallad oxidation. Antioxidanter antas således skydda mot fria radikaler.
När vi tränar bildar vi också fria radikaler och ger upphov till en mild oxidativ stress. Det kan till en början då verka som något dåligt. Dock kan den milda stressen snarare öka försvaret mot fria radikaler genom att aktivera kroppens eget system av antioxidanter(1, 2).
Fria radikaler spelar också en viktig roll för den glukostransport in i snabba muskelfiber som kommer av själva muskelkontraktionerna(3).
Vi behöver alltså vara noga med att äta livsmedel som innehåller antioxidanter, men skydda mot träningsinducerade antioxidanter verkar kroppen kunna klara av på egen hand.
Livsmedel / Total- ORAC (TE/100 g)
Blåbär / 9 621
Plommon / 6 100
Jordgubbar / 4 302
Broccoli, rå / 3 083
Äpple, med skal / 3 049
Päron, gröna / 2 201
Apelsin / 2 103
Grapefrukt / 1 640
Kiwi / 1 210
Banan / 795
Källor:
1.Antoncic-Svetina M. et al. Ergometry inducese systemiv oxidative stress in healthy human subjects. Tohuku J Exp Med. 2010;221:43-8.
2. Kim KS et al. The Effect of Training Type on Oxidative DNA Damage and Antioxidant Capacity during Three-Dimensional Space Exercise. Med Princ Pract. 2010;19:133–41
3. Sandström ME et al. Role of reactive oxygen species in contraction-mediated glucose transport in mouse skeletal muscle. J Physiol. 2006;575(1):251–62.
4. Oxygen Radical Absorbance Capacity (ORAC) of Selected Foods – 2010.