Har du en partner, kompis eller syskon som också gillar att lyfta skrot? Tränar ni tillsammans? Om inte följer här de nio största fördelarna ni kan dra av varandra. Del 2 – punkt 5 till 9.
1. Social och stark – samtidigt
När du tränar ska du fokusera på träningen. Absolut. Men om du samtidigt kan umgås mellan seten och utbyta lite trevliga konversationer mellan övningarna borde väl inte det skada? Har du och din partner upptagna liv så kan detta utvecklas till riktig kvalitetstid för er tillsammans, med den stora bonusen att ni får träningen genomförd samtidigt.
Hur väl det här fungerar beror naturligtvis på hur ni är som personer och huruvida ni trivs med att koppla av och på koncentration och fokus under själva passet. Egen erfarenhet vittnar dock om att det kan vara ganska skönt att koppla bort fokus mellan seten, istället för att bara gå runt med vad som komma skall i huvudet.
Givetvis ska inte träningen försummas på grund av att ni ska ha trevligt, det är ingen after work med jobbet ni är på. Full uppmärksamhet på träningen när lyften verkligen sker är viktigt, så prata gärna och ha trevligt mellan seten – men ta också din tid innan föratt slå på fokus och förbereda dig noggrant innan du lyfter igen.
2. Inga ursäkter
Att träningen blir av är som bekant en viktig faktor, ja rent av den viktigaste för att du ska göra framsteg överhuvudtaget. Även den mest träningsdedikerade kan dock trolla fram de mest kreativa bortförklaringarna för att hoppa över ett pass då och då. Ett inbokat träningspass tillsammans med någon annan ökar chanserna avsevärt att du faktiskt kommer iväg till gymmet även vid dessa tillfällen.
Träningsvärk, att du är trött efter jobbet eller andra ursäkter fungerar förhoppningsvis inte på din träningspartner som istället tvingar dig att komma iväg. Efter det kommer du i vanlig ordning vara nöjd att du genomförde passet till slut. Skulle det vara så att du faktiskt är väldigt trött eller sliten för dagen så har du en extra hand som kan hjälpa, pusha och passa när du tränar – med andra ord kan du trots ditt segare tillstånd ändå få ut ett vettigt pass.
Råkar du därutöver vara en periodare eller dylikt kommer en träningspartner vara fundamentalt för att du inte ska sluta träna när resultaten lyser med sin frånvaro eller när solen börjar skina och uteserveringarna öppnar.
3. Inspireras av att inspirera
Har du en kompis som behöver komma i form men som inte vet hur de ska gå till väga, eller helt enkelt inte har disciplinen som krävs för att lägga ner det nödvändiga jobbet? Perfekt. Gör honom eller henne en tjänst och ta med denne på dina pass. ”Blir det inte krångligt när vi är olika starka”, kanske du tänker? Jo, den biten är den krångliga. Ni kanske inte ens har samma mål med er träning, men ett sätt att komma runt detta är att du tränar din övning och sedan hjälper din kompis i en annan medan du ändå vilar mellan seten. Detta sätt gör det möjligt att träna tillsammans.
En fördel är givetvis att ni befinner er tämligen nära varandra i lokalen, så att du slipper inkorporera ett kardiopass i sessionen på grund av allt springande fram och tillbaka i gymmet. Tränar ni i en maskin går det vanligtvis lite lättare. Då kan ni smidigare höja eller sänka motståndet med hjälp av magasinet och tack vara detta dessutom träna samma övning.
Låt annars kompisen följa med och se och lära innan ni sätter ihop ett program som passar dennes förutsättningar. Framöver kan ni ändå gå till gymmet samtidigt trots att ni tränar olika saker. Då har ni båda en passare till hands när det behövs och någon att slänga några ord med mellan seten.
4. Alternativa motstånd
Vill ni kunna träna på samma vikter trots att ni skiljer er i styrka? Att byta viktplattor kan som tidigare nämnts ta en del tid. Ett alternativ är därför att manuellt lägga på mer belastning. Ponera att ni tränar bänkpress. Ett alternativ på detta är då att den mindre starka personen tränar på sin vikt först, innan den starkare lägger sig under stången för att köra sitt set på samma vikt. För att denna belastning ska bli krävande för nuvarande lyftare får den andre addera belastning genom att med hjälp av händerna trycka ner stången och hålla emot när den som bänkar pressar upp vikten. Det fiffiga i detta är dessutom att motståndet enkelt regleras genom att passaren pressar på mer eller mindre.
Blandar ni in övningar med kroppsvikt i passet där ni skiljer er i styrka kan ni också ta hjälp av varandra. En klassiker är att under utförande av situps pressa tillbaka den andra med händerna så denne får jobba ännu mer excentriskt. Ett säkert tillvägagångssätt för att göra denna övning betydligt jobbigare.
Samma sak används av många i övningen scottcurl, för att få biceps att lida extra. Men varför stanna där? Tränar ni chins kan din träningskamrat få agera extra motstånd genom att antingen hålla emot/dra i dig, eller rent av hänga runt din midja om denne inte är allt för tung.