Kvarg med nötter och bär vet alla är bra frukostmat. Men om man vill äta något annat? Vad finns det som är proteinrikt och smakar bra?
ANKI svarar
Kvarg i all ära, men det gör ju inget att variera även frukostkvargen. Det finns mycket vi kan äta på morgonen som är minst lika bra, rent näringsmässigt. Här är tre förslag på frukostar, rika på protein och andra näringsämnen som du behöver för att bli riktigt stark:
1. Omelett med tomat och ost (osten gör måltiden mer energirik och bidrar samidigt med en hel del extra protein). Använd gärna hela ägget – det är i äggulan som vitaminer, mineraler och antioxidanter finns.
2. Grovt bröd (minst sex procent kostfiber, osockrat) med eller utan smör/smörgåsmargarin. Pålägg kan vara allt från kokt ägg, hummus och cottage cheese till ”nötsmör” eller makrill i tomat. Toppa med några skivor paprika, rädisor eller tomat.
3. Traditionella pannkakor. Banan- och kesoplättar har många redan i sin repertoar, men det är faktiskt inget fel på pannkakorna som mormor gjorde heller. Lite bättre blir de sedan om du gör dem på många ägg – minst dubbelt så många som traditionella receptet med fyra ägg per liter vätska. Använd teflonpanna eller stek försiktigt i rapsolja (alternativt kokosolja för dig som föredrar det) och servera med mixade bär eller frukt.
Om du inte har tid att stå och steka pannkakor på morgonen, så går det utmärkt att göra dem kvällen innan.
För dig som inte är någon egentlig frukostmänniska men som ändå behöver få i dig något innan du sticker hemifrån, så står sig fortfarande en riktig klassiker: mixa frukosten och drick den. Kall havregrynsgröt utgör en riktigt stabil bas:
* mjölk eller sojadryck
* havregryn
* bär eller frukt
* hasselnötter och/eller solrosfrön