Under många år var den förhärskande uppfattningen att träningen gav bäst resultat på eftermiddagen eftersom att man då hade haft många timmar på sig att fylla på sina glykogenförråd efter nattens fasta och då var som starkast. Den logiken stämmer inte helt ut eftersom man använder muskelglykogen som lagrats från dagen innan när man tränar.
I vissa sammanhang har det även hävdats att man ska träna sent på kvällen eftersom utsöndringen av tillväxthormon är som störst på natten runt klockan 02. Denna slutsats är dock otroligt långsökt då det inte finns några bevis för att muskeltillväxten skulle påverkas positivt av att träna vid denna peak. Hormonfrisättningen kanske gör större nytta ett antal timmar efter passet? Det svaret har vi inte i dagsläget.
Tränar du på morgonen innan frukost kommer de kolhydrater du använder uteslutande från maten dagen innan. En teoretisk fördel med morgonträning är att kroppen är utvilad och att mag-tarmsystemet är i total vila och inte stjäl resurser från muskelarbetet.
En annan fördel är att insulinnivåerna är låga och att man teoretiskt bränner mer fett, men tyvärr även muskler. Det finns en liten studie som visar att lågintensiv aktivitet innan frukost faktiskt påverkar fettförluster positivt, åtminstone i det korta perspektivet, men även om man bränner mer fett under själva aktiviteten har kroppen resten av dagen på sig att spara fett och bränna dina kolhydrater istället. Det enda effektiva sättet att minska i kroppsfett är att ligga på ett energiunderskott, men då försämras förstås muskelbyggandet.
Skillnaderna i prestation vid träning på morgonen är dock mest teoretiska, men det finns vissa undersökningar som tyder på att kroppen anpassar sig till den tid man brukar träna och att man då presterar bäst. Hur pigg man är på olika delar av dygnet verkar också variera. En del människor klarar verkligen inte av att träna tidigt utan känner sig piggare och starkare på eftermiddagen.
Många blir också väldigt hungriga av att träna på fastande mage men det är egentligen inte något som påverkar prestationen, även om det knappast är komfortabelt.
Text: Martin Brunnberg.