Läsarfråga: Jag tränar ofta relativt sent på kvällarna och undrar vad jag bör tänka på kring kosten, både innan och efter ett träningspass som är relativt tätt inpå sömnen?
ANKI svarar:
Det viktigaste enligt forskningen just nu, är att intaget av den totala mängden energi och näring är tillräckligt högt för att matcha din träningsnivå. Att komma välmatad till träningspasset genom att ha både ätit och druckit ordentligt kontinuerligt under dagen kan väl de flesta skriva under på ger bra förutsättningar för att kunna köra så hårt som man har tänkt sig.
Att äta efter träningspasset behövs självklart också om man inte redan hunnit få i sig allt man behöver. Kan eller vill du inte äta väldigt nära inpå läggdags, eller om du upplever att det stör både insomning och sömnkvalitet, så ställer det ännu större krav på att man hunnit äta tillräckligt för att täcka in behovet innan man går till träningen. Ett mellanalternativ är att ta med sig något lättätet att få i sig direkt efter passet. Det kan handla om en proteinsmoothie eller liknande som är enkelt att svepa i sig.
Fysiologiskt sett är det sannolikt inga problem att äta nära inpå läggdags för någon som är i god fysisk form. Ofta hör vi att vi inte ska äta så mycket på kvällen eftersom insulinkänsligheten är lite sämre då och för att det i sin tur kan leda till oönskad fettinlagring, men någon som tränar på en relativt hög nivå har en inbyggd, hög insulinkänslighet. För en överviktig person med diabetes typ 2 kan läget bli annorlunda, men här pratar vi sannolikt om någon med välfungerande ämnesomsättning och hög fysisk aktivitetsnivå. Alltså: ät när det passar dig, oavsett klockslag, och kan du inte äta så sent på kvällen så behöver du ha fått i dig det du behöver under dagen istället.