BODY Mat sätter extra fokus på kosten som tar dig mot dina mål. Om det så handlar om att bli starkare, må bättre, få mer muskler eller komma i form är vi måna om att ge dig allt du behöver för hållbar framgång.
Få saker är så missförstådda och samtidigt så uppskattade som maten. Vi älskar den och hatar den. Förförs av goda smaker som bokstavligen sätter krydda på livet, och avskyr desamma när de trollbinder och påverkar till dåliga val.
Alla och en var har sin egen relation till mat. En relation som likt ett förhållande levs ut passionerat, omvärderas, avslutas, faller tillbaks i rutiner, ingår i ny romans – och i bästa fall utvecklas.
Många går hela liv och förbannar maten, eller kanske snarare vad den gör med oss och våra kroppar, utan att faktiskt lära sig orsak och verkan. Intag och uttag. Sött, salt, beskt, surt och umami. Protein, kolhydrater och fett. Muskelmassa, skelett, nervsystem och immunförsvar.
Att tycka om bra mat handlar inte bara om att uppskatta hur fantastiskt den smakar på tungan. Konsten att njuta av välkomponerade måltider handlar lika mycket om insikten i vad bra råvaror tillför kroppen i form av energi, näring och livslust.
Till dig som just börjat söka kunskap bland alla råd och rön som florerar säger vi – Grattis! På sidan 34 får du en överskådlig genomgång av vad du bör känna till i näringslärans A och O.
Du som redan har lite mer kött på benen grottar med fördel ner dig i forskningen på sidan 6. Vill du inte göra så stor grej av det, utan bara luta dig tillbaks och njuta av god mat som gör gott för kroppen? Då bläddrar du bara vidare härifrån, rakt in i ett smörgåsbord av olika recept för alla tillfällen.
Låt väl smaka!
Sarah-Ida Nyström
Innehåll
- 2. Ledaren: Kost – mer än bara mat!
- 6. Forskning: Summerad av Andreas Abelsson
- 8. i kylskåpet: 20 livsmedel för en bra bas
- 14. Sanna Backman: Driven grundare av koncepten Tasty Health och Add Ice Cream
- 26. Kostkoll: Apparna som hjälper dig nå målen
- 28. Galen i gröt: Julia Cedenblad kan variera sina gryn!
- 34. Muskler byggs i köket: Näringsämnen och livsmedel för bättre fysik
- 42. Välj rätt kniv: Bli en mästerkock med varierad verktygslåda
- 44. Så lyckas du med köttet: Martin Gilck guidar till perfekt resultat
- 52. Tillagningsmetoder: Vad händer med näringen?
- 56. Lunchlådor: 5 enkla recept signerade Emma Mohlin
- 62. Få eller många måltider: Vad är optimalt?
- 66. Att göra vad som krävs: Motivera dig till bra kost och träning
- 74. Kostschema: Måltidsförslag måndag till söndag