Bodyfitness-atleten Antonia Pesevski bjuder varje månad, exklusivt i BODY, på sina bästa recept på hälsosamma, proteinpackade bakverk och godsaker.
Deg
20 g kokosolja
1 ägg
0,5–1 dl sötningsströ
100 g naturell yoghurt (låg fett %)
150 g fettreducerat mandelmjöl
10 g kokosmjöl
15 g vassle, vaniljsmak
15 g kasein, vaniljsmak
10 g fiberhusk
1,5 tsk bakpulver
saffran efter smak
En nypa salt
Fyllning
1 äggvita
60 g mandlar
80 g sötningsströ
20 g fibersirap
bittermandelarom
Pensling & glasyr
1 äggula
½ äggvita
60 g florsötning
5 g mandlar
Tillagning
1. Smält kokosolja i mikron. Vispa upp ägg
med sötning. Rör sedan samman alla blöta ingredienser.
2. Blanda de torra ingredienserna i en separat bunke och häll sedan över de blöta.
3. Knåda till en deg och låt stå en stund, så att texturen sätter sig.
4. Mixa ingredienserna till fyllningen med en stavmixer. Smaka av med arom. Konsistensen ska vara ”lagom” trög, så att fyllningen stannar i giffeln.
5. Lägg plastfolie både ovan och under degen, för att underlätta arbetet. Kavla ut till en jämn rektangel, någon millimeter tjock.
6. Bred ett jämnt lager fyllning på degen.
7. Rulla ihop till en lång rulle och se till att mitten är ordentligt tät, så att bakverket håller samman och bibehåller saftigheten i mitten.
8. Skär i jämt stora bitar, så att du får ut
17 gifflar.
9. Lägg gifflarna med ena sidan nedåt på en bakpappersklädd plåt. Pensla tunt med äggula.
10. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 12 till 15 minuter. Låt svalna.
11. Rör ihop äggvita och florsötning till en
glasyr med hyfsat dryg konsistens. Fördela över gifflarna med hjälp av en gaffel.
12. Toppa med hackade nötter.
Tips! Variera kryddor och fyllning genom att till exempel byta ut bittermandelaromet mot en annan smak, som hallon.