Ett vinnande mindset – Body träffar Ali Samet

Med båda fötterna på jorden och med en aldrig sviktande målmedvetenhet har Ali Samet, fem år efter sin debut, vunnit sitt första SM-guld. Vi träffar upp Ali för att få höra mer om vardagen, kosten och träningen som format Sveriges bästa Athletic Fitness-atlet. Text: Fredrik Nyman.

Ali Samet är en ödmjuk atlet som i initierade kretsar förmodligen är bäst känd som Sveriges starkast lysande stjärna inom athletic fitness. Personen som ”övertagit facklan” när tidigare front-figurer som Rookie Westin, Ako Rahim och Kristian Sewén inte varit lika frekvent förekommande på den svenska tävlingsscenen. 

Ali har, inte alltid till hans stora nöje, även varit flitigt omtalad när det diskuterats förhandsfavoriter inför Sveriges stora athletic fitness-tävlingar. 

– Haha, varje år. Jag förstår verkligen inte var det där oförtjänta favoritskapet kommer från. Hittills har det känts som att jag har gjort folk besvikna, men i år har mitt fokus varit fullt inställt på att göra allt för att leva upp till det, konstaterar han.

Framgång ingen slump

Ali har så länge han kan minnas hållit sig fysiskt aktiv. Idrott var det givna favoritämnet i skolan och likt barndomskompisarna ägnade han sig åt fotboll som barn. Han började spela när han var sju år gammal och fortsatte hela vägen upp i 20-årsåldern. När Ali var 23 år började han även träna thaiboxning, en utmanande och rolig träningsform – som fick förbli just en träningsform.

– Jag gillade att träna, men valde av praktiska skäl att aldrig tävla. Det lämpade sig helt enkelt inte att komma in med blåtiror på jobbet, skrattar han. 

När Ali var yngre så bodde han tillsammans med sin mamma, Parvaneh, som varvade studier och heltidsjobb med att vara en ensamstående mamma. Hon slet hårt för att få såväl tid som ekonomi att gå ihop, vilket hon till Alis stora förundran alltid lyckades med. 

Ali berättar hur Parvaneh trots utmaningarna alltid såg till att han hade allt som hans kompisar hade, om det så gällde nya leksaker, kostsamma märkeskläder eller den senaste inneprylen. Hon missade inte en av Alis drygt tusen (1 000!) fotbollsmatcher och lät det inte gå en dag utan att försäkra sig om att han hade bästa tänkbara förutsättningar för att lyckas i livet. 

– Mamma är och förblir min hjälte. Mitt liv har alltid gått ut på att göra henne stolt, då jag inte vill att de uppoffringar som hon gjort ska vara förgäves. Jag ska ta tillvara på allt och ge tillbaka dubbelt upp, säger han.

Som barn gavs Ali två karriärmässiga val: Bli läkare eller civilingenjör. Parvaneh var tuff och bestämd, men har alltid gett råd som Ali kunnat förlita sig på. Förlita sig på så till den grad att han även lät henne fylla i hans gymnasieansökningar, vilket resulterade i att Ali spenderade tre år på den naturvetenskapliga linjen. Direkt efter gymnasiet var det vidare till KTH, där Ali läste datateknik. 

– Man skulle kunna säga att min framtid var bestämd redan som barn. Jag har alltid litat på mammas råd så jag har aldrig förvånats över att vägen hon ledde mig på var rätt väg för att nå framgång, menar han.

 

IT-chef till vardags

Ali har under sin yrkesverksamma karriär haft stor nytta av sin examen i datateknik. När han 2006 fick sitt första jobb tog saker och ting snabbt fart. 2007 blev han utnämnd till ”Årets anställd” på samma firma och året därpå blev han headhuntad av Tieto Sweden, där han än idag jobbar som linjechef.

Jobbet är en stor del av Alis liv och han har i dagsläget inga ambitioner att ändra på det. Han medger dock att det är tidskrävande att upprätthålla en yrkeskarriär och samtidigt träna på elitnivå, i synnerhet eftersom han utöver Sverige har anställda i Finland och Tjeckien och således ofta är på resande fot. Med lite struktur och
planering är det dock inga problem att lösa både kost och träning.

– Jobbet och träningen kompletterar varandra ganska bra. IT-jobbet är stillasittande men mentalt ansträngande, så efter jobbet är jag både sugen på att röra mig och rensa skallen. Då är det perfekt att komma till gymmet, konstaterar han.

Vägen till Fitness

Det var 1999, vid sexton års ålder, som Ali för första gången kom i kontakt med gymträning, 

vilket han utförde jämsides med dagligt fotbollsspelande. Hans kompisar började samtidigt och det enstämmiga målet i gänget var enkelt: Att bli snygg och få tjejer.

– Vad annars? frågar han och skrattar.

Det skulle dock dröja till 2011 innan Ali fick upp ögonen för just athletic fitness. Vid tidpunkten surfade Ali runt på datorn och av en slump ramlade han in på en fitnessblogg som i stort handlade om grenen. Den nämnda bloggen tillhörde ingen annan än den välkända athletic fitness-profilen, och nu även TV-gladiatorn, Ako ”Toro” Rahim.

– Innan det så visste jag inte ens att sporten existerade, då jag aldrig intresserat mig för kroppsbyggning och fitness som idrott. Athletic fitness lockade för att det även fanns ett prestationsmoment med i bilden, berättar han.

Där och då bestämde han sig för att köra en tävling, vilket resulterade i en scendebut på Decembercupen 2012. 

Med sig från tävlingen hade Ali därefter inte bara fitnesskarriärens första bronsmedalj, utan även en rejält blodad tand. Fullt medveten om vilka uppoffringar som skulle krävas bestämde han sig för att han inom fem år skulle vara bäst i Sverige. Ett beslut han aldrig ångrat. 

Det finns mycket som Ali gillar med athletic fitness. Bedömningen görs inte enbart utifrån din fysik och inte enbart utifrån din prestation. Du måste ha allt. 

– Athletic fitness är ett bra sätt att utse den ultimata atleten. Man måste ha en bra fysik med mycket muskler, bra symmetri och hårdhet, men man måste även vara uthållig och stark. Jag kan inte komma på någon annan sport som har de kraven, menar han.

Vid Tyngre Classic VI, som gick av stapeln i september 2017, utökade Ali erfarenhetsbanken då han gjorde sin första men’s physique-tävling. Detta var för många lite av en chock, då Ali i många år och i flera olika medier konstaterat att han aldrig skulle ställa upp i det. 

– Tro mig när jag säger att det inte var ett lätt beslut. När jag har sagt att jag aldrig ska ställa upp i men’s physique så har det verkligen varit min uppfattning vid tillfället, säger han.

Men som med allt så kan saker och ting ändras. Personer i Alis närhet som kan disciplinen har alltid tyckt att han borde köra en tävling, men han har aldrig känt att det var hans grej. Något som däremot är Alis grej är att vinna, så när han drog av några men’s physique-poser, bara på skoj, och noterade att det ”nästan såg bra ut” väcktes tävlingssuget ändå till liv.

Formen var fantastisk, men det var endast tre veckor kvar till tävling och poseringen lämnade mer att önska. Så Ali kontaktade en av Sveriges mest framstående atleter i disciplinen, Pontus Koskelainen, och bad om hjälp.

– Vi träffades dagen efter, jag fick den hjälp jag behövde och till sist kände jag mig bekväm med poseringen. Samma dag skickade jag in min anmälan, berättar han.

Med facit i hand så var det sannerligen rätt beslut. Resultatet från men’s physique-debuten var nämligen en förstaplats och en ny guldmedalj till samlingen. Vinsten i debuten är både imponerande och lite ironisk, eftersom Ali lovade att han, om han mot all förmodan skulle vinna, även skulle ställa upp i men’s physique på SM.

Ali är en man av sitt ord, så dagen efter skickades, återigen, en anmälan in.

Super-SM 2017

När tiden för SM, som 2017 gick under benämningen ”Super-SM”, var inne så hade Ali två grenar att ställa upp i: den för honom relativt nya men’s physique samt paraddisciplinen athletic fitness.

Men’s physique bjöd på ett av de tuffaste startfälten någonsin med rekordmånga anmälda och över 20 atleter i startfältet. Ali missade med nöd och näppe finalen (topp sex) och knep slutligen en sjundeplats på precis samma poäng som personen före.

Det verkliga målet för Ali var dock athletic fitness, där drömmen om ett SM-guld funnits med enda sedan tävlingsdebuten 2012. Faktum är att det uppsatta målet att vara bäst i Sverige efter fem år var på väg mot sitt slut i december, så detta SM var sista chansen att förverkliga det inom den ursprungliga tidsramen. 

Tävlingen inleddes med en vinst i fysikronden och följdes sedan upp med en vinst i både chins och dips.

– Jag minns inte exakt hur många det blev, men det var inget personbästa. Bedömningen på SM är betydligt hårdare än i många andra tävlingar så det blir sällan några rekord där. Men jag är såklart nöjd med delmomentssegrarna, säger han.  

Efter fysik- och styrkeronden var det dags för uthållighetsmomentet. Där slutade Ali på en tredjeplats, vilket med en poängs marginal räckte till bäst poäng totalt och följaktligen ett mycket efterlängtat SM-guld.

– Äntligen, eller hur? Det känns väldigt bra, men framförallt så är jag lättad. Kändes återigen som att jag hade förhandsfavoritskapet på mig och det är alltid en viss press, menar han.

Athletic Fitness framtid

Athletic fitness har kantats av några tuffa år och diskussioner om sportens vara eller icke vara har dykt upp med en ökad frekvens. Innan men’s physique slog igenom så betraktades athletic fitness som en perfekt förberedelse för andra grenar. Att börja med bodybuilding var ett för stort steg för många att ta, men athletic fitness utgjorde en ypperlig mellanväg. 

– Nu fyller men’s physique en liknande funktion, men jag ser inte varför man ska
behöva välja. Tjejerna har ju till exempel
både bodyfitness och bikini fitness. Sen finns det fortfarande väldigt många som vill tävla i athletic fitness, säger han.

Ali menar att athletic fitness har en unik fördel som andra fitnessgrenar inte har: Ett konkret prestationsmoment. Att stå på scenen är en prestation i sig, men det kan vara svårt att förhålla sig till för gemene man. Prestationen i chins, dips och hinderbana är lättare att förstå.

Här vilar ett ansvar på arrangörerna. Hur väl resultaten i respektive delmoment kommuniceras har stor betydelse för publiken. Desto tydligare det är, desto roligare är tävlingarna att följa.

– Tyngre gjorde det bra på Tyngre Classic VI. De hade resultaten synliga under hela tävlingen. Då blir det mer konkret för publiken, vilket gör det roligare att följa, vilket i sin tur ger fler åskådare och fler tävlanden, konstaterar han.

En annan fördel med prestationsaspekten i athletic fitness, och en av anledningarna till att Ali är övertygad om att athletic fitness kommer finnas kvar i framtiden, är att grenen hamnar närmre andra idrotter än vad konventionella kroppsbyggargrenar gör. Detta är sannolikt något som behövs för att locka atleter från andra sporter.

Kost och träning

Vad gäller kost och träning så läggs grunden till framgång av ett okonstlat ”håll det enkelt-tänk”. Till att börja med så undviker Ali allt som har med halvfabrikat och processad mat att göra. Han försöker i den mån det går hålla sig till näringsrika, ekologiska och närproducerade råvaror. En gång i veckan lägger han in en fri dag då han släpper på tyglarna och unnar sig det han vill ha.

– Kosten är relativt lik oavsett om jag går på diet eller inte. Det är mest mängderna som ändras. Jag får bäst utväxling av min träning om jag äter en välbalanserad kost även när jag inte ska tävla, berättar han. 

Medan kosten inte ändras i någon revolutionerande mening beroende på om en tävling närmar sig eller inte, så gör träningen det, vilket förmodligen är en av förklaringarna till Alis imponerande tävlingsfacit.

Under uppbyggnadsperioden, det vill säga när Ali inte har någon närliggande tävling i sikte, fokuserar han i mångt och mycket på sina svagheter. Han börjar med att göra en ärlig utvärdering av sig själv för att hitta bristande länkar. Oavsett om det handlar om någon del av fysiken, uthålligheten, styrkan, snabbheten eller en kombination av flera så avvaras extra resurser för att korrigera det.

När tävlingen närmar sig och dieten påbörjas är det nästintill lönlöst att försöka bygga någon nämnvärd mängd muskelmassa, då blir träningen mer och mer grenspecifik. Chins, dips och hinderbanemoment tillåts ta upp en större del av tiden på gymmet.

– När jag är nio veckor från tävling så följer jag ett progressionsschema i både chins och dips, vilket i korta ordalag tvingar mig öka i både tunga chins och dips och i maxantal repetitioner med kroppsvikten, berättar han.

Ali menar att han har en släng av OCD och ett påtagligt kontrollbehov, vilket gör att han gillar att hålla ordning på saker och ting. En av delarna i det är att det har blivit en vana att dokumentera och följa upp resultaten – minst sagt. I arkivet har han till exempel de exakta måtten för sin bicepsprogression sedan 2005.

– Hur ska jag annars veta vad som fungerar och inte? Ska man följa alla tips och råd i olika medier så slutar det med att man byter fokus varannan vecka, skrattar han.

Han understryker att tips som ”Det här har funkat för mig” inte alltid är så hjälpsamt som det är avsett. Oavsett hur bra det har funkat för en person så är det nämligen långt ifrån säkert att det funkar lika bra för någon annan. Den bästa lösningen? Hålla grunden enkel och sedan testa sig fram.

Ali som coach

Vid sidan av sina egna projekt så är Ali även stolt grundare av och huvudcoach på Maxa Livet. Som coach är han rak och ärlig. Atletens bästa kommer alltid i första hand och istället för att dela ryggdunkar omkring sig så säger han sanningen. Vad det än gäller.

– Det är fegt att bara säga det personen vill höra. Det hjälper inte heller. Sen är det viktigt att alltid anpassa coachingen efter individen, menar han. 

Just vad gäller att individanpassa coachningen så har Alis nuvarande jobb kommit till stor nytta. Via flera chefskurser har han erhållit goda kunskaper när det kommer till att identifiera olika personlighetstyper och sedan anpassa kommunikationen därefter.

Ali menar att alla bör reflektera över sitt ”varför” innan man tar tag i en livsstilsförändring. När motgångar kommer är det viktigt att ha en tydlig målbild att se tillbaka på för att inte tappa drivet. I tillägg till det är det viktigt att hitta en träningsform som är kul. Tycker man inte
träningen är rolig att genomföra så är det praktiskt taget omöjligt att vara konsekvent med den. Det finns flera sporter att pröva förutom styrketräning.

– Så länge hjärtat får jobba så är det bra för hälsan. Svårare än så behöver det inte vara, konstaterar han.

När Ali ombeds beskriva vanliga misstag som görs av folk som vill komma igång med träningen så menar han att det vanligaste är att de har för bråttom. Man vill veta och göra allt på en gång och hoppas med det att resultaten ska infinna sig snabbare än vad som är möjligt. Det är viktigt att trycka på bromsen, se nyktert på verkligheten och ha tålamod. Resultaten kommer, bara man ger det tid. 

Vägen till framgång

Ali beskriver sig själv som en perfektionist – oavsett vad det gäller. Han lämnar inget åt slumpen utan tar sig an alla projekt med noggrann planering och en brinnande målmedvetenhet. När han har bestämt sig för ett mål så stakar han ut vägen dit, tidsbestämmer den och börjar jobba mot det. Sen viker han inte av förrän han nått fram.

En annan viktig punkt för att nå framgång är att våga tro på det. Ali använder sig av visualiseringsövningar där han försöker se sig själv i de situationer han vill vara, varje dag. Det stärker motivationen samtidigt som det ökar självförtroendet.

– Sedan försöker jag alltid utsätta mig för saker som är utanför min bekvämlighetszon, som när jag tävlade i men’s physique. Jag vet att det är där jag utvecklas, menar han.

Grundidén är enkel: Den smartaste vägen till förbättring är genom att minimera sina svagheter. Det är lätt att hålla sig till saker man gör bra – det är oftast roligare så – men det är inte så man tar sig framåt. Detta resonemang, samma som han inkorporerar i sin träning, drar Ali nytta av i alla aspekter av livet, om det så handlar om jobb eller vardag.

 

Reflektioner efter SM

Vid tidpunkten för reportaget så har röken från SM knappt hunnit lägga sig, men Ali har detta till trots redan återgått till vardagen. Under vårt sista intervjusamtal, dagen efter SM i Västerås, sitter han på Arlanda och inväntar flyget som ska ta honom till Tjeckien där en fyra dagar lång arbetsresa väntar. 

– Ingen vila och ingen ro. Direkt efter SM hann jag njuta av en del god mat och sedan blev det en riktig dunderfrulle i morse. Efter det var det bara att packa väskorna, hoppa in i taxin och bege sig mot flygplatsen, säger han.

Den största vågen av endorfiner har gått ur systemet och Ali har kollat tillbaka på tävlingen som var. Hur han inte bara lyckades med den fysiska aspekten av sporten, utan även den mentala: Att hålla sig lugn och självsäker, utan att ta ut något i förskott. 

Träningsbranschen kan utifrån sett framstå som en ytlig företeelse, vilket även var Alis första intryck. Idag, i synnerhet efter SM, har bilden ändrats till något mycket bättre.

– Vi kallar inte ens varandra för ”motståndare”, det är alltid ”medtävlande.” Alla lyfter fram varandra och det är inte ovanligt att man hittar nya vänner på tävlingarna, berättar han.

För Alis del har detta varit extra påtagligt och mycket av vad som är den närmaste kretsen kommer från fitnessbranschen. Coachen & Mentorn Erik Sandell, vapendragaren, vännen och träningspartnern Roman Hassas.

– Jag har haft turen att ha kunnigt och bra folk runt omkring mig. De har båda spelat en stor roll i mina framgångar. Utan dem hade jag inte varit här idag, och definitivt inte haft så roligt under resans gång, konstaterar han. 

När Ali blickar framåt så är det fortsatt progression som står i centrum. Han kommer fortsätta jobba på sina svagheter och regelbundet försätta sig i utvecklande situationer. Vad gäller framtida tävlingar så är saker fortfarande uppe i luften. 

– Träningen kommer fortsätta som vanligt, sen får vi se vad det mynnar ut i för tävlingar. Jag utesluter åtminstone inte en återgång till men’s physique, för jag verkar ju inte vara helt värdelös på det, skrattar han.

Med ett SM-guld färskt i bagaget så ser Ali inte ut att sakta in – vilket är glädjande för alla parter. Trenden att inte leverera som förhandsfavorit är äntligen bruten och Ali har all avsikt att fortsätta på den inslagna vägen. Om framtida medaljer sedan inkasseras i athletic fitness, men’s physique eller något helt annat återstår att se.

Vad Ali än väljer, så är vi övertygade om att vi kommer få se honom med guld runt halsen snart igen. 

Fakta

Namn: Ali Samet  |  Ålder: 34 år  |  Längd: 175 cm  |  Vikt on/off: 76/84 kg  |  Bor: Liljeholmen, Stockholm   |  Arbete: Linjechef, Tieto Sweden AB  |  Familj: Mamma Parvaneh, hunden Ninni  |  Tränar på: Gymmet STHLM & SATS  |  Har tränat i: 18 år  | Motto: ”Man har inte misslyckats om man inte ger upp.”  |  Förebild: Mamma  |  Instagram: @alielaysamet  |  Facebook: @ali.elay.samet  |  Hemsida: maxalivet.se |  Youtube: @maxalivet  |  Sponsorer: MM Sports, NOCCO, Lohilo och ICANIWILL.

 

Meriter i urval

2017
1:a Tyngre Classic VI 
Men’s Physique

2:a Tyngre Classic VI
Athletic Fitness

1:a Svenska Mästerskapen
Athletic Fitness 

2016
2:a Tyngre Classic IV
Athletic Fitness

4:a Svenska Mästerskapen
Athletic Fitness

2015
1:a Tyngre Classic II
Athletic Fitness

2014
2:a Svenska Mästerskapen
Athletic Fitness

2012
3:a Decembercupen
Athletic Fitness