Hur bra kan man ”kompensera” kosten om man ätit sämre några dagar, till exempel under helgen?
ANKI svarar
Hur mycket du kan ta ut svängarna och ”rädda upp” en period med kostmässigt sämre val på vägen mot dina mål, beror på om du är nära någon tävling eller har ett specifikt datum där du ska uppnå en viss form. Är du i off-season så spelar sannolikt inte några dåliga kostdagar någon större roll. Har du slarvat med proteinet, inte ätit tillräckligt med energi – eller ätit mer energi än du vanligtvis gör – så har kroppen mycket goda möjligheter att reglera det på egen hand. För lite protein ett par dagar bryter inte ned muskelmassan så att du backar fler veckor i träningsprestation eller så.
När man har influensa eller är rejält förkyld och inte kan vare sig äta eller träna som man brukar, så tar det vanligtvis inte mer än ett par dagar efter att man blivit frisk, förrän man är helt återställd. Likväl är det så att om du har du varit en aning ivrig med matintaget och ätit mer godis än du egentligen tyckte var rimligt, är det heller ingenting som kommer att spoliera något off-season. Snarare kan ett ganska stort matintag (vare sig det är den vanliga, ”nyttiga” maten eller om det är fet pizza, hamburgare och glass) vara positivt för återhämtningen under en hård träningsperiod. Det är faktiskt den största anledningen till att ”ätardagar” har en bra effekt för många – det blir ett avbrott i en strikt diet och ger ordentligt med energi till kommande dagars träning.
Alltså: Tillbaka till den vanliga, bra kosten om du har slarvat ett par dagar, så kompenserar kroppen själv för resten.