Laxfilé och rotsaker med dijonsås

Lax fungerar lika bra till påsk som vilken annan dag på året som helst. Här tipsar Emma Mohlin som tidigare drev restaurangen ”Cleanfood” om en smakrik och hälsosam rätt som passar utmärkt till matlådan.

4 port

Ingredienser

  • 300 g potatis
  • 200 g palsternacka
  • 200 g morot
  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk örtsalt
  • 2 msk torkad timjan
  • 560 g laxfilé
  • 2 msk citronpeppar
  • 1 msk dill torkad
  • 1 st broccolihuvud

Dijonvinägrett

  • 2 msk rapsolja
  • 1 msk vatten
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1-2 msk dijonsenap
  • 1 tsk honung
  • 2 krm salt
  • 1-2 krm vitpeppar

 

TILLAGNING

1. Sätt ugnen på 225 grader.

2. Skölj rotfrukterna och skär i klyftor. Lägg dem i en långpanna klädd med bakplåtspapper.

3. Droppa över olja och krydda med örtsalt och timjan. In i ugnen cirka 20–30 minuter.

4. Ta ut rotfrukterna ur ugnen och sänk sedan ugnsvärmen till 200 grader.

5. Lägg laxfiléerna i en bakplåtspappersklädd form och krydda med citronpeppar och dill.

6. Grädda cirka 15–20 minuter, tills laxen är precis genomstekt och fått fin färg.

7. Skölj broccolin och skär i buketter. Ångkoka i lättsaltat vatten cirka tio minuter.

8. Blanda alla ingredienserna till dijonvinägretten i en skål. Smaka av med salt och vitpeppar.

9. Servera rotsakerna, laxen och broccolin med dijonvinägretten.

Tips!
Tillsätt mer vatten för en tunnare dijonvinägrett och mer dijonsenap för en starkare smak.

NÄRINGSVÄRDE/PER PORTION

581 kcal
33 g protein
29 g kolhydrater
37 g fett

Energiprocent
23 E% protein
20 E% kolhydrater
57 E% fett