Knapra brosk och skinn för friskare leder och tåligare hud?

Är det bra att äta brosk och skinn på till exempel kyckling? Jag har hört att det är bra för lederna –och att det motverkar stretchmärken på huden som blir av träning.

Anki svarar:

Brosk och skinn innehåller bland annat kollagen, som bildar bindväv. Även buljong innehåller kollagen. Som bekant har varm buljong som dryck varit populärt under ett antal år, även om det kanske inte riktigt har slagit ännu i Sverige. Drickbuljong innehåller en rad olika näringsämnen, inte minst kollagen. Även äggula innehåller detta ämne (6).

Hydrolyserat kollagen har visat sig kunna lindra träningsinducerad ledsmärta hos friska, vältränade människor (1), medan gelatin verkar kunna öka produktionen av ledbrosk hos aktiva (2). Det är sedan tidigare känt att hydrolyserat kollagen kan lindra smärta hos patienter med osteoartrit (3, 4). Mängderna det handlar om här är 10 gram hydrolyserat kollagen (1, 3, 4) eller 5-15 gram gelatin (2) som tillskott per dag. Dessa ämnen är så pass intressanta att Internationella Olympiska Kommittén (IOC) tyckte att det var värt att nämna i sin 2018 års översikt av tillskott som möjligen kan vara till hjälp vid träning (5). Dock har det varit en utmaning att översätta dessa mängder till livsmedel.

När det gäller effekter på huden så är det primärt inom kosmetika- och skönhetsbranschen som just kollagen väckt uppmärksamhet. Att ett intag av kollagen kan öka elasticiteten och minska rynkor i huden hos kvinnor (7) kanske inte är helt övertygande när det gäller stretchmärken på grund av träning, men det är den typen av undersökningar som vi just nu har att tillgå och försöka resonera kring. Här handlar det om mängder kring 5 gram per dag, så får man i sig tillräckligt för lederna, så räcker det för huden också. Det ska tilläggas att man använde en specifik kommersiell kollagenprodukt här, så det är inte samma sak som att inta samma mängd brosk, skinn eller buljong. Dock är det intressanta resultat, som också väcker frågan kring ytterligare en nytta av att tugga i oss brosk och sörpla drickbuljong till vardags.

 

Referenser:

  • 1: Clark KL et al. 24-Week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Curr Med Res Opin. 2008 May;24(5):1485-96. doi: 10.1185/030079908X291967 . Epub 2008 Apr 15.
  • 2: Shaw G et al. Vitamin C–enriched gelatin supplementation before intermittent activity augments collagen synthesis. Am J Clin Nutr. 2017 Jan; 105(1): 136–143. Tillgänglig online från: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5183725/
  • 3: Moskowitz RW. Role of collagen hydrolysate in bone and joint disease. Semin Arthritis Rheum. 2000 Oct;30(2):87-99.
  • 4: Bello AE1, Oesser S. Collagen hydrolysate for the treatment of osteoarthritis and other joint disorders: a review of the literature. Curr Med Res Opin. 2006 Nov;22(11):2221-32.
  • 5: Maughan RJ et al. IOC consensus statement: dietary supplements and the high-performance athlete. Br J Sports Med. 2018 Apr; 52(7): 439–455. Tillgänglig från: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5867441/#R153
  • 6: Yamauchi K1, Matsumoto Y2, Yamauchi K. Egg collagen content is increased by a diet supplemented with wood charcoal powder containing wood vinegar liquid. Br Poult Sci. 2016 Oct;57(5):601-611. 
  • 7: Proksch E, Segger D, Degwert J, Schunck M, Zague V, Oesser S. Oral supplementation of specific collagen peptides has beneficial effects on human skin physiology: a double-blind, placebo-controlled study. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(1):47-55. TIllgänglig online från: https://pdfs.semanticscholar.org/0ac5/222bddc8aa0525e6e142872f30563b002145.pdf