Mångsysslaren Isak Melin har lämnat tävlandet i klassisk bodybuilding bakom sig i alla fall tillfälligt, till förmån till PT-verksamheten, skådespelarutbildningen, karriären som extremätare och det ultimata målet som storfräsar-PT i USA. Nu adderar han korvmakare till meritlistan.
– Jag har fått välja lite mellan min egen tävlingskarriär och andra projekt, funderar Isak. Visst är det trevligt att se riktigt bra ut i spegeln, men det gäller att ha tid och energi över till klienterna och mina övriga verksamheter. Sedan, när man börjar träna vanligt folk så inser man att byggning inte är så superintressant för dem. De vill liksom inte se ”popping veins” och hela den grejen.
Extremätning Isak?
– Det kom jag först in i på skoj, en bekant hade varit på en nyöppnad hamburgerkrog där de hade ett jippo: Den som åt mest fick sitt namn uppskrivet på en tavla på stället. Killen jag kände var ganska mallig för att han hade ätit nio stycken, jag gick dit och klådde honom genom att äta 14. Han skickade dit sin lillebror som klarade 15, jag tror jag åt 17 innan vi avbröt det hela. Sedan dess har jag tävlat många gånger och bland annat ätit 4,5 kilo hamburgare med ett halvt kilo cheddar, 130 bitar sushi… Jag gjorde ett försök på Sveriges största pizza som var en meter i diameter, men den orkade jag inte. Enda gången jag har fått stryk var av en tjej som åt 28 amerikanska pannkakor här i Göteborg. Jag fick ge mig på 22, jag tror det var allt socker som ställde till det för mig den gången. Lite löjligt känns det för jag har blivit intervjuad av varenda tidning och fått mångdubbelt mer publicitet för min extremätning än för min kroppsbyggning, fast jag förstås lagt tusentals gånger mer energi på byggningen. Men all exponering är bra, och det är delvis därför jag gör det.
Mycket imponerande, om än lite bisarrt, men får vi fråga hur du förenar att predika balans och återhållsamhet till klienterna på dagtid med att sedan själv trycka in en hamburgare på fem kilo senare på kvällen?
– Mitt budskap är just att har man bra vanor till vardags och sköter kosten generellt sett så kan man avvika rejält från dieten under en måltid eller en dag, utan att det sabbar formen. Det är det jag demonstrerar genom att vara i bra form trots att jag kan äta mer än de allra flesta då och då. Sedan rekommenderar jag ingen att äta de mängder vi gör under de här tillställningarna. Det påverkar en under ganska lång tid efteråt…
Sommarsol och spöregn avlöser varandra medan Isak grillar korv utanför tungviktargymmet Iron Works i Göteborg. Det är smyglansering för nästa projekt på Isaks långa lista, och flera svenska byggare från den absoluta eliten smakar nyfiket.
– Jag älskar mat, berättar Isak, och jag har alltid tänkt: ”Det måste komma en bra korv!” Jag finkammar affärerna. Det bästa som funnits är liksom Viktväktarnas korv med 50 procent morot, det är inte riktigt någon korv tycker jag. En av mina klienter hade firman Härryda Karlsson, en ganska etablerad charkleverantör här på Västkusten, och jag sa till honom: ”Jag tycker ni borde göra en bra korv! En korv med bra näringsvärde och råvaror för oss som tränar”. Han svarade tveksamt: ”Jaha, hur ska den vara då…?” När allt kom omkring tyckte han idén var bra men han kan inte den här kulturen, vet ingenting om vilka önskemål som finns här. Jag började rada upp: fettprocent si och så, helst inga kolhydrater och så vidare. Jag gillar att ha mycket saker på gång så jag fick bli lite galjonsfigur för projektet. Korven är gjord på 100 procent nötkött med endast två procent fett. Tio gram protein per korv. Den kommer snart ut i butik, först på västkusten, så snart som möjligt i hela Sverige. Ett paket med fem korvar, 250 gram, kommer att kosta 35-40 spänn.
Näringsinnehåll per 100 gram:
Energi: 120 kcal
Fett: 2 gram
Kolhydrat: 3,3 gram
Varav sockerarter: 0,75 gram
Protein: 19 gram
En bättre korv väger cirka 50 gram
Isak Melin, BODYs chefredaktör Anders Eriksson och BODYs AD och webbredaktör Alexandra Dahlqvist med barn letar alltid efter en bättre korv 😉